Friday 28 March 2014

CΙPA: Aναπτυξιακή και επενδυτική δυναμική δίνει η ενέργεια

Ο τομέας της ενέργειας μπορεί, λόγω του μεγέθους του, να αποδώσει στην Κύπρο μια αναπτυξιακή και επενδυτική δυναμική που δεν γνώρισε μέχρι σήμερα, δήλωσε ο Πρόεδρος του Οργανισμού Προσέλκυσης Επενδύσεων Κύπρου (CIPA) Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης,
σε χαιρετισμό του στην εναρκτήρια σύνοδο του 3ου Ενεργειακού Συμποσίου στη Λευκωσία με θέμα «Η Συμβολή της Κύπρου στη νέα Ευρωπαϊκή Ενεργειακή Στρατηγική».
Ο κ. Αγκαστινιώτης ανέφερε παράλληλα πως «παρά τη σημαντικότητα του τομέα, δεν πρέπει να εναποθέτουμε όλες μας τις ελπίδες και να στηρίξουμε τα πάντα στην ανάπτυξη της ενέργειας. Η ανάπτυξη θα πρέπει να είναι πολυδιάστατη με καινοτόμες και πρωτοπόρες ενέργειες που να χαρακτηρίζονται από τη διαχρονικότητά τους».
Σημείωσε πως «η Κύπρος διαθέτει προοπτικές ανάπτυξης σε διάφορους τομείς όπως η ναυτιλία, ο τουρισμός, ο ιατρικός τουρισμός, τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα, η έρευνα και η τεχνολογία», επισημαίνοντας πως «ο CIPA έχει εκπονήσει μια ολοκληρωμένη στρατηγική που περιλαμβάνει στόχους και προτάσεις για την ανάπτυξη συγκεκριμένων τομέων καθώς και άλλες ενέργειες που θα βοηθήσουν στην αποκατάσταση της εικόνας της χώρας μας στο εξωτερικό αλλά και στην προσπάθεια για προσέλκυση ξένων επενδυτών».
Είπε πως κομβικό σημείο για τις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επενδύσεις άμεσα αλλά και έμμεσα θα αποτελέσουν οι εξελίξεις στην ανάπτυξη του τομέα των υδρογονανθράκων καθώς ο τομέας αποτελεί βαρόμετρο για τη μελλοντική ανάπτυξη της οικονομίας της Κύπρου.
«Η επιβεβαίωση της ύπαρξης σημαντικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ αναβαθμίζει σημαντικά τη στρατηγική θέση της Κύπρου και της προσδίδει σήμερα, σε συνδυασμό με τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία, περισσότερο παρά ποτέ καθοριστικό ρόλο ως ενεργειακό κόμβο της νοτιανατολικής Ευρώπης», ανέφερε ο κ. Αγκαστινιώτης.
Επεσήμανε πως ήδη μεγάλης εμβέλειας και διεθνούς κύρους εταιρείες που προέρχονται από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Κορέα και το Ισραήλ έχουν εμπλακεί στη διεξαγωγή ερευνών για εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται στρατηγικοί σχεδιασμοί για την καλύτερη επιλογή αξιοποίησης και προώθησης στις αγορές του κυπριακού φυσικού αερίου, ανάπτυξης και σύνδεσης ενεργειακών δικτύων καθώς και πιθανής πόντισης του ηλεκτρικού καλωδίου Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας.
Ο κ. Αγκαστινιώτης ανέφερε πως «η προσέλκυση ξένων επενδύσεων δεν αποτελεί απλώς ένα βασικό πυλώνα στην προσπάθεια για επανεκκίνηση της οικονομίας αλλά ίσως και τη μόνη ρεαλιστική διέξοδο για να πετύχουμε το στόχο αυτό». Οι άμεσες ξένες επενδύσεις προσφέρουν ευκαιρίες ικανές όχι μόνο να αναχαιτίσουν τις επιπτώσεις της κρίσης αλλά και να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για οικονομική ανάκαμψη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, επεσήμανε.
 
http://www.energypress.gr/news/CIPA:-Anaptyxiakh-kai-ependytikh-dynamikh-dinei-h-energeia

No comments: