Monday, 2 January 2012

Προκηρύχθηκαν οι τρεις πρώτοι διαγωνισμοί ερευνών υδρογονανθράκων σε Ιωάννινα, Πατραϊκό Κόλπο και Κατάκολο

Υπεγράφη σήμερα από τον Υφυπουργό Ενέργειας κ. Γιάννη Μανιάτη η Υπουργική Απόφαση με την οποία προκηρύσσονται διεθνείς διαγωνισμοί για τις περιοχές του Πατραϊκού, των Ιωαννίνων και του Κατάκολου (βλ. εδώ το πλήρες κείμενο). Επίσης, σε σημερινές του δηλώσεις ο κ. Μανιάτης αποκάλυψε ότι ήδη υπάρχει σοβαρό ενδιαφέρον από τρεις μεγάλες διεθνείς πετρελαϊκές για τους διαγωνισμούς αυτούς, αλλά και για τα πιθανολογούμενα μεγάλα κοιτάσματα νοτίως της Κρήτης.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση τουΥΠΕΚΑ, οι τρεις περιοχές περιλαμβάνουν εκτιμώμενα αποθέματα της τάξης των 250 εκατ. βαρελιών.

Συγκεκριμένα, ο κ Μανιάτης, μιλώντας σήμερα το μεσημέρι στον ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm, δήλωσε ότι υπέγραψε την Υπουργική Απόφαση για τις προκηρύξεις στις τρεις παραπάνω περιοχές, ενώ υπολόγισε ότι, μετά την κατάθεση των προσφορών (ως και τις 2 Ιουλίου 2012), θα υπάρξουν 3 με 4 μήνες διαπραγματεύσεων με τον ανάδοχο. Άρα, σύμφωνα με τον υφυπουργό ΠΕΚΑ, θα αρχίσει να δουλεύει το γεωτρύπανο σε μία από τις τρεις αυτές περιοχές. Συμπλήρωσε ότι για τις περιοχές αυτές υπάρχει ήδη ενδιαφέρον από τρεις μεγάλες διεθνείς πετρελαϊκές, τις οποίες, ωστόσο, δεν κατονόμασε.

Από τις τρεις παραπάνω περιοχές (Πατραϊκός κόλπος, Ιωάννινα, Κατάκολο) ο κ. Μανιάτης πιο εύκολη χαρακτήρισε εκείνη του Κατάκολου, η οποία, ωστόσο, όπως ανέφερε, έχει το μειονέκτημα ότι αποτελεί προορισμό για κρουαζιέρες. Άρα, όπως αναφέρεται και στην προκήρυξη, θα υπάρχει και χερσαίο τμήμα από το οποίο θα ξεκινά η γεώτρηση και η οποία θα φτάνει οριζόντια στο υποθαλάσσιο κοίτασμα.

Σε σχετική ερώτηση παραδέχθηκε πως υπήρξε πρόταση του αείμνηστου προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου για συνεργασία με την Ελλάδα στο θέμα των υδρογονανθράκων, η οποία, όμως, έμεινε αναπάντητη από ελλαδικής πλευράς.

Τέλος, χαρακτήρισε «απίστευτο» αυτό που συμβαίνει με τους υδρογονάνθρακες νοτίως της Κρήτης, για τους οποίους, ως πριν ένα χρόνο, δεν υπήρχαν προβλέψεις για αξιόλογες ποσότητες υδρογονανθράκων. Ωστόσο, ο κ. Μανιάτης υπογράμμισε ότι η ανακάλυψη στο Οικόπεδο 12 στην Κύπρο και οι ανακαλύψεις στο Ισραήλ δίνουν σημαντικές πιθανότητες για σημαντικά ευρήματα και στην Κρήτη.

Μάλιστα, τόνισε ότι ήδη έχει εκδηλωθεί επενδυτικό ενδιαφέρον για τα κοιτάσματα νοτίως της Κρήτης, ενώ, όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά, «σε 8 μήνες από σήμερα θα ξέρουμε» για τις ποσότητες στην περιοχή αυτή.

Επισήμανε το ενδιαφέρον που υπάρχει από εταιρείες για την περιοχή Κύπρου-Ισραήλ-Αιγύπτου-Λιβύης-Νότιας Κρήτης.

Τέλος, υπογράμμισε ότι στο θέμα των υδρογονανθράκων η ελληνική κυβέρνηση κινείται σε δύο άξονες:

α. να κερδηθεί ο χαμένος χρόνος των τελευταίων 15 ετών

β. η εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου του λαού να γίνει με διαφάνεια και με στόχο την μεγιστοποίηση του οφέλους.

Για τον λόγο αυτό, όπως διαβεβαίωσε ο κ. Μανιάτης, ό, τι γίνει, θα περάσει από την ελληνική Βουλή και όλες οι ενέργειες θα γίνουν «όσο πιο γρήγορα και με όσο μεγαλύτερη διαφάνεια γίνεται».

Εξάλλου, αναφορικά με το θέμα ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας και η ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού επιβάλλουν μία ενεργειακή πολιτική η οποία προωθεί δυναμικά την ανάπτυξη των εγχώριων πηγών ενέργειας. Με δεδομένη την κατεύθυνση ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων που έχει η Ελλάδα αποτελούν αναπόσπαστο μέρος αυτής της στρατηγικής.

Με τη σημερινή προκήρυξη γίνεται άλλο ένα σημαντικό βήμα σε αυτή την κατεύθυνση».

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=53324

No comments: