Thursday 26 January 2012

Δελτίο τύπου του Ευρωβουλευτή καθηγητή Ιωάννη Α. Τσουκαλά: Υποτιμά το πρόβλημα εφοδιασμού της Ελλάδας με πετρέλαιο ο ευρωπαϊος επίτροπος ενέργειας Etingker


«Η αγορά πετρελαίου είναι παγκόσμια και η Ελλάδα μπορεί να εφοδιάζεται και από αλλού. Ειδικότερα, η Ελλάδα διαθέτει μεγάλες μονάδες διύλισης και ως εκ τούτου φαίνεται ότι είναι σε θέση να στραφεί σε εναλλακτικούς προμηθευτές», δήλωσε ο Επίτροπος Ενέργειας, κ. Έτινγκερ, σε απάντησή του στις 16 Ιανουαρίου 2012 στην ερώτηση του Ευρωβουλευτή της ΝΔ, Καθηγητή Ιωάννη Α. Τσουκαλά, μέλους της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας του Ευρ. Κοινοβουλίου.
Σχολιάζοντας την απάντηση του κ. Έτινγκερ, ο κ. Τσουκαλάς δήλωσε:
«Οι αποφάσεις του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ της 23ης Ιανουαρίου, σχετικά με το πετρελαϊκό εμπάργκο κατά του Ιράν υποδηλώνουν τη σοβαρότητα του προβλήματος. Δυστυχώς η πρόσφατη απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (μόλις μια εβδομάδα νωρίτερα, στις 16 Ιανουαρίου), μοιάζει εκτός επαφής με την πολιτική και οικονομική πραγματικότητα. Είναι αυτονόητο ότι, εκτός του Ιράν, υπάρχουν εναλλακτικοί προμηθευτές πετρελαίου για την Ελλάδα, αλλά το πρόβλημα της χώρας έγκειται στην αδυναμία της να εξασφαλίσει πίστωση δεδομένης της οικονομικής κατάστασης και του φόβου χρεοκοπίας.
Ο κ. Έτινγκερ υποτιμά το πρόβλημα εφοδιασμού της χώρας μας από εναλλακτικούς προμηθευτές και θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεθεί εναλλακτικός προμηθευτής που θα διασφαλίσει παρόμοιους ευνοϊκούς όρους πώλησης πετρελαίου με αυτούς που της παρέχει το Ιράν».

No comments: