Tuesday 31 January 2012

ΣΠΕΦ: Υπέρ μιας τεχνοκρατικής προσέγγισης στο FIT

Την ικανοποίησή του για την πρωτοβουλία του Υπουργού ΠΕΚΑ να υπογράψει συμφωνία με άλλες τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες για συνεργασία και ανταλλαγή τεχνογνωσίας για το σύστημα FIT που εφαρμόζεται και στην χώρα μας εκφράζει με ανακοίνωσή του ο ΣΠΕΦ.
«Μόνη η πράξη αυτή αλλά και το γεγονός ότι μεταξύ των χωρών που συνυπέγραψαν την συμφωνία είναι και η Γερμανία, μάλλον αποδεικνύει την σταθερότητα της διαχρονικής πολιτικής βούλησης στην επιλογή του εν λόγω συστήματος μεταξύ των ανταγωνιστικών του, Feed-in-Premiums και Quotas. Μια επιλογή που από το 2006 στόχευε στην ασφαλέστερη ανάπτυξη της ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ και φωτοβολταϊκά και στην χώρα μας», αναφέρει χαρακτηριστικά

Ο ΣΠΕΦ συμμετέχοντας σε διημερίδα του Υπουργείου για το θέμα, κατέγραψε τις απόλυτα τεχνοκρατικές προσεγγίσεις των υπολοίπων Ευρωπαϊκών χωρών στο θέμα του προσδιορισμού του ορθού κάθε φορά FIT. Αναλύοντας την Γερμανική προσέγγιση, σε μαθηματικό τύπο πέρα από την τιμή του εξοπλισμού συμπεριλαμβάνονται το μίγμα χρηματοδότησης ιδίων κεφαλαίου προς δάνεια της επένδυσης, το επιτόκιο δανεισμού που εκεί είναι μόλις 4%, το επιδιωκόμενο %IRR επί των ιδίων κεφαλαίων στη Γερμανία που τοποθετήθηκε στο 14% δηλαδή 1000 μονάδες βάσης πάνω από το τρέχων επιτόκιο δανεισμού τους, η ηλιοφάνεια, η φορολογία επί των κερδών του φορέα και φυσικά ο επιδιωκόμενος κάθε φορά στόχος σε GW. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγεται η πολιτική χειραγώγηση της εν λόγω βιομηχανίας που μπορεί να οδηγήσει σε ύφεση ή μη υγιή ανάπτυξη τον κλάδο.
«Ο ΣΠΕΦ καλεί την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος όπως αξιοποιήσει άμεσα την εν λόγω ευρωπαϊκή τεχνογνωσία αποφεύγοντας τις οριζόντιες προσεγγίσεις που κατάφορα θα αδικήσουν τα επαγγελματικά φωτοβολταϊκά (αυτά που εκδίδουν τιμολόγιο για τις πωλήσεις τους). Για παράδειγμα τα επαγγελματικά φωτοβολταϊκά που σήμερα στην χώρα μας αθροίζουν τα 500 MW συνεισφέρουν στα ετήσια φορολογικά έσοδα μόνο από την λειτουργία τους κατά περίπου 30 εκατ. ευρώ. Η παράμετρος αυτή οφείλει πάραυτα να αξιολογηθεί για την εν λόγω κατηγορία επενδύσεων συγκριτικά με τις υπόλοιπες στα φωτοβολταϊκά. Όσον αφορά την μείωση του κόστους εξοπλισμού το όφελος που έχει συντελεστεί την τελευταία διετία κατατρώγεται σε ποσοστό 90% από τα αυξημένα επιτόκια σε ορίζοντα δεκαετίας», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

"Ο ΣΠΕΦ καταρχήν χαιρετίζει την πρωτοβουλία του Υπουργού ΠΕΚΑ να υπογράψει κατά την διάρκεια διήμερου συνεδρίου στην Αθήνα στις 26-27/1/12 συμφωνία με άλλες τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες για συνεργασία και ανταλλαγή τεχνογνωσίας για το σύστημα FIT που εφαρμόζεται και στην χώρα μας. Μόνη η πράξη αυτή αλλά και το γεγονός ότι μεταξύ των χωρών που συνυπέγραψαν την συμφωνία είναι και η Γερμανία, μάλλον αποδεικνύει την σταθερότητα της διαχρονικής πολιτικής βούλησης στην επιλογή του εν λόγω συστήματος μεταξύ των ανταγωνιστικών του, Feed-in-Premiums και Quotas. Μια επιλογή που από το 2006 στόχευε στην ασφαλέστερη ανάπτυξη της ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ και φωτοβολταϊκά και στην χώρα μας.
Ο ΣΠΕΦ συμμετέχοντας στην διημερίδα του Υπουργείου για το θέμα, με ενδιαφέρον κατέγραψε τις απόλυτα τεχνοκρατικές προσεγγίσεις των υπολοίπων Ευρωπαϊκών χωρών στο θέμα του προσδιορισμού του ορθού κάθε φορά FIT. Αναλύοντας την Γερμανική προσέγγιση, σε μαθηματικό τύπο πέρα από την τιμή του εξοπλισμού συμπεριλαμβάνονται το μίγμα χρηματοδότησης ιδίων κεφαλαίου προς δάνεια της επένδυσης, το επιτόκιο δανεισμού που εκεί είναι μόλις 4%, το επιδιωκόμενο %IRR επί των ιδίων κεφαλαίων στη Γερμανία που τοποθετήθηκε στο 14% δηλαδή 1000 μονάδες βάσης πάνω από το τρέχων επιτόκιο δανεισμού τους, η ηλιοφάνεια, η φορολογία επί των κερδών του φορέα και φυσικά ο επιδιωκόμενος κάθε φορά στόχος σε GW. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγεται η πολιτική χειραγώγηση της εν λόγω βιομηχανίας που μπορεί να οδηγήσει σε ύφεση ή μη υγιή ανάπτυξη τον κλάδο.

Ο ΣΠΕΦ καλεί την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος όπως αξιοποιήσει άμεσα την εν λόγω ευρωπαϊκή τεχνογνωσία αποφεύγοντας τις οριζόντιες προσεγγίσεις που κατάφορα θα αδικήσουν τα επαγγελματικά φωτοβολταϊκά (αυτά που εκδίδουν τιμολόγιο για τις πωλήσεις τους). Για παράδειγμα τα επαγγελματικά φωτοβολταϊκά που σήμερα στην χώρα μας αθροίζουν τα 500 MW συνεισφέρουν στα ετήσια φορολογικά έσοδα μόνο από την λειτουργία τους κατά περίπου 30 εκατ. ευρώ. Η παράμετρος αυτή οφείλει πάραυτα να αξιολογηθεί για την εν λόγω κατηγορία επενδύσεων συγκριτικά με τις υπόλοιπες στα φωτοβολταϊκά. Όσον αφορά την μείωση του κόστους εξοπλισμού το όφελος που έχει συντελεστεί την τελευταία διετία κατατρώγεται σε ποσοστό 90% από τα αυξημένα επιτόκια σε ορίζοντα δεκαετίας"

http://www.energypress.gr/news/SPEF:-Yper-mias-tehnokratikhs-proseggishs-sto-FIT

No comments: