Tuesday 24 December 2013

Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι οι παραγγελίες πετρελαίου

Στα περσινά επίπεδα κινούνται οι παραγγελίες πετρελαίου θέρμανσης, αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, σημειώνοντας ότι αυτό οφείλεται αποκλειστικά στην προκαταβολή του επιδόματος θέρμανσης.

Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι από τις 15 Οκτωβρίου που ξεκίνησε η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης μέχρι και σήμερα οι ποσότητες καυσίμων ανέρχονται στα ίδια επίπεδα. Ωστόσο, εμφανίζονται προβληματισμένοι, δεδομένου ότι οι δικαιούχοι του επιδόματος προχώρησαν στις αγορές αφού προηγουμένως τους είχε χορηγηθεί η προκαταβολή του επιδόματος. Για να λάβουν το υπόλοιπο ποσό, θα πρέπει να παρουσιάσουν στοιχεία αγορών και εκ των υστερών να τους πιστωθεί στον λογαριασμό το σχετικό ποσό. Διαπιστώνεται όμως ότι οι καταναλωτές πετρελαίου θέρμανσης δεν είναι σε θέση να αγοράσουν πετρέλαιο χωρίς το βοήθημα του υπουργείου Οικονομικών. Ανώτατος παράγοντας του υπουργείου ερωτηθείς για το αν η κυβέρνηση θα σκεφτόταν να χορηγήσει ως προκαταβολή και το υπόλοιπο ποσό απάντησε αρνητικά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Σύμφωνα με στοιχεία των πρατηριούχων, οι παραγγελίες δεν ξεπερνούν τα 400-500 λίτρα (από 700 λίτρα πέρυσι), ενώ το 50% αφορά παραγγελίες που δεν ξεπερνούν τα 200300 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης.
Επίσης, αναφέρουν ότι μόλις το 10% των παραγγελιών πετρελαίου προέρχεται από πολυκατοικίες με κεντρική θέρμανση.
Υπενθυμίζεται ότι τα ποσά του επιδόματος θέρμανσης κυμαίνονται από 87,50 έως 1.050 ευρώ ανάλογα με τη γεωγραφική ζώνη, ενώ χορηγείται σε όσους πληρούν τα εξής εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια:

1. Στους άγαμους που είχαν συνολικό εισόδημα μέχρι 30.000 ευρώ το 2012 και ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ.
2. Στους έγγαμους με συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 40.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ.
3. Για τις οικογένειες με παιδιά τα εισοδηματικά κριτήρια προσαυξάνονται κατά 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο.
4. Στις μονογονεϊκές οικογένειες με συνολικό εισόδημα μέχρι 43.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας έως 300.000 ευρώ.
Δικαίωμα επιδόματος έχουν όσοι πληρούν τις ανωτέρω προϋποθέσεις και καταναλώνουν πετρέλαιο θέρμανσης και μόνο για τα ακίνητα που χρησιμοποιούν ως κύριες κατοικίες είτε αυτά μισθώνονται είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα είτε ιδιοκατοικούνται.
Αντίθετα, εξαιρούνται από τη χορήγηση του επιδόματος τα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν Ι.Χ. αυτοκίνητα άνω των 3.000 κυβικών εκατοστών ή σκάφη άνω των 8 μέτρων ή αεροσκάφη ή δεξαμενές κολύμβησης.
Σημειώνεται ότι οι δικαιούχοι θα πρέπει να υποβάλουν σχετική αίτηση στην ειδική ηλεκτρονική σελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων προκειμένου να λάβουν το επίδομα. Οι αιτούντες θα πρέπει να αναγράψουν το ονοματεπώνυμό τους, τη διεύθυνσή τους, τον ΑΦΜ τους και τον αριθμό του τραπεζικού τους λογαριασμού.

(του Προκόπη Χατζηνικολάου, Καθημερινή)

http://www.energypress.gr/news/Sta-idia-epipeda-me-perysi-oi-paraggelies-petrelaioy

No comments: