Tuesday 31 January 2012

Τεράστια οικονομικά οφέλη από τις επενδύσεις σε ΑΠΕ "βλέπει" η Κομισιόν

Νέα έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι οι πολιτικές για μεγαλύτερες μειώσεις των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου θα τονώσουν την ανάπτυξη και θα εξοικονομήσουν δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ από εισαγωγές ορυκτών καυσίμων αλλά και την προστασία της δημόσιας υγείας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε χθες έκθεση η οποία αναλύει τα οικονομικά οφέλη για την ΕΕ από τη μεγαλύτερη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου, από 20% - που είναι σήμερα – σε 30%, παρουσιάζοντας μάλιστα και τρόπους με τους οποίους μπορούν να μεγιστοποιηθούν τα έσοδα για τα πιο αδύναμα οικονομικά κράτη.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έκθεσης, οι επενδύσεις στις ΑΠΕ και την εξοικονόμηση ενέργειας θα δημιουργήσουν 1,5 εκατομμύριο θέσεις εργασίας ενώ αναμένεται να μειώσουν τις δαπάνες για αγορά ορυκτών καυσίμων κατά 20 δις € ετησίως ως το 2020. Επιπλέον, τα οικονομικά οφέλη από τη μείωση της ρύπανσης και τη βελτίωση της δημόσιας υγείας ανέρχονται σε περισσότερα από 11 δις € ετησίως.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την πρόσφατη μελέτη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΟΠ), το οικονομικό κόστος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Ευρώπη σήμερα εκτιμάται στα 169 δις € ετησίως Για την Ελλάδα συγκεκριμένα, ο ΕΟΠ εκτιμά ότι η ρύπανση από τη χρήση λιγνίτη για την παραγωγή ενέργειας στοιχίζει στην οικονομία μας κάθε χρόνο από 2,3 έως 3,9 δις €.

Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιπλέον τονίζει τα σημαντικά οφέλη από την επακόλουθη ενίσχυση του συστήματος εμπορίας ρύπων που σήμερα βρίσκεται υπό κατάρρευση. Σύμφωνα με την ανάλυση της Επιτροπής, ένας πιο φιλόδοξος στόχος θα δημιουργήσει επιπλέον έσοδα 7 δις € στο Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών της ΕΕ ως το 2020. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μάλιστα, προτείνει τρεις μηχανισμούς προκειμένου τα οφέλη από την εμπορία ρύπων να μεγιστοποιηθούν στις πιο αδύναμες οικονομικά χώρες.

Η Greenpeace καλωσορίζει τα βασικά συμπεράσματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και καλεί τις κυβερνήσεις να υιοθετήσουν έναν στόχο μείωσης των εγχώριων εκπομπών τουλάχιστον κατά 30% ως το 2020. Κάτι τέτοιο δε συμβαδίζει μόνο με τις υποδείξεις της επιστήμης προκειμένου να αποτρέψουμε τις καταστροφικές αλλαγές (25-40% ως το 2020 για τα αναπτυγμένα κράτη), αλλά αποτελεί μονόδρομο για να εκσυγχρονιστεί η ευρωπαϊκή οικονομία με επενδύσεις σε πιο καθαρές και αποδοτικές τεχνολογίες, να βελτιωθεί η δημόσια υγεία και να επανέλθει η ευρωπαϊκή οικονομία σε ρυθμούς ανάπτυξης.

http://www.energypress.gr/news/Terastia-oikonomika-ofelh-apo-tis-ependyseis-se-APE-blepei-h-Ko m ision

No comments: