Tuesday 31 January 2012

Σεμινάριο ΙΕΝΕ «Energy and Shipping»: Οι ευκαιρίες των ενεργειακών μεταφορών για την Ελληνική εμπορική ναυτιλία

Διεθνές σεμινάριο με θέμα « Energy and Shipping» διοργανώνει το ΙΕΝΕ στις 3 Φεβρουαρίου 2012 στο Ίδρυμα Ευγενίδου στην Αθήνα (Λεωφ. Συγγρού 387). Σε μία συγκυρία κατά την οποία η ελληνική ναυτιλία δραστηριοποιείται με ιδιαίτερο δυναμισμό και ευοίωνες προοπτικές στις μεταφορές ενεργειακών φορτίων, το ΙΕΝΕ, σε συνεργασία με εκπροσώπους του εφοπλιστικού και ενεργειακού κλάδου, φιλοδοξεί, με την ημερίδα «Energy and Shipping», να αναδείξει τις βασικές πτυχές του πολύ σημαντικού αυτού τομέα για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας. Σημειώνεται ότι η γλώσσα διεξαγωγή του σεμιναρίου θα είναι η Αγγλική.

Καθώς οι διεθνείς θαλάσσιες μεταφορές ενεργειακών φορτίων αυξάνονται με όλο και μεγαλύτερο ρυθμό, με ιδιαίτερη έμφαση στις πρώτες ύλες (αργό πετρέλαιο, LNG, LPG, άνθρακας), ο ελληνόκτητος εμπορικός στόλος πρωταγωνιστεί στην παγκόσμια αυτή τάση. Στη διεθνή συνάντηση με θέμα «Energy and Shipping» του ΙΕΝΕ επαγγελματίες και ειδικοί του χώρου της ενέργειας και της ναυτιλίας θα αναφερθούν διεξοδικά στις προοπτικές, τα προβλήματα και τις ευκαιρίες που ανοίγονται για την ελληνική εμπορική ναυτιλία στον χώρο των ενεργειακών μεταφορών.

Η ημερίδα « Energy and Shipping» θα ανοίξει με εισαγωγική ομιλία του Καθηγητή της Σχολής Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου Αθηνών κ. Χαρίλαου Ψαραύτη.

Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης, το οποίο θα επικεντρωθεί στις θαλάσσιες μεταφορές ενεργειακών φορτίων, αρχίζει με ομιλία του Δρ. Κωνσταντίνου Γκόνη (Τμήμα Ερευνών της Barry Rogliano Salles, Παρίσι) για τα οικονομικά της μεταφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου. Στη συνέχεια ο κ. Γεώργιος Σαρόγλου( Chief Operating Officer της TEN Limited) θα αναφερθεί στις μεταφορές φορτίων LNG, ενώ ειδικά στις προοπτικές των μεταφορών αυτών στην Ανατολική Μεσογείου θα επικεντρωθεί, στη δική του παρουσίαση, ο κ. Παναγιώτης Κανελλόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της M& M Gas Co S. A. Η συνεδρία θα ολοκληρωθεί με ομιλία του Chartering Manager της StealthGas Inc., κ. Christian Krohn- Hansen, σχετικά με τα ειδικά ενεργειακά φορτία και, ειδικότερα, το LPG.

Σε θέματα τεχνολογιών, πλοίων ειδικού τύπου, χρηματοδότησης και ασφάλισης θαλάσσιων ενεργειακών μεταφορών είναι αφιερωμένο το δεύτερο μέρος της ημερίδας. Ο κ. Paul- Albert Leroy (Τμήμα Φορτίων LNG της Barry Rogliano Salles, Παρίσι) θα αναφερθεί στην ιστορία, τις τάσεις και τις προοπτικές των θαλάσσιων μεταφορών LNG. Στη συνέχεια, ο κ. Κωνσταντίνος Σιφναίος, Διευθυντής Ανάπτυξης του Ομίλου Κοπελούζου, θα αναφερθεί διεξοδικά στα σχέδια της εταιρείας για την κατασκευή πλωτού τερματικού σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη. Ο κ. Γιώργος Κουτίνας, ( Insurance Expert, Koutinas SA- Insurance Brokers, Lloyd’ s Coverholders) από την πλευρά του, θα περιγράψει τις διάφορες πτυχές της αστικής ευθύνης και ασφάλισης ενεργειακών φορτίων. Οι ευκαιρίες χρηματοδότησης μεταφορών πετρελαίου και φυσικού αερίου που υπάρχουν εν μέσω περιβάλλοντος κρίσης θα είναι το θέμα της παρέμβασης του κ. Δημήτρη Αναγνωστόπουλου ( Shipfinance Expert και Μέλος Δ.Σ. της Aegean Baltic Bank), ενώ ο κ. Κωστής Σταμπολής, Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής του ΙΕΝΕ, θα αναφερθεί στο πολύ επίκαιρο ζήτημα του εμπάργκο της ΕΕ στις εισαγωγές ιρανικού αργού και τις επιπτώσεις που αναμένεται αυτό να έχει στην παγκόσμια πετρελαϊκή αγορά.

Το σεμινάριο «Energy and Shipping» του ΙΕΝΕ θα ολοκληρωθεί με μία συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης για τη σημασία των θαλάσσιων ενεργειακών μεταφορών στην ενεργειακή επάρκεια των περισσότερων χωρών του κόσμου και, κατ’ επέκτασιν, στην παγκόσμια οικονομία.
Το πλήρες πρόγραμμα του Συμποσίου με τους ομιλητές κατά ενότητα και πληροφορίες για συμμετοχή στο Συμπόσιο έχουν αναρτηθεί στο site του ΙΕΝΕ ( www .iene .gr)

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=54316

No comments: