Monday 30 January 2012

ΠΑΣΥΦ: Καμμία συζήτηση για μείωση στις ταρίφες και το 18μηνο

Με αφορμή τη διακίνηση παραπλανητικών φημών, οι οποίες έχουν κυκλοφορήσει κατά το τελευταίο διάστημα περί δήθεν συμφωνίας του ΠΑΣΥΦ με την πρόταση που επεξεργάζεται η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής για μείωση των εγγυημένων τιμών φ/β εγκαταστάσεων, o ΠΑΣΥΦ, με ανακοίνωσή του, δηλώνει τα εξής:
«Ο ΠΑΣΥΦ είναι κάθετα αντίθετος στην προοπτική μείωσης των εγγυημένων τιμών (feed in tariffs), στο μέτρο μάλιστα που δεν έχει παρασχεθεί ουδεμία τεκμηριωμένη αιτιολόγηση από το ΥΠΕΚΑ σε σχέση με τους λόγους που στοιχειοθετούν μια τέτοια πιθανή του απόφαση αλλά και τα συγκεκριμένα εκείνα προβλήματα της αγοράς, τα οποία θα επιλύονταν με μία τέτοια κίνηση.

Είναι σαφές ότι η οποιαδήποτε σχετική πρωτοβουλία του ΥΠΕΚΑ θα πρέπει να συνοδεύεται από μια νομιμοποιούσα την εν λόγω πρωτοβουλία επιχειρηματολογία, επί της οποίας θα μπορούσε κάθε θεσμικός φορέας συλλογικής εκπροσώπησης του κλάδου των φ/β υπεύθυνα να τοποθετηθεί. Είναι επίσης αυτονόητο ότι μια επιστημονικά και πρακτικά έγκυρη τεκμηρίωση μιας τέτοιας απόφασης θα πρέπει να λαμβάνει σοβαρά υπόψη βασικούς παράγοντες της όλης προβληματικής αλλά και τα παρόντα χαρακτηριστικά της αγοράς. Στο πλαίσιο αυτό, επιλεκτικοί παραλληλισμοί με άλλα διεθνή πραδείγματα άλλων χωρών, τα χαρακτηριστικά της οικείας αγοράς των οποίων ουδεμία σχέση έχουν με αυτά της ελληνικής ή «βολικές» προσεγγίσεις του θέματος επί τη βάσει μονοσήμαντης θεώρησης συγκεκριμένων και μόνο παραγόντων (λ.χ. πτώση κόστους φ/β εξοπλισμού) δεν συγκροτούν υπεύθυνη και ισορροπημένη προσέγγιση του θέματος αλλά παραπέμπουν σε επιχειρηματολογική συγκάλυψη προειλημμένων πολιτικών αποφάσεων. Είναι λ.χ. προφανές ότι η όποια επικαλούμενη, προς το σκοπό της δικαιολόγησης της προτεινόμενης ρύθμισης, σταδιακή μείωση παρατηρείται αναφορικά με το κόστος κατασκευής ενός Φωτοβολταϊκού σταθμού σήμερα αντισταθμίζεται ή υπερκαλύπτεται τόσο από το υψηλό κόστος δανεισμού (για όσους λίγους τυχερούς επενδυτές βρίσκουν κάποια πηγή χρηματοδότησης των έργων τους σήμερα), όσο και από την υψηλή φορολόγηση, με αποτέλεσμα την αύξηση του τελικού κόστους της επένδυσης.
Ενόψει αυτών των παραγόντων θεωρούμε απολύτως άστοχη και άκαιρη την όποια συζήτηση για την προοπτική μείωσης των feed in tariffs.

Περαιτέρω, σε σχέση με την φημολογούμενη απόφαση για μείωση του χρονικού διαστήματος του δεκαοκτάμηνου, ο ΠΑΣΥΦ δηλώνει την έντονη αντίθεσή του. Με δεδομένη την ήδη υπάρχουσα αδυναμία έγκαιρης υλοποίησης ενός φ/β έργου, λόγω της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας αλλά και τη δυσκολία στην εξεύρεση χρηματοδότησης, το ενδεχόμενο περαιτέρω σύντμησης της προθεσμίας θα συνεπάγετο τον εξοβελισμό από την εν λόγω αγορά όλων των μικρομεσαίων επενδυτών.
Καθίσταται σαφές ότι τέτοιου είδους συζητήσεις περί επικείμενης μείωσης της εγγυημένης τιμής καθώς και σύντμησης του χρονικού διαστήματος για την κατασκευή φ/β έργων, επιβαρύνουν το ήδη υπάρχον κλίμα αβεβαιότητας για τους μικρομεσαίους, ιδίως, επενδυτές.
Στο πλαίσιο αυτό αίτημα του ΠΑΣΥΦ, ως θεσμικού φορέα εκπροσώπησης των επενδυτών φωτοβολταϊκών, είναι, προς το σκοπό αποφυγής σοβαρού αιφνιδιασμού μίας αγοράς που ήδη αντιμετωπίζει ποικίλα σοβαρά προβλήματα, να θεσπισθεί σαφές μεταβατικό στάδιο, τουλάχιστον ενός έτους, από την χρονική στιγμή λήψης της εκάστοτε σχετικής απόφασης για το ύψος των εγγυημένων τιμών έως την εφαρμογή αυτής.

Οι θέσεις του ΠΑΣΥΦ επί των ανωτέρω ζητημάτων έχουν ήδη κατατεθεί επισήμως στο ΥΠΕΚΑ και βρίσκονται αναρτημένες στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου».

http://www.energypress.gr/news/PASYF:-Kammia-syzhthsh-gia-meiwsh-stis-tarifes-kai-to-18mhno

No comments: