Monday 30 January 2012

Αλυσιδωτή οικονομική ασφυξία στην αγορά ηλεκτρισμού

Έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή στο ΥΠΕΚΑ για το μεγάλο πρόβλημα που έχει προκληθεί αλυσιδωτά σε όλην την αγορά ηλεκτρισμού από τα χρέη που άφησαν στον ΔΕΣΜΗΕ οι εταιρείες Energa και Hellas Power. Στη σύσκεψη συμμετείχαν, αφ’ ενός, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΠEKA) Γιώργος Παπακωνσταντίνου και, αφ’ ετέρου, φορείς (ΔEH, ΔEΣMHE, PAE, ΔEΠA, ΔEΣΦA, EΣAH), που αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα στα οικονομικά τους μετά την εξέλιξη αυτή. Νέα σύσκεψη επρόκειτο να πραγματοποιηθεί σήμερα, Δευτέρα, με την παρουσία και του αναπληρωτή υπουργού Oικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη.

Αναλυτικότερα, η περαιτέρω επιβάρυνση του ελλείμματος του ΔΕΣΜΗΕ με τις οφειλές ύψους 120 εκατ. ευρώ των Energa και Hellas Power οδηγεί τον Διαχειριστή του συστήματος σε αδυναμία αποπληρωμής των ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών/ Αυτοί, με τη σειρά τους, δεν μπορούν να πληρώσουν την ΔΕΠΑ, που είναι ο βασικός προμηθευτής φυσικού αερίου για τις μονάδες τους.

Έτσι, η ΔΕΠΑ - η οποία πρόκειται κατά προτεραιότητα να ιδιωτικοποιηθεί μέσα στο επόμενο 6μηνο, όπως έχει κατ’ επανάληψη ανακοινωθεί από την κυβέρνηση – αρχίζει να έχει αρνητικές χρηματορροές, γεγονός που δυσχεραίνει τη διαπραγματευτική θέση της.

Όσον αφορά τη σύσκεψη της περασμένης Παρασκευής, όλοι οι φορείς τόνισαν πως θα υπάρξει ανάγκη και νέας αύξησης των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος. «O ΔEΣMHE δεν μας πληρώνει, οι τράπεζες δεν μας δανείζουν, θα αναγκαστούμε να βάλουμε λουκέτο στις μονάδες», φέρεται να είπε ο κ. Kαλλιτσάντζης, πρόεδρος του EΣAH (Eλληνικός Σύνδεσμος Aνεξάρτητων Hλεκτροπαραγωγών). Από κυβερνητικής πλευράς, δόθηκε η δέσμευση ότι το Δημόσιο θα καταβάλει μέρος των 182 εκατ. ευρώ που οφείλει προς τη ΔΕΗ ενώ θα επιστραφεί ο ΦΠΑ προς τους ιδιώτες παραγωγούς.

Τα σύσκεψη είχε ζητήσει ο ΕΣΑΗ, με επιστολή που απέστειλε την περασμένη Τρίτη, και στην οποία τονιζόταν: «Καθυστερήσεις όλο και μεγαλύτερες παρατηρούνται πλέον στις πληρωμές των μελών μας από το ΔΕΣΜΗΕ, γεγονός που μας αναγκάζει να αδυνατούμε να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας προς τη ΔΕΠΑ, πόσο μάλλον όταν η πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό καθίσταται πλέον αδύνατη. Πιστεύουμε ότι η κατάσταση θα γίνει σύντομα ανεξέλεγκτη».

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=54272

No comments: