Tuesday 31 January 2012

Στο Ιράν οι επιθεωρητές της ΙΑΕΑ ενώ η ένταση κλιμακώνεται

Στο Ιράν έφθασαν χθες οι επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, ξεκινώντας την τριήμερη επίσκεψη τους για να εξετάσουν τον σκοπό του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης. Η ψυχρή υποδοχή που επεφύλαξαν οι Ιρανοί φοιτητές στους επιθεωρητές στο αεροδρόμιο της Τεχεράνης είναι ενδεικτική του τεταμένου κλίματος που επικρατεί στις σχέσεις Δύσης και Ιράν. Μια μικρή ομάδα περίμενε τους αξιωματούχους κρατώντας αυτοσχέδια πλακάτ με την φωτογραφία του δολοφονημένου πυρηνικού επιστήμονα Αμαντί- Ροσάν και συνθήματα όπως η «πυρηνική ενέργεια είναι δικαίωμα μας».

Ο επικεφαλής της αποστολής της ΙΑΕΑ, αναχωρώντας από την Βιέννη για το Ιράν, ανέφερε πως ο στόχος της Υπηρεσίας είναι να «επιλυθούν όλα τα εκκρεμή ζητήματα με το Ιράν» για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Η διεθνής κοινότητα αμφισβητεί την πρόθεση της Τεχεράνης να περιορισθεί σε ενεργειακό πρόγραμμα, ανησυχώντας πως πραγματικός σκοπός του Ιράν είναι η ανάπτυξη πυρηνικού οπλοστασίου. «Ελπίζουμε πως το Ιράν θα συνεργασθεί μαζί μας αναφορικά με τις ανησυχίες μας για πιθανές στρατιωτικές διαστάσεις του ιρανικού ατομικού προγράμματος», είπε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της ΙΑΕΑ Χέρμαν Νάκερτς, επικεφαλής της αποστολής της Υπηρεσίας.

Εν τω μεταξύ, έκκληση για σύνεση απέναντι σε μια πιθανή κλιμάκωση της έντασης μετα τις κυρώσεις της Ε.Ε. κατά του Ιράν προκειμένου να πεισθεί να εγκαταλείψει το πυρηνικό του πρόγραμμα και μετά ην ιρανική απειλή για διακοπή των εξαγωγών ιρανικού πετρελαίου προς την Ευρώπη, απηύθυνε χθες ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκουίντο Βεστερβέλλε. Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Welt am Sonntag, ο Βεστερβέλλε τόνισε ότι οι ευρωπαϊκές κυρώσεις μπορεί να ωθήσουν το Ιράν να απαγορεύσει τις εξαγωγές πετρελαίου προς την Ευρώπη, ως απάντηση στο εμπάργκο που αποφάσισε η Ε.Ε. κατά της Τεχεράνης. «Στο Ιράν παρατηρούμε με λύπη μας μια επικίνδυνη κλιμάκωση των δηλώσεων. Οι Ιρανοί ηγέτες πρέπει να καταλάβουν ότι κρατούν το κλειδί της αποκλιμάκωσης της έντασης», ανέφερε ο ίδιος. Ο Βεστερβέλλε εκτιμά ότι η Ε.Ε. δεν πρέπει «να απειλεί» για να αναγκάσει το Ιράν «να εγκαταλείψει τις έρευνες του για την απόκτηση ατομικού όπλου». Και υπογράμμισε: «Πρέπει να βρούμε στην Ευρώπη τα μέσα να αντιμετωπίσουμε τυχόν διακοπή των εξαγωγών ιρανικού πετρελαίου».

Πάντως, το ιρανικό Κοινοβούλιο ανέλαβε χθες την συζήτηση νομοσχεδίου για την διακοπή των εξαγωγών πετρελαίου στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εμπλέκονται στην πρωτοβουλία για πετρελαϊκό εμπάργκο κατά του Ιράν, δήλωσε Ιρανός βουλευτής στην Τεχεράνη. Η Επιτροπή Ενέργειας του Κοινοβουλίου ετοίμασε το νομοσχέδιο την περασμένη Τετάρτη και είχε προγραμματίσει να γίνει χθες η ψηφοφορία, αλλά και ο εκπρόσωπος της επιτροπής Εμάντ Χοσεϊνί δήλωσε ότι η συζήτηση αναβλήθηκε. Ο Χοσεϊνί εξήγησε στο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Mehr ότι είναι απαραίτητο να διεξαχθούν περαιτέρω συνομιλίες με την κυβέρνηση πριν κατατεθεί το νομοσχέδιο στο Κοινοβούλιο.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=54308

No comments: