Saturday 28 January 2012

Πάγωσαν οι ταρίφες των ΑΠΕ στην Ισπανία μέχρι νεωτέρας

Η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι αναστέλλει προσωρινά τις εγγυημένες τιμές και τα υπόλοιπα κίνητρα για την ανάπτυξη των ΑΠΕ, λόγω οικονομικών προβλημάτων. Το εν λόγω μέτρο αναμένεται να επιβραδύνει ακόμα περισσότερο την ανάπτυξη της καθαρής ενέργειας στην Ισπανία και ασφαλώς πρόκειται για διεθνή πρωτοτυπία που σίγουρα θα οδηγήσει σε αντιδράσεις.

Παράλληλα, η κυβέρνηση της χώρας ανέφερε ότι το 2011 οι ΑΠΕ κάλυψαν το 33% της ζήτησης ηλεκτρισμού, αλλά το κόστος τους έχει συμβάλει στην επιβάρυνση των δημοσίων ταμείων και στο έλλειμμα ύψους 24 δις ευρώ που παρατηρείται ανάμεσα στα έσοδα από τα τιμολόγια ηλεκτρισμού και στο κόστος παραγωγής του. Σε αυτό το ποσό περιλαμβάνεται και το επιτόκιο του χρέους που πρέπει να καταβληθεί ώστε να καλυφθούν οι υποχρεώσεις προς τους παραγωγούς.

«Η κυβέρνηση επικεντρώνεται σε ένα ισορροπημένο μείγμα», σχολίασε ο υπουργός Ενέργειας, Χοσέ Μανουέλ Σορία, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου. Ο ίδιος πρόσθεσε πως ο περιορισμός των κινήτρων για τα νέα έργα ΑΠΕ θα βοηθήσει να καθυστερήσει λίγο η διόγκωση του ελλείμματος.

Οι αλλαγές δεν θα επηρεάσουν τα έργα που βρίσκονται ήδη σε ισχύ, αλλά 500 MW νέων σχεδίων θα καθυστερήσουν να υλοποιηθούν, εξοικονομώντας στο μεταξύ 160 εκατ. ευρώ. Τέλος, η ισπανική κυβέρνηση δεν διευκρίνισε για πόσο χρονικό διάστημα θα παγώσουν οι ταρίφες.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=54222

No comments: