Tuesday, 3 January 2012

Μολυσμένο αέρα για άλλα 30 χρόνια θα αναπνέουν οι κάτοικοι της Κίνας

Εκατομμύρια άνθρωποι που κατοικούν στα αστικά κέντρα της Κίνας θα συνεχίσουν για τα επόμενα 20 χρόνια να αναπνέουν μολυσμένο αέρα, παρά τις προσπάθειες που διενεργούνται το τελευταίο διάστημα για μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Από το νέο έτος, το Πεκίνο, η Σαγκάη και άλλα μεγάλα αστικά κέντρα υποχρεούνται να δημοσιοποιούν στοιχεία για τα μικροσκοπικά αιωρούμενα σωματίδια PM2.5, που θεωρείται ότι έχουν τις πιο καταστροφικές συνέπειες στην ανθρώπινη υγεία.

Η υπόσχεση για περισσότερη διαφάνεια ικανοποίησε τους πολίτες και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, καθώς θεωρήθηκε σημαντικό βήμα για τον καθαρισμό της ατμόσφαιρας και τη μείωση του νέφους στις αστικές περιοχές της Κίνας.

Ωστόσο, οι περιβαλλοντολόγοι επισημαίνουν ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος και υπομονή για να επιστρέψει το γαλάζιο χρώμα στον γκρίζο ουρανό.

«Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη χρειάστηκαν 50 χρόνια για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημά τους. Ακόμα και αν τα σωματίδια PM2.5 μειώνονταν στο μισό, θα χρειαζόμασταν άλλα 20 με 30 χρόνια», δήλωσε ο κ. Wu Dui από τη Μετεωρολογική Υπηρεσία της Guangdong.

Η κυβέρνηση της Κίνας επισημαίνει ότι το 70% των πόλεων βρίσκεται εντός των εθνικών ορίων για την ποιότητα του αέρα, κάτι που προκύπτει από μετρήσεις των επιπέδων διοξειδίου του θείου, οξειδίου του αζώτου και αιωρούμενων σωματιδίων PM10.

Ωστόσο, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Zhang Lijun προειδοποίησε ότι το ποσοστό των πόλεων που δεν ξεπερνούν τα όρια επικινδυνότητας θα μειωθεί σημαντικά αν στις μετρήσεις που διενεργούνται προστεθούν τα μικροσκοπικά σωματίδια PM2.5.

Από την πλευρά τους οι περιβαλλοντικές οργανώσεις και οι ΜΚΟ για την προστασία της υγείας εμμένουν στο ότι η μέτρηση των σωματιδίων PM2.5 πρέπει να συμπεριληφθεί στους επίσημους ελέγχους, καθώς τα συγκεκριμένα σωματίδια μπορούν να εισχωρήσουν εύκολα στον οργανισμό και να προκαλέσουν πολύ σοβαρή ζημιά στο αναπνευστικό σύστημα, συγκριτικά με άλλα σωματίδια που είναι μεγαλύτερα.

http://www.econews.gr/2012/01/03/atmosfairiki-rupansi-kina/

No comments: