Monday 24 March 2014

Πριν καν περπατήσει, απειλείται με λουκέτο ο κλάδος της συμπαραγωγής

Οι σταθμοί συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας (ΣΗΘΥΑ) οι οποίοι αντιμετωπίζονται κατά τρόπο αντίστοιχο με τις ΑΠΕ, τόσο ως προς τα δικαιώματα πρόσβασης στο σύστημα και τις εγγυημένες τιμές απορρόφησης,
όσο και ως προς τη συμμετοχή τους στην κάλυψη παλιών και νέων ελλειμμάτων του ΛΑΓΗΕ, φαίνεται ότι θα περάσουν πολύ δύσκολες μέρες εάν εφαρμοστεί ως έχει το νομοσχέδιο για το new deal. Και τούτο διότι, παρότι και σήμερα είναι ζημιογόνες ή στην καλύτερη των περιπτώσεων οριακά βιώσιμες, δέχονται ισχυρό πλήγμα, κυρίως λόγω της σημαντικής μείωσης κατά 20 έως 25% των τιμών πώλησης της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας. Όπως υποστηρίζει ο Ελληνικός Σύνδεσμος Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας (ΕΣΣΗΘ), εάν εφαρμοστούν αυτές οι τιμές, οι λίγες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, είναι καταδικασμένες σε «λουκέτο».
Όταν μιλάμε για σταθμούς συμπαραγωγής που αντιμετωπίζονται κατά τρόπο ανάλογο με τις ΑΠΕ μιλάμε για σταθμούς δυναμικότητας μέχρι 35 MWe (η μοναδική μεγάλη βιομηχανική ΣΗΘΥΑ, άνω των 35MW, ακόμη τιμολογεί προσωρινά το ΛΑΓΗΕ για την εγχεόμενη ηλεκτρική ενέργεια με την Οριακή Τιμή του Συστήματος, καθώς η τιμή απορρόφησης της ηλεκτρικής ενέργειας δεν έχει ακόμη καθοριστεί νομοθετικά). Οι εταιρείες αυτές που είναι εγγεγραμμένες στα Μητρώα ΣΗΘΥΑ του ΛΑΓΗΕ και έχουν πιστοποιημένο από το ΕΜΠ σύστημα καταγραφής και αξιόπιστης μέτρησης της αποδοτικότητάς τους, είναι μόλις… πέντε, με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 46 MWe. Εκτός από τις πέντε αυτές εταιρείες, υπάρχουν και πολύ λίγες μικρές εγκαταστάσεις, μικρότερες του 1 MWe, με συνολική ισχύ λιγότερο από 4 MWe. Άρα μιλάμε συνολικά για 50 ΜW.
Από τα απολογιστικά στοιχεία του 2013 που δημοσίευσε ο ΛΑΓΗΕ, προκύπτει ότι συνολικά ο κλάδος της ΣΗΘΥΑ παρήγαγε 118,8 GWh και τιμολόγησε 21,3 εκ. ευρώ. Δηλαδή, η ΣΗΘΥΑ αποτελεί μόλις το 1% του Ειδικού Λογαριασμού! Παρόλα αυτά, το νομοσχέδιο για το new deal προβλέπει μείωση της τιμής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας από 20 - 25%, 10% κούρεμα των οφειλομένων αποζημιώσεων από το ΛΑΓΗΕ για το 2013 και μείωση κατά 51% της ειδικής προσαύξησης του Ν.3851 για τη χρήση καυσαερίων ΣΗΘΥΑ για αγροτική χρήση.
Όπως υποστήριξε και στη διαβούλευση ο Ελληνικός Σύνδεσμος Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας (ΕΣΣΗΘ), σήμερα οι εταιρείες / Σταθμοί ΣΗΘΥΑ είναι ζημιογόνες ή στην καλύτερη των περιπτώσεων οριακά βιώσιμες. «Εάν εφαρμοστούν οι προτεινόμενες διατάξεις, οι επιχειρήσεις ΣΗΘΥΑ αδυνατούν να λειτουργήσουν βιώσιμα και θα πρέπει να κλείσουν άμεσα διότι κάθε ημέρα λειτουργίας υπό αυτές τις συνθήκες θα είναι ζημιογόνος. Στην πράξη, η ΣΗΘΥΑ δεν αντέχει οποιαδήποτε μείωση των τιμών», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Σύνδεσμος.
Υποστηρίζει, δε, ότι ο κλάδος παρουσιάζει πολλές και σημαντικές ιδιαιτερότητες εξ αιτίας των οποίων δεν μπορεί να ενταχθεί και να ανταπεξέλθει σε τέτοιας μορφής οριζόντια μέτρα που αφορούν τελείως διαφορετικές τεχνολογίες και λειτουργικές δομές. Οι ιδιαιτερότητες αυτές, σύμφωνα με τον ΕΣΣΗΘ είναι:
·          Οι μονάδες ΣΗΘΥΑ έχουν πολλαπλάσιο λειτουργικό κόστος σε σχέση με τις ΑΠΕ διότι καταρχήν απασχολούν εκατοντάδες άτομα προσωπικό σε μόνιμη και ετήσια βάση. Συγκεκριμένα, δημιουργούν κατά μέσο όρο πάνω από 15 μόνιμες θέσεις εργασίας ανά εγκατεστημένο MWe (έναντι ~1 θέσης για τις επενδύσεις ΑΠΕ). Επιπρόσθετα,  χρησιμοποιούν κατά κύριο λόγο ως καύσιμο το φυσικό αέριο, οι τιμές του οποίου παρουσιάζουν σημαντικότατες διακυμάνσεις επηρεάζοντας ανάλογα το χρόνο απόσβεσης της απαιτούμενης επένδυσης. Η ΣΗΘΥΑ, δεν εισφέρει στις ταμειακές ροές των επιχειρήσεων καθώς όλο το έσοδο της πώλησης του παραγόμενου ηλεκτρικού ρεύματος προορίζεται για την προμήθεια του καυσίμου. Αντιθέτως, οι πολύμηνες καθυστερήσεις πληρωμών από το ΛΑΓΗΕ εκμηδενίζουν τη ρευστότητα των επιχειρήσεων, καθώς ο προμηθευτής καυσίμου πρέπει να πληρώνεται στη συμβατική ημερομηνία. Παραμένει ανεξήγητο πως είναι δυνατόν να προτείνονται περικοπές 5% σε τεχνολογίες ΑΠΕ (δωρεάν καύσιμο) και 20-25% στη βασική τεχνολογία εξοικονόμησης ενέργειας που όμως πρέπει να πληρώνει για καύσιμη ύλη.
·          Η ΣΗΘΥΑ δεν αποτελεί μια αυτοτελή επιχείρηση, αλλά εντάσσεται στα πλαίσια μιας παραγωγικής διαδικασίας. Εν προκειμένω, οι μονάδες ΣΗΘΥΑ ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα και συμβάλλουν στη μείωση του κόστους λειτουργίας σε όποιο κλάδο και αν ενταχθούν (αγροτικό, βιομηχανικό, Νοσοκομεία, τουρισμός, λιανεμπόριο, οικιακός τομέας, κλπ). Μια τέτοια οριζόντια περικοπή στις τιμές και τα οφειλόμενα από το ΛΑΓΗΕ, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια (α) στην αδυναμία κάλυψης του κόστους καυσίμου και (β) στη ραγδαία αύξηση του λειτουργικού κόστους  των επιχειρήσεων του κλάδου.
·          Η παρατεταμένη αδυναμία του ΛΑΓΗΕ να εξοφλεί εμπρόθεσμα τα οφειλόμενα, έχει επιβαρύνει με επιπλέον κόστος εκατομμυρίων ευρώ σε τόκους υπερημερίας προς τον προμηθευτή καυσίμου, κάτι που δυσχέρανε περαιτέρω τη ρευστότητα των ΣΗΘΥΑ. Τα χρήματα αυτά έχουν ήδη καταβληθεί. Επιπλέον, κάποιες επιχειρήσεις ΣΗΘΥΑ εξέδωσαν αντίστοιχα τιμολόγια τόκων υπερημερίας προς το ΛΑΓΗΕ - όπως έχουν ρητά δικαίωμα γιατί το ορίζει η σχετική Σύμβαση - αλλά ο τελευταίος αρνείται να εγγράψει τα τιμολόγια αυτά στα λογιστικά του βιβλία! Είναι λοιπόν αυτονόητο ότι οι επιχειρήσεις ΣΗΘΥΑ έχουν ήδη υποστεί το ζητούμενο κούρεμα του 10%.
·          Οι επιχειρήσεις ΣΗΘΥΑ αδυνατούν να εκδώσουν πιστωτικό - εκπτωτικό τιμολόγιο προς το ΛΑΓΗΕ ίσο με το 10% του τζίρου πώλησης ηλεκτρικού ρεύματος του 2013 διότι, εκτός των τόκων υπερημερίας που έχουν υποστεί, έχουν εξαναγκαστεί να εκχωρήσουν τα οφειλόμενα από το ΛΑΓΗΕ προς τον προμηθευτή καυσίμου προκειμένου να εξασφαλιστεί το χρέος προς αυτόν και να μη διακόψει την παροχή αερίου, κάτι που θα σήμαινε την άμεση οικονομική καταστροφή των μονάδων.
·          Έως το 2010, οι επιχειρήσεις ΣΗΘΥΑ βρέθηκαν για μεγάλο διάστημα εκτεθειμένες σε ακραίες διακυμάνσεις των τιμών καυσίμων με αποτέλεσμα να υποστούν τεράστιες λειτουργικές ζημίες. Ο κλάδος βρίσκεται ακόμα σε πολύ αρχικό στάδιο ωριμότητας ενώ, μόλις που αρχίζει δειλά να αναπτύσσεται, θα βρεθεί πάλι εκτεθειμένος σε νέες ζημίες εάν ψηφιστεί το προτεινόμενο Νομοσχέδιο. Αυτή τη φορά, οι επιπτώσεις στη ΣΗΘΥΑ θα είναι μη αναστρέψιμες. Θεωρούμε λοιπόν εύλογο και δίκαιο να έχει και η ΣΗΘΥΑ μια ευκαιρία ανάπτυξης πριν αναθεωρηθούν τα δεδομένα του τομέα ο οποίος μετά βίας προσεγγίζει τα 50 MWe.
«Επειδή ως Σύνδεσμος έχουμε υπόψη μας και το γενικότερο οικονομικό περιβάλλον της βαριά χειμαζόμενης χώρας μας, σας ενημερώνουμε ότι ο κλάδος της ΣΗΘΥΑ, όταν ενισχυθεί από την Πολιτεία, μπορεί να απαντήσει θετικά στην πολυπόθητη ανάπτυξη, κυρίως δε στην Περιφέρεια, αλλά και στα αστικά κέντρα με τη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας και τεράστιας εξοικονόμησης καυσίμων. Περιμένουμε λοιπόν αυτό να γίνει κατανοητό από την Πολιτεία, η οποία, αντί να περικόπτει και να καταστρέφει επιχειρήσεις, να κάνει το σωστό βήμα προς τα εμπρός και να ενισχύσει τη ΣΗΘΥΑ» αναφέρει στο σχόλιό του ο ΕΣΣΗΘ.

http://www.energypress.gr/news/Prin-kan-perpathsei-apeileitai-me-loyketo-o-klados-ths-symparagwghs

No comments: