Friday 27 January 2012

A. Ηλιάδης, Δνων Σύμβουλος Τράπεζας Κύπρου: Να συσταθεί κρατικό επενδυτικό ταμείο για το φυσικό αέριο

Τη δημιουργία ενός Κρατικού Επενδυτικού Ταμείου μακριά από οποιαδήποτε συμφέροντα, στο οποίο να τοποθετούνται τα έσοδα από την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου της κυπριακής ΑΟΖ, εισηγήθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου κ. Ανδρέας Ηλιάδης, μιλώντας στο Επιχειρηματικό Δείπνο, με το οποίο ολοκληρώθηκε, χθες βράδυ, το «1ο Ενεργειακό Συμπόσιο Κύπρου», που διοργάνωσε στη Λευκωσία το ΙΕΝΕ και η κυπριακή εταιρεία «fmw financial media way».

Ο κ. Ηλιάδης πρόσθεσε ότι «η χρήση των κεφαλαίων αυτών θα πρέπει να είναι μακριά από καταναλωτικές ανάγκες και να επενδύονται μακροχρόνια ή σε μακρόπνοα επενδυτικά έργα που θα ωφελήσουν και τις μελλοντικές γενεές».

Όσον αφορά την Τράπεζα Κύπρου, είπε ότι ήδη σχεδιάζει το δικό της ρόλο στο ενεργειακό ταξίδι που τώρα αρχίζει. «Έχοντας στο ενεργητικό της τη χρηματοδότηση των μεγαλύτερων έργων υποδομής που έγιναν στον τόπο, η Τράπεζα Κύπρου είναι σε θέση να στηρίξει και να υποστηρίξει τις νέες αναπτύξεις που χρειάζεται να γίνουν με αφετηρία το φυσικό αέριο. Ήδη, επεξεργαζόμαστε σχέδια και προγράμματα σχετικά με την ενέργεια», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Ηλιάδης, οι ανακαλύψεις στην κυπριακή ΑΟΖ δημιουργούν προοπτικές, ελπίδα και αισιοδοξία στο σημερινό αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον, ενώ επιδρούν θετικά στη ψυχολογία στην Μεγαλόνησο. Επίσης, τόνισε ότι εναπόκειται στην ίδια την Κύπρο να διαχειριστεί σήμερα το θέμα σωστά, ώστε να αρχίσει άμεσα να ανακτά την εμπιστοσύνη των αγορών.

«Μας δίνεται μια λαμπρή ευκαιρία, τόνισε, να ξαναθέσουμε την Κύπρο ψηλά στο χάρτη της αξιοπιστίας. Ας μη την αφήσουμε να πάει χαμένη», επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να σταλούν τα σωστά μηνύματα προς τις αγορές για ορθολογική και συνετή εκμετάλλευση του φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Τα μηνύματα αυτά», πρόσθεσε ο κ. Ηλιάδης, «θα πρέπει να δοθούν άμεσα, έμπρακτα και ξεκάθαρα προς τις αγορές και τους οίκους αξιολόγησης ώστε να μπορέσουμε να τους πείσουμε για τη σύνεση, τη σοβαρότητα και τη διορατικότητά μας».

«Αυτό που προέχει, μετά τη διαπίστωση ύπαρξης κοιτασμάτων φυσικού αερίου και την ενεργοποίηση των διαδικασιών για το δεύτερο γύρο αδειοδοτήσεων, είναι να παραμείνουμε προσγειωμένοι για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε σωστά μια εξαιρετικά πολύπλοκη, σύνθετη και ευαίσθητη, για τα δικά μας δεδομένα, κατάσταση».

«Χρειάζονται μετρημένα και σταθερά βήματα, καθώς και αξιοποίηση της υπάρχουσας τεχνογνωσίας, της εμπειρίας και του επιστημονικού υπόβαθρου άλλων κρατών, για να αντιμετωπίσουμε τα όποια προβλήματα και να θέσουμε στέρεες βάσεις για το μέλλον», είπε ο κ. Ηλιάδης. Ακολούθως ανέλυσε τους τρείς άξονες στους οποίους θα επιδράσει η ανεύρεση κοιτασμάτων, οι οποίοι είναι ο γεωπολιτικός άξονας, οι επιδράσεις στην αξιοπιστία της κυπριακής οικονομίας και οι επιδράσεις στην οικονομική δραστηριότητα.

Και κατάληξε ο κ. Ηλιάδης: «Οι αποφάσεις και οι χειρισμοί που γίνονται και θα γίνουν σήμερα θα καθορίσουν την Κύπρο της νέας εποχής. Η ευθύνη μας είναι τεράστια. Τόσο τεράστια όσο και η προοπτική που διανοίγεται για τον τόπο μας. Στην Τράπεζα Κύπρου συναισθανόμαστε και την ευθύνη και την προοπτική και δηλώνουμε παρόντες στην πρόκληση».
Γενικότερα, στις ομιλίες τους στο «1ο Ενεργειακό Συμπόσιο Κύπρου», οι ειδικοί επιστήμονες και εκπρόσωποι ενεργειακών φορέων της Κύπρου, της Ελλάδας και χωρών του εξωτερικού κατέθεσαν σημαντικές εισηγήσεις και απόψεις που αφορούν την καλύτερη αξιοποίηση των νέων ενεργειακών δεδομένων της Κύπρου.

Στα βασικά πορίσματα του Συμποσίου περιλαμβάνονται τα εξής:

1. Η ανεύρεση φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ αναβαθμίζει το γεωστρατηγικό και γεωπολιτικό ρόλο της Κύπρου στην νοτιανατολική Ευρώπη.
2. Ο τομέας της ενέργειας θα διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στο μέλλον για τα ευρύτερα συμφέροντα της Κύπρου.
3. Η Κύπρος με τις κατάλληλες διακρατικές συμμαχίες και υποδομές μπορεί να μετεξελιχθεί σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης.
4. Τα κοιτάσματα φυσικού αερίου αναμένεται ότι θα επηρεάσουν θετικά και την αυριανή οικονομική ανάπτυξη της Κύπρου.
5. Ο τομέας της ενέργειας μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα στο να μετατραπεί η Κύπρος σε περιφερειακό κέντρο ξένων επιχειρήσεων και επενδύσεων.

Το «1ο Ενεργειακό Συμπόσιο Κύπρου» συγκέντρωσε μεγάλο ενδιαφέρον, με αποτέλεσμα τις πολλές συμμετοχές από την Κύπρο, την Ελλάδα και χώρες του εξωτερικού.

Σκοπός των διοργανωτών του «1ου Ενεργειακού Συμποσίου Κύπρου» είναι η επανάληψη του το 2013, με στόχο να καταστεί ετήσιος θεσμός.

Χορηγοί του Συμποσίου ήταν η Τράπεζα Κύπρου και η ΔΕΠΑ και υποστηρικτές η ΡΑΕΚ Κύπρου και η εταιρεία ITERA Group. Το Συμπόσιο, που διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του ΚΕΒΕ, στήριξαν ως Χορηγοί Επικοινωνίας το ΡΙΚ και ο «Φιλελεύθερος», ενώ οι ιστοσελίδες www.energia.gr και www.nomisma.com.cy παρείχαν τη διαδικτυακή στήριξή τους.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=54173

No comments: