Tuesday 24 December 2013

Επιμένουν τρόικα και Κομισιόν για τις αλλαγές στη λιανική αερίου

Την περασμένη εβδομάδα μετά τη σύσκεψη στο Μαξίμου για τα ενεργειακά, διαπιστώθηκε ότι η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ μετατίθεται χρονικά, με τη σύμφωνη γνώμη και των δανειστών.
Επισήμως κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι η αναβολή της αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ οφείλεται στις διεργασίες που συντελούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για αλλαγές στην αγορά αερίου πανευρωπαϊκά. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε την αποκρατικοποίηση, χωρίς να γνωρίζουμε το νέο μοντέλο αγοράς που προωθείται, λέγεται χαρακτηριστικά.
Εκτός όμως από τη γενικότερη εικόνα της ευρωπαϊκής αγοράς αερίου, πίσω από την απόφαση για επ’ αόριστο αναβολή της αποκρατικοποίησης υπάρχει και μια άλλη σημαντική διάσταση, που αφορά στην εγχώρια αγορά και στο μονοπώλιο που υφίσταται σήμερα για τις τοπικές Επιχειρήσεις Παροχής Αερίου. Μάλιστα το Capital.gr είχε αποκαλύψει το non paper της τρόικας, το οποίο αμφισβητούσε τη δομή της αγοράς αερίου και ζητούσε αλλαγή του μοντέλου λειτουργίας της αγοράς λιανικής.
Τα επιχειρήματα της κυβέρνησης πάντως, φαίνεται ότι δεν κάμπτουν τη βασική απαίτηση της τρόικας που είναι να δρομολογηθούν αλλαγές, που θα ξεκινούν άμεσα –με ήπιες παρεμβάσεις στο υφιστάμενο καθεστώς– και θα ολοκληρωθούν σε συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα, οδηγώντας σε άνοιγμα της αγοράς λιανικής.
Αυτή ακριβώς η αλλαγή που ζητείται επιμόνως από την τρόικα, οδηγεί την κυβέρνηση να επανεξετάσει την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ, η οποία θυμίζουμε κατέχει το 51% στις τρεις υφιστάμενες ΕΠΑ ενώ και στις τρεις νέες ΕΠΑ, το ποσοστό της θα μπορούσε να κυμανθεί από 34 έως 49%. Χαρακτηριστική των επιπλοκών που έχουν δημιουργηθεί ήταν και η απροθυμία των επενδυτών να προσέλθουν στο διαγωνισμό για τις τρεις νέες ΕΠΑ (Στερεά, Κεντρική Μακεδονία και Ανατολική Μακεδονία & Θράκη), υπό το βάρος της αβεβαιότητας για την επόμενη ημέρα.
Στο σημείο αυτό να θυμίσουμε και τις δηλώσεις του αρμόδιου Επιτρόπου Ενέργειας Γκ. Έτινκγερ, ο οποίος σημείωσε ότι η τρέχουσα δομή διανομής και προμήθειας, χρονολογείται από την εποχή που η ελληνική αγορά ήταν αναδυόμενη. «Η δημιουργία περιφερειακών μονοπωλίων και η άρνηση σε όλους σχεδόν τους καταναλωτές φυσικού αερίου του δικαιώματος να επιλέγουν τους προμηθευτές τους ίσως να ήταν η ορθή επιλογή τότε, αλλά επρόκειτο πάντα για προσωρινό μέτρο. Σήμερα, οι αγορές φυσικού αερίου έχουν αναπτυχθεί και η τρέχουσα οργάνωση δεν φαίνεται να στηρίζει αποτελεσματικά την ανάπτυξη του δικτύου, αλλά μάλλον παρεμποδίζει κάθε πεδίο ανάπτυξης ανταγωνιστικών αγορών φυσικού αερίου».
Πάντως, οι όποιες αλλαγές για τις υφιστάμενες ΕΠΑ, θα είναι σταδιακές και θα συμφωνηθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα μετάβασης στο νέο καθεστώς. Μεταξύ των επιλογών που εξετάζονται περιλαμβάνονται διάφορα μοντέλα αγοράς. Σε κάθε περίπτωση, πολλά θα εξαρτηθούν και από τις διαπραγματεύσεις αλλά και τις απαιτήσεις των υφιστάμενων μετόχων των ΕΠΑ.

(του Χάρη Φλουδόπουλου, capital.gr)

http://www.energypress.gr/news/Epimenoyn-troika-kai-Komision-gia-tis-allages-sth-lianikh-aerioy

No comments: