Friday 27 December 2013

Στουρνάρας: Οριστικό "όχι" σε μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης

Οριστικό τέλος στις πιέσεις για μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, όπως αυτές εκφράστηκαν από 41 βουλευτές της ΝΔ και από τον ίδιο τον Χ. Σταϊκούρα, επιχείρησαν να δώσουν την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, ο υπουργός Υγείας Αδ. Γεωργιάδης και ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Μανιάτης. 
“Όσοι πιέζουν για αλλαγή του μέτρου (σ.σ. της εξίσωσης του φόρου κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης) άθελά τους παίζουν το παιχνίδι των λαθρεμπόρων” δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης. Με τη δήλωση αυτή συμφώνησε ο υπουργός Οικονομικών, λέγοντας ότι η κυβέρνηση είχε το θάρρος να εφαρμόσει την εξίσωση και το μέτρο θεωρείται απολύτως επιτυχημένο. Είπε επίσης ότι παρά την υστέρηση εσόδων, την οποία απέδωσε στην καλοκαιρία του 2013 και σε προληπτικές παραγγελίες πετρελαίου πριν την εξίσωση, ενώ υπολογίζεται ότι καταπολεμήθηκε λαθρεμπόριο γύρω στο 15% των συνολικών ποσοτήτων του πετρελαίου θέρμανσης. Πρόσθεσε ότι αν μειωνόταν ο φόρος, τότε θα είχαμε μια γενική επιδότηση για όλους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, η υστέρηση στα έσοδα από τη φορολογία (ΕΦΚ και ΦΠΑ) στα καύσιμα ανήλθε καθαρά σε 353 εκατ. ευρώ ή σε ποσοστό 5% σε σύγκριση με τον στόχο του προϋπολογισμού. Επίσης, βάσει των στοιχείων του υπουργείου, η μείωση στην κατανάλωση του πετρελαίου θέρμανσης κατά 68%- 70% μεταξύ 2012 και 2013, οφείλεται κατά 11,5% στην αύξηση της τιμής με την εξίσωση των φόρων, κατά 3,4% στην ύφεση, κατά 23,9% στις ηπιότερες καιρικές συνθήκες και κατά 32% στην αποθεματοποίηση και στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Στουρνάρας απέκλεισε τη λήψη οικονομικών αντικινήτρων στη χρήση ξυλείας για τα τζάκια και απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να προσέλθουν για να εισπράξουν το επίδομα θέρμανσης. Μεταξύ 15
Οκτωβρίου και 30 Δεκεμβρίου πέρυσι είχαν διατεθεί 6 εκατ. ευρώ για επίδομα θέρμανσης, ενώ κατά την αντίστοιχη περίοδο εφέτος έχουν δοθεί, ως προκαταβολή, 60 εκατ. ευρώ, από τα 280 εκατ. ευρώ που είναι διαθέσιμα, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόσθετης δαπάνης, που θα καλυφθεί από το πρωτογενές πλεόνασμα του 2014.

Ο κ. Μανιάτης απηύθυνε κάλεσμα να μετέχουν οικογένειες στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι μέχρι στιγμής το μέτρο του δωρεάν ρεύματος έχει ενεργοποιηθεί μόνο στη Θεσσαλονίκη (72.000 νοικοκυριά δικαιούχοι από συνολικά 470.000 συνολικά ανά τη χώρα).

Στην Αττική, όπου οι δικαιούχοι αυτή στιγμή είναι πάνω από 150.000 οικογένειες,το μέτρο δεν έχει ενεργοποιηθεί. Οι υπουργοί απηύθυναν κάλεσμα στους περιφερειάρχες, οι οποίοι έχουν και την ευθύνη, να ενεργοποιηθούν και να αξιοποιούν τον νόμο που προβλέπει χαμηλότερα όρια αιθαλομίχλης, για να ξεκινήσει το μέτρο του δωρεάν ρεύματος.

Εξήγησαν ότι καλούνται οι περιφέρειες να δράσουν προληπτικά, εκδίδοντας ανακοινώσεις για δωρεάν ρεύμα, πριν ξεπεραστούν τα όρια, με βάση τις προβλέψεις της ΕΜΥ. Ο κ. Μανιάτης επανέλαβε τη δέσμευση κάλυψης τυχόν πρόσθετης δαπάνης μέσα από το πωτογενές πλεόνασμα του 2014.

Ο υπουργός Υγείας απεύθυνε επίσης κάλεσμα στους πολίτες να βοηθήσουν, κλείνοντας θερμαντικά μέσα που ρυπαίνουν όταν οι συνθήκες είναι επιβαρυμένες, και δήλωσε την ετοιμότητα των κλινικών για έκτακτα περιστατικά, αν και η κατάσταση είναι ομαλή προς το παρόν στα νοσοκομεία, όπως είπε.

Ο ΥΠΟΙΚ διευκρίνισε ότι η τρόικα είχε αρνηθεί στο παρελθόν πρόταση που της είχε κατατεθεί για μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης. Πρόσθεσε ότι δεν ενέκρινε ούτε το διευρυμένο επίδομα,αλλά παρόλα αυτά η κυβέρνηση το θεσμοθέτησε γιατί το έκρινε δίκαιο.

Σχετικά με το δωρεάν ρεύμα,η επιπλέον δαπάνη θα καλυφθεί από το 70%του πλεονάσματος,που βάσει μνημονίου μπορεί να διανεμηθεί σε ευαίσθητες ομάδες

http://www.energypress.gr/news/Stoyrnaras:-Oristiko-ohi-se-meiwsh-toy-EFK-sto-petrelaio-thermanshs

No comments: