Tuesday, 3 January 2012

ΥΠΕΚΑ: Πλούσιο σε ορυκτά το Ελληνικό υπέδαφος

Ο ανεκμετάλλευτος ελληνικός ορυκτός πλούτος είναι σε θέση να συμβάλει καθοριστικά και πολλαπλασιαστικά στην ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας. Τη θέση αυτή υποστηρίζει το ΙΓΜΕ, παρουσιάζοντας συγκεκριμένα στοιχεία για τα δυναμικά αποθέματα της χώρας. Με την άποψη αυτή συντάσσεται το ΥΠΕΚΑ, το οποίο προγραμματίζει για το δεύτερο 15μερο του Φεβρουαρίου ημερίδα, στην οποία θα παρουσιασθεί η εθνική μεταλλευτική πολιτική της χώρας. Στην ημερίδα αυτή θα συμμετέχει και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Antonio Tajani, αποδεχόμενος σχετική πρόσκληση του υφυπουργού Γιάννη Μανιάτη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΓΜΕ, η μεταλλευτική αξία των βεβαιωμένων αποθεμάτων νικελίου, ψευδαργύρου, μολύβδου, χρυσού, αργύρου και χαλκού στη Μακεδονία και τη Θράκη ανέρχεται περίπου σε 28 δισ. ευρώ. Ένα πολύ μικρό μέρος της αξίας αυτής αξιοποιείται σήμερα παραγωγικά. Λίγο πριν εκπνεύσει το 2011 το ΥΠΕΚΑ προκήρυξε διαγωνισμό για το δημόσιο μεταλλευτικό χώρο που περιλαμβάνεται στις περιοχές, Μεταξοχωρίου, Βάθης, Γερακαριού, Φύσκας, Κεντρικού, Μυλοχωρίου και Αντιγόνειας, του νομού Κιλκίς. Στο χώρο αυτό, έκτασης 91 τ.χλμ. εκτιμάται ότι τα αποθέματα μεταλλευμάτων χρυσού, χαλκού και άλλων μεταλλευμάτων, είναι της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ σε αξία περιεχόμενων μετάλλων, με τα αναμενόμενα αποθέματα να υπολογίζονται σε 7 δισ. ευρώ.

ΤΟ ΙΓΜΕ, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ προχωρά στη συστηματική έρευνα κοιτασματολογικών στόχων, που βρίσκονται στο επίκεντρο του μεταλλευτικού και λατομικού ενδιαφέροντος. Στον προγραμματισμό του Ινστιτούτου συμπεριλαμβάνονται 12 αναπτυξιακές παρεμβάσεις. Στην αιχμή του δόρατος βρίσκονται ο εντοπισμός 40 και 20 τόνων χρυσού σε κοιτασματολογικές περιοχές του Κιλκίς και των Σερρών. Επίσης, συγκαταλέγονται έργα που αφορούν στην παραγωγή ειδικών νανο-σύνθετων υλικών, με εφαρμογές στην περιβαλλοντική τεχνολογία και παρεμβάσεις κοιτασματολογικής αξιολόγησης κρίσιμων ορυκτών που εντοπίζονται στη χώρα. Ανάμεσα σε αυτά είναι, η έρευνα στο δημόσιο μεταλλείο Ποντοκερασιάς, του νομού Κιλκίς (χρυσός-χαλκός), στον ορεινό όγκο Αγγίστρου, του νομού Σερρών (χρυσός), στα δημόσια μεταλλεία Κίρκης και Συκορράχης (χρυσός, μόλυβδος, ψευδάργυρος), καθώς και στο υποθαλάσσιο παράκτιο περιβάλλον του Στρυμωνικού Κόλπου και των Λουτρών Ελευθερών, στην Καβάλα (σπάνιες γαίες). Επίσης, σημαντικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν, οι βωξίτες και οι βωξιτικοί λατερίτες στη Στερεά Ελλάδα, ακόμη και η κόκκινη λάσπη στα Άσπρα Σπίτια.

Η ζήτηση των μη ενεργειακών πρώτων υλών, σύμφωνα με το ΙΓΜΕ, τείνει διαρκώς αυξανόμενη. Κάθε Ευρωπαίος καταναλώνει σήμερα 16 τόνους ορυκτών. Την ίδια στιγμή, το 70% των αναγκαίων πρώτων υλών για την ευρωπαϊκή βιομηχανία εισάγεται από τρίτες χώρες, όταν το 70% της ευρωπαϊκής βιομηχανίας βασίζεται σε ορυκτές πρώτες ύλες. Και ενώ η Ευρώπη καταναλώνει το 30% της παγκόσμιας παραγωγής μεταλλικών ορυκτών, παράγει μόλις το 3%. Η εξάρτηση της σε ορυκτές πρώτες ύλες κυμαίνεται από, 48% στα μεταλλεύματα χαλκού, 64% ψευδαργύρου και βωξίτη, 78% νικελίου, μέχρι 100% σε μεταλλεύματα κοβαλτίου, πλατινοειδών μετάλλων, τιτανίου και βαναδίου. Μάλιστα, εκτιμάται ότι στα επόμενα χρόνια η ζήτηση θα έχει αυξανόμενη τροχιά. Η Ε.Ε. με μια νέα πρωτοβουλία για τις Πρώτες Ύλες (Raw Materials Initiative), την οποία υποστηρίζει και η Ελλάδα, φιλοδοξεί να επαναφέρει στο επίκεντρο του αναπτυξιακού ενδιαφέροντος την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου. Το πώς θα υλοποιηθεί ο στόχος αυτός εντός συνόρων αναμένεται να προσδιορισθεί εν πολλοίς στην ημερίδα που προγραμματίζει το ΥΠΕΚΑ τον επόμενο μήνα.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=53328

No comments: