Monday 23 December 2013

ΙΕΑ World Energy Outlook 2013: Επιδοτήσεις 4,7 τρισ. στις ΑΠΕ έως το 2035

Στα 4,7 τρισ. δολ. αναμένονται συνολικά οι επιδοτήσεις του κλάδου ΑΠΕ έως το 2035, με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κίνα να καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος.

Οπως προκύπτει από το World Energy Outlook 2013, τα φωτοβολταϊκά κερδίζουν τη «μερίδα του λέοντος», ενώ οι συνολικές επενδύσεις στον κλάδο θα αγγίξουν τα 6,5 τρισ. δολ. την περίοδο 2013-2035. Υπολογίζεται ότι ως το 2035 οι ΑΠΕ θα αντιπροσωπεύουν το 62% των επενδύσεων σε νέες ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες. Παράλληλα, εκτιμάται ότι για την αναβάθμιση των δικτύων μεταφοράς και διανομής και τη δημιουργία νέων, προκειμένου να είναι εφικτή η ενσωμάτωση των ΑΠΕ, θα απαιτηθούν επενδύσεις της τάξης των 260 δισ. δολ.
Παρ' όλο που τεχνολογίες όπως τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά έχουν ήδη καταγράψει μεγάλη άνθηση, η ΙΕΑ στην έκθεσή της σημειώνει ότι στις περισσότερες χώρες η περαιτέρω ανάπτυξη των ΑΠΕ απαιτεί συνέχιση της στήριξής τους. Σύμφωνα με την ΙΕΑ, όλοι οι τύποι στήριξης - επιδοτήσεων (είτε πρόκειται για FIT είτε για άλλες μεθόδους) θα πρέπει να σχεδιαστούν προσεκτικά ώστε να διασφαλισθεί η απόδοση και η αποτελεσματικότητά τους.
Αναλυτικότερα, επισημαίνεται στην έκθεση ότι οι επιδοτήσεις θα πρέπει να είναι προβλέψιμες και διαφανείς και επιπλέον να προσαρμόζονται ανάλογα με το πόσο ώριμη είναι κάθε τεχνολογία. Οσο μειώνεται το κόστος θα πρέπει να υπάρχει και η αντίστοιχη μείωση της υποστήριξης που παρέχεται στις νέες εγκαταστάσεις, προκειμένου να αποφευχθεί η άσκοπη αύξηση του κόστους των ενεργειακών υπηρεσιών. Σύμφωνα με έρευνα που βασίζεται στις πολιτικές κάθε χώρας, οι ΑΠΕ εκτιμάται ότι έχουν λάβει επιδοτήσεις 101 δισ. δολ. το 2012, 11% υψηλότερες σε σχέση με το 2011.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για ποσό μικρότερο από το ένα πέμπτο των επιδοτήσεων που δόθηκαν το ίδιο διάστημα για κατανάλωση ορυκτών καυσίμων. Στα 101 δισ. δολ. περιλαμβάνονται επιδοτήσεις 82 δισ. για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω ΑΠΕ και άλλα 19 δισ. για βιοκαύσιμα. Ωστόσο, η γεωγραφική κατανομή τους ποικίλλει, με τις χώρες του ΟΟΣΑ να πληρώνουν περίπου το 85% των επιδοτήσεων. Στην Ευρωπαϊκή Ενωση, οι επιδοτήσεις ήταν εξαιρετικά γενναιόδωρες, καθώς δαπανήθηκαν 57 δισ. δολ. (δηλαδή σχεδόν το 60% επί του συνόλου των επιδοτήσεων), στις ΗΠΑ 21 δισ. και στην Κίνα 7 δισ. δολάρια.

(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 21-22/12/2013)

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=77552

No comments: