Sunday 29 January 2012

Προβληματισμός στα αιολικά λόγω της μειώσης της ταρίφας

Κοντά στην αποχώρηση από την ελληνική αγορά βρίσκονται αρκετές ξένες εταιρείες του χώρου των ΑΠΕ, λόγω της ειλημένης απόφασης να μειωθούν οι εγγυημένες τιμές από το υπουργείο. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μειώσεις θα φτάσουν το 15-20% για τα φωτοβολταϊκά και το 5% για τα αιολικά, ενώ παράλληλα ενδέχεται να καταργηθεί η προσαύξηση του 20% σε περίπτωση μη επιδότησης και να αποκλειστούν από τον επενδυτικό νόμο.

Όπως είναι φυσικό, τα μέτρα αυτά δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ, αλλά και πάλι οι αντιδράσεις είναι αρκετές, ιδίως από τις εταιρείες που ασχολούνται με τα αιολικά, καθώς θεωρούν ότι δεν συντρέχει λόγος ώστε να μειωθούν οι δικές τους ταρίφες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Ημερησία, η ισπανική Gamesa ανέφερε σχετικά ότι οι υψηλές τιμές που ίσχυαν μέχρι τώρα είναι ο μόνος λόγος για να παραμείνει στην χώρα μας, αφού στις υπόλοιπες αγορές είναι πολύ χαμηλότερες, ενώ στην Ισπανία αποφασίστηκε να «παγώσουν» οι επιδοτήσεις λόγω του ελλείμματος που έχει συσσωρευθεί.

Και στην Ελλάδα όμως υπάρχει έλλειμμα στον ΔΕΣΜΗΕ που αγγίζει τα 180 εκατ. ευρώ και για μέρος του το ΥΠΕΚΑ θεωρεί ότι ευθύνονται οι ακριβές ΑΠΕ. Τέλος, θυμίζουμε ότι οι σχετικές αποφάσεις για τις εγγυημένες τιμές των ΑΠΕ αναμένεται να ανακοινωθούν στα τέλη Ιανουαρίου - αρχές Φεβρουαρίου από την κυβέρνηση.

http://www.ecofinder.gr/news/ΕΝΕΡΓΕΙΑ/1/Προβληματισμός_στα_Αιολικά_Λόγω_τη ς_Μειώσης_ της _Ταρίφας

No comments: