Saturday 28 January 2012

ITGI, το πλέον ώριμο σχέδιο μεταφοράς φυσικού αερίου για το νότιο διάδρομο

Ο αγωγός ITGI είναι το μόνο έργο ικανό να εξασφαλίσει μια τελική επενδυτική απόφαση προτού ξεκινήσει η παραγωγή της δεύτερης φάσης του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ, υπογράμμισε ο επικεφαλής της IGI Poseidon, Έλιο Ρουτζέρι, μιλώντας τις προάλλες σε διεθνές συνέδριο για το φυσικό αέριο στη Βιέννη.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Ρουτζέρι σημείωσε ότι ο ITGI προγραμματίζεται να λάβει την τελική επενδυτική απόφαση ως το 2013, πολύ πριν από την έναρξη της παραγωγής του Σαχ Ντενίζ ΙΙ, η οποία αναμένεται το 2017. Ως εκ τούτου, το έργο κρίνεται περισσότερο ώριμο σε σύγκριση με τους ανταγωνιστικούς αγωγούς του Νοτίου Διαδρόμου, πράγμα που έχει υπογραμμίσει και η ΔΕΠΑ με δικές της δηλώσεις επανειλημμένα.

«Κινούμαστε προς την διατύπωση μιας πρότασης, σίγουρα ως τα τέλη του α΄ τριμήνου», τόνισε από την πλευρά της κοινοπραξίας του Σαχ Ντενίζ ο Στιβ Γκάρλικ, εκπρόσωπος της ΒΡ στο ίδιο συνέδριο. Θυμίζουμε επίσης ότι η τελική απόφαση της κοινοπραξίας για το που θα πουλήσει φυσικό αέριο, αναμένεται μέχρι τον Μάρτιο το αργότερο.

Ο ίδιος τόνισε ότι μέχρι στιγμής δεν υπερισχύει κάποιο έργο: «Κανένα από τα τρία έργα δεν είναι απαλλαγμένο από κινδύνους. Πιστεύουμε ότι η κάθε πλευρά πρέπει να εργαστεί κι άλλο». Τέλος, ο κ. Γκάρλικ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η κοινοπραξία θα προχωρήσει στην υλοποίηση του αγωγού SEEP, δικού της σχεδιασμού, αν όλες οι άλλες λύσεις κριθούν ως ανεπαρκείς.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=54203

No comments: