Monday 30 January 2012

Όροι σύνδεσης φωτοβολταϊκών: Βασικές νομικές παράμετροι - Η πρόσφατη ρυθμιστική παρέμβαση της ΡΑΕ

1. Την 08.12.2011 εκδόθηκε η υπ’ αριθμ. 1499/2011 απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, επί καταγγελίας εταιρίας/επενδυτή φ/β, σύμφωνα με τη διάταξη της παρ. 7 του άρθρου 5 ν. 2773/1999, κατά της ΔΕΗ Α.Ε., ως Διαχειριστή του Δικτύου Ηλεκτρικής Ενέργειας, και του Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας Α.Ε. (ΔΕΣΜΗΕ Α.Ε.).

2. Όπως αναφέρει η καταγγέλλουσα εταιρία, τόσο η ΔΕΗ Α.Ε., υπό την ιδιότητά της ως Διαχειριστή του Δικτύου Ηλεκτρικής Ενέργειας, όσο και ο ΔΕΣΜΗΕ Α.Ε. προβαίνουν σε παράβαση πολλών εκ των υποχρεώσεων τους, που ορίζονται στο ν. 3468/2006, όπως αυτός τροποποιήθηκε από το ν. 3851/2010. Ειδικότερα, οι καταγγελλόμενες παραβάσεις αφορούν στη διαδικασία σύνδεσης σταθμών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και επικεντρώνονται στα κάτωθι σημεία:

- Μη δημοσιοποίηση από τους διαχειριστές πληροφοριών σχετικά με τις αιτήσεις σύνδεσης σταθμών ΑΠΕ που υποβάλλονται σε αυτούς και μη παροχή ενημέρωσης σχετικά με την πορεία των αιτημάτων σύνδεσης.
- Σημαντικές καθυστερήσεις στην παροχή Προσφοράς Σύνδεσης, οι οποίες συχνά υπερβαίνουν κατά πολύ τους τέσσερις μήνες, αντίθετα με όσα ορίζονται στο ν. 3851/2010.
- Χαρακτηρισμός ως κορεσμένων, και δη προφορικά, περιοχών του Διασυνδεδεμένου Δικτύου Διανομής, χωρίς πρότερη απόφαση της ΡΑΕ.
- Έλλειψη ενημέρωσης σχετικά με την κατάσταση του τοπικού δικτύου και σχετικά με τις τεχνικές απαιτήσεις σύνδεσης σταθμών ΑΠΕ.

3. Η ΡΑΕ, κατόπιν εξέτασης της εν λόγω καταγγελίας και αφού έλαβε υπόψη της τις απόψεις της ΔΕΗ Α.Ε. και του ΔΕΣΜΗΕ Α.Ε., όπως αυτές εκφράστηκαν δια γραπτών υπομνημάτων, κατέληξε στη διαπίστωση της ύπαρξης πολλαπλών παραβάσεων του ν. 3851/2010 από πλευράς τόσο της ΔΕΗ Α.Ε. όσο και του ΔΕΣΜΗΕ Α.Ε. Οι εν λόγω διαπιστωθείσες παραβάσεις αφορούν στην έλλειψη δημοσιοποίησης (ή στη μη έγκαιρη δημοσιοποίηση) και από τους δύο Διαχειριστές των αιτημάτων σύνδεσης με το Δίκτυο και το Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας και της σειράς προτεραιότητας αυτών, στην έλλειψη δημοσιοποίησης ανά δίμηνο πληροφοριών σχετικά με τη σύνδεση σταθμών ΑΠΕ και στην έλλειψη ανάρτησης στον ιστότοπο της ΔΕΗ Α.Ε., παρά το σχετικό αίτημα της ΡΑΕ, των τεχνικών προδιαγραφών σύνδεσης παραγωγών στα δίκτυα διανομής καθώς και του οδηγού για τη σύνδεση φωτοβολταϊκών σταθμών στο δίκτυο. Επιπλέον, η ΡΑΕ επισημαίνει ότι η ημερομηνία τελευταίας ενημέρωσης δεν προκύπτει από τις σχετικές καταστάσεις της ΔΕΗ Α.Ε. με αποτέλεσμα να μην είναι σαφής ο χρόνος που μεσολαβεί μέχρι τη δημοσιοποίηση των ως άνω πληροφοριών. Τέλος, σύμφωνα με την ανωτέρω απόφαση της ΡΑΕ, ο χαρακτηρισμός ως κορεσμένων, και δη προφορικά, περιοχών του Διασυνδεδεμένου Δικτύου Διανομής, χωρίς πρότερη απόφαση της ΡΑΕ, αντιβαίνει στο ρυθμιστικό πλαίσιο και στις αρμοδιότητες της ΔΕΗ Α.Ε.

4. Η ΡΑΕ, εν συνεχεία, αφού αναγνωρίζει στην εν λόγω απόφασή της την ύπαρξη των ανωτέρω παραβάσεων, καλεί και τους δύο Διαχειριστές ΔΕΗ Α.Ε. και ΔΕΣΜΗΕ Α.Ε., όπως υποβάλουν τις απόψεις τους σχετικά με τη διαπιστωθείσα παραβίαση από αυτούς της κείμενης νομοθεσίας που αφορά στη μη δημοσιοποίηση πληροφοριών που αναφέρονται στις εκκρεμείς αιτήσεις σύνδεσης σταθμών ΑΠΕ.

5. Από τα παραπάνω συνάγεται το συμπέρασμα ότι η παροχή όρων σύνδεσης σε φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις δεν είναι διαδικασία που δομείται σε νομικό κενό, με την έννοια ότι οι Διαχειριστές Δικτύου (ΔΕΗ, ΔΕΣΜΗΕ) δεν δρουν στα πλαίσια νομικά και ρυθμιστικά ανέλεγκτης διακριτικής ευχέρειας. Στο πλαίσιο αυτό είναι σαφές ότι υφίστανται δυνατότητες εννόμου προστασίας για τους επενδυτές στις περιπτώσεις που οι Διαχειριστές δεν συμμορφώνονται με τις νομικορυθμιστικές τους υποχρεώσεις, όπως αυτές διαμορφώνονται με βάση τις κείμενες διατάξεις.

Επιμέλεια στήλης: «Μεταξάς & Συνεργάτες – Δικηγόροι & Νομικοί Σύμβουλοι» (www.metaxaslaw.gr)

http://www.energypress.gr/news/Oroi-syndeshs-fwtoboltaikwn:-Basikes-nomikes-parametroi-H-pros fath-rythmistikh-parembash-ths-RAE

No comments: