Tuesday 2 July 2013

Ανεξάρτητο σύστημα αγωγών από την Ελλάδα μέχρι την Ουκρανία προανήγγειλε ο Έτινγκερ

Το ότι η γεωπολιτική σημασία του TAP διαφοροποιεί άρδην το σκηνικό στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης, το υπαινίχθηκαν αρκετές πλευρές ήδη από την πρώτη ημέρα της επιλογής του κονσόρτιουμ του Shah Deniz. Χθες όμως ήταν η σειρά του Επιτρόπου Έτινγκερ, ο οποίος σε άρθρο του που διανεμήθηκε στο Αζερμπαϊτζάν από την αντιπροσωπεία της Κομισιόν στο Μπακού με αφορμή την επιλογή του TAP από το κονσόρτιουμ του Shah Deniz, υπογραμμίζει τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται για την ευρύτερη περιοχή, τονίζοντας ότι πιο σημαντικό και από την επιλογή μεταξύ του TAP και του Nabucco είναι το άνοιγμα του Νότιου Διαδρόμου.
Με την αποτελεσματική λειτουργία της εγχώριας ενεργειακής αγοράς αλλά και με τις απαραίτητες υποδομές και την αντίστροφη ροή των αγωγών, όταν το αζέρικο αέριο θα μπει στην Ε.Ε. θα μπορεί να μεταφερθεί παντού στην Ευρώπη, τονίζει ο Επίτροπος στο άρθρο του όπου γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στους διασυνδετήριους αγωγούς των χωρών στα Βαλκάνια (Βουλγαρία Σερβία, Βουλγαρία Ρουμανία, Ρουμανία Ουγγαρία, με στόχο να δημιουργηθεί ένα πλέγμα διασυνδέσεων στη Νότια και την Κεντρική Ευρώπη.

Ωστόσο στη συνέχεια του άρθρου του Επιτρόπου – και εδώ εντείνεται ακόμη περισσότερο το ελληνικό ενδιαφέρον – υπογραμμίζεται ότι θα πρέπει στο επόμενο διάστημα να υπάρξουν εξελίξεις που θα βοηθήσουν ώστε να έχουμε πιο ανταγωνιστικές τιμές στη Νοτιοανατολική και την Κεντρική Ευρώπη.

Σύμφωνα λοιπόν με τον κ. Έτινγκερ καθοριστικό ρόλο σε αυτή την κατεύθυνση θα διαδραματίσει τόσο το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου όσο και η ανάπτυξη νέων υποδομών αγωγών.
Νέος αγωγός Ελλάδα Ουκρανία
«Χρειαζόμαστε ένα ευέλικτο ανεξάρτητο σύστημα αγωγών φυσικού αερίου που θα ξεκινά από την Ελλάδα και θα φτάνει μέχρι την Ουκρανία, τονίζει ο Επίτροπος Ενέργειας στο άρθρο του όπως μεταδίδεται από το Πρακτορείο Ειδήσεων του Αζερμπαϊτζάν,
Σημειώνεται ότι ο κ. Έτινγκερ αναφέρεται επίσης και σε άλλες διασυνδέσεις που έχουν επιλεγεί από την Ε.Ε. προκειμένου να εξασφαλίσουν την πρόσβαση των κρατών μελών σε περισσότερες πηγές προμήθειας φυσικού αερίου με έμφαση στις χώρες που σήμερα  έχουν έναν ή λίγους προμηθευτές όπως η Ρουμανία, η Βουλγαρία και η Ουγγαρία. «Με αυτή τη λογική εργάστηκε η Κομισιόν τα τελευταία χρόνια. Προτεραιότητά μας είναι να βοήθησουμε τις πιο ευάλωτες χώρες. Για παράδειγμα στη Βουλγαρία η Ευρώπη πρέπει να εργαστεί πιο εντατικά για να βοηθήσει την κυβέρνηση να λάβει πιο μακροπρόθεσμες στρατηγικές ενεργειακές αποφάσεις που είναι αναγκαίες για την ενεργειακή ασφάλεια. Ταυτόχρονα η Επιτροπή εργάζεται με τη Σερβία και τη Βουλγαρία για τη διασύνδεση των δύο χωρών ενώ και η Ρουμανία συνδέεται με την Ουγγαρία και τη Βουλγαρία» αναφέρει χαρακτηριστικά στο άρθρο του ο Επίτροπος.

Nasirov

Χθες εξάλλου με δηλώσεις του επίσης στα ΜΜΕ του Αζερμπαϊτζάν ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Socar Elshad Nasirov  αναφέρθηκε στη στρατηγική σημασία που έχει για τη Socar η απόκτηση του ΔΕΣΦΑ: Οι υποδομές που ανήκουν στο ΔΕΣΦΑ μπορούν να χρησιμοποιηθούν ώστε υπάρξει καλύτερη οργάνωση της προμήθειας φυσικού αερίου προς χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Σε πρώτη φάση συζητάμε για χώρες όπως η Αλβανία και η Βουλγαρία. Μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς, θα εξετάσουμε τις δυνατότητες να χρησιμοποιήσουμε τις δυνατότητες του ΔΕΣΦΑ για την προμήθεια φυσικού αερίου στις γειτονικές προς την Ελλάδα χώρες, κατέληξε ο κ. Nasirov.

http://www.energypress.gr/news/Anexarthto-systhma-agwgwn-apo-thn-Ellada-mehri-thn-Oykrania-proanhggeile-o-Etingker

No comments: