Monday 30 January 2012

Σχέδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Κύπρο προωθεί το Ισραήλ

Ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ, Ούζι Λαντάζου, έδωσε εντολή την Κυριακή στην κρατική επιχείρηση ηλεκτρισμού να αναπτύξει σχέδιο διασύνδεσης με την Κύπρο, μέσω υποβρυχίων καλωδίων. Ασφαλώς, πρόκειται για μια πρωτοβουλία που θα ενισχύσει σημαντικά την ενεργειακή ασφάλεια και των δύο κρατών, ενώ πιστοποιεί στην πράξη τις πολύ καλές σχέσεις που έχουν καλλιεργηθεί με αφορμή τις έρευνες για υδρογονάνθρακες.

Ο κ. Λαντάου ζήτησε επίσης να εκπονηθεί ένα μνημόνιο συνεργασίας ώστε να υπογραφεί από τις αρμόδιες επιχειρήσεις των δύο κρατών. Αν όλα εξελιχθούν ομαλώς, οι υπογραφές αναμένεται να γίνουν αργότερα φέτος, με βάση τα όσα ανακοίνωσε το ισραηλινό υπουργείο.

Το Ισραήλ είχε εκφράσει για πρώτη φορά το ενδιαφέρον του για το συγκεκριμένο έργο τον περασμένο Νοέμβριο, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του προέδρου Πέρες στην Κύπρο, αλλά και στη συνέχεια, κατά την επίσκεψη της Πραξούλας Αντωνιάδου στο Ισραήλ.

«Το σχέδιο θα μπορούσε να έχει μια θετική επίδραση στην ισραηλινή οικονομία, σε μια περίοδο που για πρώτη φορά κινούμαστε πέρα από το να είμαστε ένα ενεργειακό νησί και προς το να συνδεθούμε με την Κύπρο και μέσω αυτής με την Ευρώπη», τόνισε ο κ. Λαντάου την Κυριακή. «Πρόκειται για μια ψυχολογική και διπλωματική επιτυχία που θα επηρεάσει την ενεργειακή ασφάλεια του Ισραήλ», συμπλήρωσε.

Τέλος, σημειώνουμε ότι λόγω των κακών σχέσεων με τους γείτονές του, το Ισραήλ δεν διαθέτει σήμερα καθόλου ηλεκτρικές διασυνδέσεις και ως εκ τούτου δεν μπορεί να πραγματοποιήσει εισαγωγές ή εξαγωγές ενέργειας. Πλέον όμως, αν υλοποιηθεί η διασύνδεση με την Κύπρο, θα είναι σε θέση να το πράττει αυτό σε περιόδους ανάγκης.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=54251

No comments: