Monday 30 January 2012

Κανονικά η ροή πετρελαίου από το Ιράν μέχρι νεωτέρας

Αναβολή μέχρι… νεωτέρας αποφάσισε η Τεχεράνη σχετικά με το νομοσχέδιο που όπως είχε προ ημερών ανακοινωθεί από ιρανούς αξιωματούχους, επρόκειτο να ψηφιστεί χθες από το κοινοβούλιο της χώρας, και με το οποίο θα εφαρμοζόταν άμεσα η διακοπή της τροφοδοσίας με πετρέλαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Προκειμένου προφανώς να μην κλιμακώσει την ένταση, και εν αναμονή και των αποτελεσμάτων της επίσκεψης που ξεκίνησε από χθες στο Ιράν κλιμάκιο των επιθεωρητών της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, προκειμένου να επιθεωρήσουν τις πυρηνικές του εγκαταστάσεις, η Τεχεράνη ανακοίνωσε ότι αναβάλλεται προς το παρόν η συζήτηση και ψήφιση του σχετικού νόμου.

Τι επικαλούνται σαν επιχείρημα...

Σαν επιχείρημα, ιρανοί αξιωματούχοι επικαλέστηκαν το γεγονός ότι απαιτείται πρώτα μια εμπεριστατωμένη μελέτη από ειδικούς, πριν η χώρα προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση, χωρίς να ορίσουν νέα ημερομηνία για τη συζήτηση και ψήφιση του νόμου στη Βουλή της χώρας.

«Εξαιτίας της σοβαρότητας μιας τέτοιας απόφασης, οι βουλευτές πρότειναν να προηγηθεί του νομοσχεδίου η εμπεριστατωμένη αξιολόγηση που απαιτείται», ανέφερε στο ιρανικό πρακτορείο "ISNA" o βουλευτής Αλι Αντιανί Ράντ, όπως σημειώνει το "Asssociated Press". Παράλληλα πάντως, το πρακτορείο ISNA μετέδωσε δηλώσεις του υπουργού Πετρελαίου του Ιράν Αχμάντ Χαλεμπανί ότι η τιμή του πετρελαίου θα φτάσει στα 120-150 δολ/ βαρέλι, εξαιτίας του εμπάργκο της ΕΕ στις εξαγωγές πετρελαίου της χώρας. Από την πλευρά του το "Reuters" που αναμετέδωσε την είδηση, σημειώνει ότι αντίθετα από τις προειδοποιήσεις των Ιρανών, ακούγεται πιο λογικό η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου – και κατ’ επέκταση και η τιμή του- να μη διαταραχθεί σοβαρά, δεδομένης της βούλησης άλλων χωρών, όπως η Σ. Αραβία να αυξήσει την παραγωγή της, ώστε να καλύψει τη διαφορά.

Το κόστος προμήθειας, και το ελληνικό αγκάθι των πιστώσεων…

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι σε περίπτωση που η Τεχεράνη πραγματοποιήσει την απειλή της, για άμεση δηλαδή διακοπή των εξαγωγών της – και όχι από τον Ιούλιο και μετά- μια σειρά από ευρωπαϊκές χώρες, με πρώτη και καλύτερη την Ελλάδα, δεν θα έχουν σοβαρό πρόβλημα. «Ναι μεν υπάρχουν εναλλακτικοί προμηθευτές, ωστόσο η αδυναμία τόσο των ελληνικών διυλιστηρίων όσο και εκείνων της Ιταλίας και της Ισπανίας να εξασφαλίσουν πιστώσεις, θα έχει, κατά πάσα πιθανότητα, ως αποτέλεσμα, η προμήθεια να γίνει σε υψηλότερο κόστος, μέρος του οποίου αναγκαστικά θα μετακυλιστεί στις τελικές τιμές καυσίμων», σημειώνουν πηγές της ελληνικής αγοράς.

"Εκείνες οι ευρωπαϊκές πετρελαϊκές εταιρείες που έχουν συνάψει συμβόλαια με το Ιράν, αλλά ακόμη δεν έχουν παραλάβει το πετρέλαιο που τους χρωστά, θα είναι οι μεγάλοι χαμένοι αν η Τεχεράνη αποφασίσει να επιβάλει εμπάργκο στις εξαγωγές αργού προς την Ε.Ε", ανέφερε το Σάββατο στο πρακτορείο ISNA και ο επικεφαλής της ιρανικής κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας, όπως αναμεταδίδει το "Reuters".

http://www.energypress.gr/news/Kanonika-h-roh-petrelaioy-apo-to-Iran-mehri-newteras

No comments: