Friday 27 January 2012

Παίρνουν πίσω "όρους σύνδεσης" που είχαν δώσει για φωτοβολταϊκά

Την έντονη αντίδραση των επενδυτών φωτοβολταϊκών στα Κύθηρα έχει προκαλέσει η αναστολή των όρων σύνδεσης που τους έχουν παρασχεθεί από τη ΔΕΗ, με την αιτιολογία ότι η εξέταση και προώθηση των αιτημάτων για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών πάνω από 10KW στο νησί θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση εξέτασης αιτημάτων σύνδεσης φωτοβολταϊκών σε όλη την περιοχή Σπάρτης από επαγγελματίες αγρότες και των λοιπών αιτημάτων που υποβλήθηκαν μετά τη δημοσίευση του ν. 3851/2010 κατά ημερολογιακή σειρά προτεραιότητας.

Όπως επισημαίνει ο ΠΑΣΥΦ, η πρακτική αυτή της ΔΕΗ παραβιάζει καταφανώς το νομικό πλαίσιο που διέπει την παροχή Όρων Σύνδεσης σε φωτοβολταϊκούς σταθμούς και έχει προκαλέσει την δικαιολογημένη αντίδραση των επενδυτών στα Κύθηρα, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να μην υλοποιήσουν ποτέ τις επενδύσεις φωτοβολταϊκών που προγραμμάτιζαν. Σημειώνεται ότι κατά το χρόνο έκδοσης από τη ΔΕΗ των αποφάσεων αναστολής των Όρων Σύνδεσης, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, αυτοί είχαν ήδη καταστεί οριστικοί και άρα δεσμευτικοί τόσο για τους επενδυτές όσο και για τη ΔΕΗ.

Στα συνεχή ερωτήματα που απευθύνουν οι εν λόγω επενδυτές προς τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΔΕΗ σχετικά με το πότε θα αρθεί η ανωτέρω αναστολή, η οποία ισχύει ήδη δέκα μήνες, εξακολουθούν να λαμβάνουν συγκεχυμένες και αόριστες απαντήσεις, γεγονός το οποίο προκαλεί πολλαπλά ερωτηματικά ως προς τη νομιμότητα της δράσης των αρμόδιων φορέων.

Εν τω μεταξύ οι επενδυτές υφίστανται λόγω της καθυστέρησης μεγάλη περιουσιακή βλάβη, η οποία ενδέχεται να αυξηθεί στην περίπτωση που εν τέλει δεν δοθούν καθόλου όροι σύνδεσης στα Κύθηρα λόγω κάλυψης του περιθωρίου ισχύος των Κυθήρων από το τμήμα της Λακωνίας.

Σύμφωνα με τον ΠΑΣΥΦ, ο οποίος ζητά άμεση παρέμβαση της Διοίκησης της ΔΕΗ αλλά και της ΡΑΕ επί του θέματος για την αποκατάσταση της νομιμότητας, έχουν ήδη δρομολογηθεί οι απαραίτητες νομικές ενέργειες για την κατοχύρωση των συμφερόντων των επενδυτών αλλά και την ανάδειξη των ευθυνών σχετικά με τη συγκεκριμένη πρακτική της ΔΕΗ.

http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/bd6ae329-08c0-4be0-9d33-7530cbf c8b67

No comments: