Monday 30 January 2012

Έττινγκερ: Η Ελλάδα μπορεί να στραφεί σε εναλλακτικούς παρόχους πετρελαίου

«Η αγορά πετρελαίου είναι παγκόσμια και η Ελλάδα μπορεί να εφοδιάζεται από αλλού. Ειδικότερα, η Ελλάδα διαθέτει μεγάλες μονάδες διύλισης και ως εκ τούτου φαίνεται ότι είναι σε θέση να στραφεί σε εναλλακτικούς προμηθευτές», ήταν η απάντηση του Ευρωπαίου Επιτρόπου Ενέργειας, κ. Γκύντερ Έττινγκερ σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ, Ιωάννη Τσουκαλά.

Η Ελλάδα είχε ζητήσει από τους εταίρους να συνδράμουν σε περίπτωση που δεν μπορέσει τελικά, μετά το πρόσφατα επιβληθέν εμπάργκο, να εξασφαλίσει εναλλακτική παροχή αργού πετρελαίου, πριν συμφωνήσει σε ημερομηνία που θα λήγει η περίοδος χάριτος.

Σχολιάζοντας την απάντηση Έττινγκερ ο κ. Τσουκαλάς δήλωσε: «Η πρόσφατη απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνει να μην έχει επαφή με την πολιτική και οικονομική πραγματικότητα. Είναι αυτονόητο ότι, εκτός του Ιράν, υπάρχουν εναλλακτικοί προμηθευτές πετρελαίου για την Ελλάδα, αλλά το πρόβλημα της χώρας έγκειται στην αδυναμία της να εξασφαλίσει πίστωση δεδομένης της οικονομικής κατάστασης και του φόβου χρεοκοπίας».

Συνέχισε λέγοντας ότι κ. Έττινγκερ «υποτιμά το πρόβλημα εφοδιασμού της χώρας μας από εναλλακτικούς προμηθευτές και θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεθεί εναλλακτικός προμηθευτής που θα διασφαλίσει παρόμοιους ευνοϊκούς όρους πώλησης πετρελαίου με αυτούς που της παρέχει το Ιράν», ενώ κάλεσε την Επιτροπή και το Συμβούλιο να προβούν σε άμεσες «ρεαλιστικές» λύσεις για να εξασφαλιστεί ανεφοδιασμός «και πέραν του Ιουλίου».

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=54250

No comments: