Tuesday 24 December 2013

Λακκοτρύπης: Μόνο όταν γίνουν γεωτρήσεις θα ξέρουμε 100% για το πετρέλαιο

Είναι θέμα επιχειρηματικής απόφασης της εταιρείας Noble κατά πόσο θα στοχεύσει πρώτα σε πετρέλαιο και μετά σε φυσικό αέριο δήλωσε σε συνέντευξη του στο SigmaLive, ο Υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Γιώργος Λακκοτρύπης, διευκρινίζοντας πως δεν υπάρχει όρος στο συμβόλαιο που να προνοεί είτε το ένα είτε το άλλο.

«Δεν είναι θέμα συμβολαίου. Το συμβόλαιο δεν είναι προς διαπραγμάτευση. Το συμβόλαιο εμπεριέχει και τις πιθανότητες για φυσικό αέριο και τις πιθανότητες για πετρέλαιο. Η εταιρεία κάθε έτος υποβάλλει στο Υπουργείο το πρόγραμμα για το συγκεκριμένο έτος και το οποίο το Υπουργείο εγκρίνει. Το πρόγραμμα μπορεί να διαμορφωθεί ανάλογα οπόταν σε ότι αφορά τις έρευνες φυσικού αερίου πετρελαίου πρέπει να περιμένουμε να ολοκληρωθεί η ανάλυση των σεισμογραφικών για να έχουμε καλύτερη εικόνα για το τι πιθανότητα υπάρχει. Οπόταν δεν είναι θέμα συμβολαίου αναλογικού καταμερισμού. Είναι θέμα επιχειρηματικής απόφασης από μέρους της εταιρείας.»
Παράλληλα αναφέρθηκε στις εκτιμήσεις της Noble σχετικά με το πιθανό μέγεθος των κοιτασμάτων πετρελαίου:
«Η Noble στην παρουσίαση της ήταν ξεκάθαρη. Έγραφε ότι στις εκτιμήσεις δεν συμπεριλαμβανόταν το ρίσκο. Είναι τα δυνητικά κοιτάσματα. Μετά από δύο μέρες ο Αντιπρόεδρος της εταιρείας ανακοίνωσε ότι οι πιθανότητες είναι 20%. Αυτό δεν αφορά μόνο τα δικά μας κοιτάσματα. Όταν έχεις ένα lead ανέρχονται στο 20%. Όταν αναβαθμιστεί σε prospect τότε γίνεται 30-40%. Όταν κάνεις γεώτρηση τότε μπορείς να είσαι 100%. Το τι είπε ο κ. Ελιοτ δεν ήταν παραπληροφόρηση, αλλά εξηγούσε στους δημοσιογράφους την πρακτική της βιομηχανίας. Όταν ένα κοίτασμα είναι στα σπάργανα του, τότε έχει πολύ χαμηλές πιθανότητες επιτυχίας. Άσχετο αν η Noble ήταν επιτυχημένη 100% στις γεωτρήσεις της και από την πλευρά του Ισραήλ και από την πλευρά της Κύπρου ο παγκόσμιος μέσος όρος δεν ξεπερνά το 35% επιτυχίας. Ακόμα και στη μεριά του Ισραήλ προέκυψαν αυτό που λέμε dry holes. Οπότε δεν σημαίνει ότι θα βρίσκουμε σε κάθε γεώτρηση. Εξού και οι πιθανότητες για πετρέλαιο αυτή τη στιγμή είναι 20%. Όσο οι αναλύσεις γίνονται καλύτερες τότε αυξάνονται και οι πιθανότητες επιτυχίας. Για 100% θέλουμε γεώτρηση». 

http://www.energypress.gr/news/Lakkotryphs:-Mono-otan-ginoyn-gewtrhseis-tha-xeroyme-100-gia-to-petrelaio

No comments: