Tuesday 31 January 2012

Τι προβλέπει το μνημόνιο ΕΛΠΕ - Δημοσίου για την πώληση της ΔΕΠΑ

Χωριστή αποκρατικοποίηση ΔΕΠΑ – ΔΕΣΦΑ ή πακέτο; Ούτε χθες κατά την έκτακτη γενική συνέλευση των Ελληνικών Πετρελαίων δόθηκε οριστική απάντηση στο ερώτημα το οποίο όπως όλα δείχνουν θα απαντηθεί εκ των πραγμάτων μέσα σε διάστημα 12 μηνών από τη δημοσιοποίηση της πρόσκλησης ενδιαφέροντος με την υπογραφή της σύμβασης για την πώληση της εταιρείας αερίου. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τους όρους του μνημονίου μεταξύ Ελ.Πε. και Δημοσίου που ενέκρινε η έκτακτη Γ.Σ. και η οποία περιλαμβάνει τους όρους αλλά και το τελικό χρονοδιάγραμμα των διαδικασιών που θα πρέπει να ακολουθηθούν.

Έτσι σύμφωνα με το μνημόνιο, η δημοσιοποίηση της πρόσκλησης ενδιαφέροντος πρέπει να γίνει σε διάστημα έξι μηνών, όρος που φαίνεται ότι θα εκπληρωθεί καθώς η πρόσκληση αναμένεται να εκδοθεί εντός του πρώτου τριμήνου του έτους, δηλαδή το αργότερο μέχρι το Μάρτιο. Ταυτόχρονα όμως, όπως αναφέρεται στο μνημόνιο, θα πρέπει να υπογραφεί η σύμβαση πώλησης της ΔΕΠΑ ή του ΔΕΣΦΑ σε διάστημα 12 μηνών από την δημοσιοποίηση της πρόσκλησης ειδάλλως το μνημόνιο παύει να ισχύει.

Οι όροι

Πάντως όπως δείχνουν οι όροι του μνημονίου, το κριτήριο για την επιλογή του αγοραστή θα είναι το τίμημα που θα προσφερθεί ενώ αφήνεται ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο για χωριστή πώληση της ΔΕΠΑ με το ΔΕΣΦΑ, εφόσον βεβαίως το τίμημα είναι μεγαλύτερο, πάντα με την αίρεση της σύμφωνης γνώμης των Ελ.Πε.

Αναλυτικά οι όροι του μνημονίου που εγκρίθηκε χθες είναι:

(α) Το Ταμείο εξουσιοδοτείται να συντονίσει τη διαδικασία, για λογαριασμό του Δημοσίου και της ΕΛΠΕ, προκειμένου να επιτευχθεί πώληση των μετοχών τους στη ΔΕΠΑ από κοινού, εξασφαλίζοντας παράλληλα τη συμμετοχή της ΕΛΠΕ και των συμβούλων της σε όλα τα στάδια της διαδικασίας. Η ΕΛΠΕ και οι σύμβουλοι της θα συμμετέχουν στη σύνταξη και θα εγκρίνουν όλα τα σχετικά με τη συναλλαγή έγγραφα (π.χ. πρόσκληση για εκδήλωση ενδιαφέροντος, πληροφοριακό υλικό, σχέδια συμβάσεων κλπ) ενώ θα συμμετέχουν και σε όλες τις συναντήσεις με τους υποψήφιους αγοραστές.

(β) Η επιλογή των προσφορών που θα ληφθούν από συμμετέχοντες στο σχετικό διαγωνισμό θα γίνει αποκλειστικά με κοινά κριτήρια μεγιστοποίησης της αξίας.

(γ) Η προσφορά που θα επιλεγεί τελικώς, θα υποβληθεί προς έγκριση στο Δ.Σ. του Ταμείου και τη Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΕΛΠΕ. Η σύναψη της συμβάσεως πωλήσεως με τον υποψήφιο αγοραστή τελεί υπό την αίρεση της λήψεως των ανωτέρω εγκρίσεων.

(δ) Η ΕΛΠΕ αναλαμβάνει καθ΄ όλη τη διάρκεια ισχύος της συμβάσεως: (ι) να μην πωλήσει, εκχωρήσει, μεταβιβάσει, διαθέσει, συστήσει ή επιτρέψει την διατήρηση οιουδήποτε βάρους επί των μετοχών της στη ΔΕΠΑ, καθώς και να μην συνάψει ουδεμία συμφωνία σχετικά με τα δικαιώματα ψήφου ή οιαδήποτε άλλα δικαιώματα που πηγάζουν από οιεσδήποτε εκ των μετοχών της στη ΔΕΠΑ, (ιι) να μην κάνει άμεσα ή έμμεσα προσφορά για την αγορά μετοχών στη ΔΕΠΑ ή/ και στο ΔΕΣΦΑ.

(ε) Τυχόν ιδιοκτησιακός διαχωρισμός του ΔΕΣΦΑ από τη ΔΕΠΑ, που ενδεχομένως προκριθεί από το Δημόσιο, προϋποθέτει τη συμφωνία της ΕΛΠΕ.

(στ) Λύση του Μνημονίου: Σε περίπτωση που κάποια πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος (ή παρεμφερούς ενέργειας) σε σχέση με τη ΔΕΠΑ ή/ και το ΔΕΣΦΑ:

- δεν έχει δημοσιευθεί εντός 6 μηνών από την ημερομηνία υπογραφής του Μνημονίου, αυτό θα λύεται αυτόματα με την παρέλευση του ανωτέρω χρονικού διαστήματος των 6 μηνών ή

- έχει δημοσιευθεί εντός 6 μηνών από την ημερομηνία υπογραφής του Μνημονίου, αυτό θα λύεται αυτόματα με τη συμπλήρωση 12 μηνών από την ημερομηνία της ανωτέρω πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, εκτός εάν έχουν υπογραφεί πριν από την ημερομηνία αυτόματης λύσης του Μνημονίου οριστικά έγγραφα πωλήσεως.

(ζ) Το Μνημόνιο διέπεται από το Ελληνικό Δίκαιο, συμφωνείται δε δωσιδικία των Δικαστηρίων της Αθήνας.

http://www.energypress.gr/news/Me-tis-eylogies-twn-El.Pe.-pwlhsh-ths-DEPA-me-krithrio-to-timhma-Ti-problepei-to-mnhmonio-me-to-Dhmosio

No comments: