Monday 23 December 2013

Enel και ArcelorMittal εγκαταλείπουν πυρηνικό project στη Ρουμανία

Η ιταλική εταιρεία υπηρεσιών κοινής ωφελείας, Enel, και η χαλυβουργία ArcelorMittal προβαίνουν σε πώληση του συνόλου των μετοχών τους στο πρότζεκτ για την επέκταση του ρουμανικού πυρηνικού σταθμού της Τσερναβόδα.
Η εγκατάλειψη του χρονίζοντος σχεδίου, είδηση την οποία μετέδωσε το πρακτορείο Mediafax, σημαίνει ότι μοναδικός μέτοχος στο πρότζεκ απομένει η ρουμανική κρατική Nuclearelectrica. Η τελευταία ανακοίνωσε, όπως μεταδίδει το DowJones Newswire, ότι θα συνεχίσει στην υλοποίηση του πρότζεκτ, το οποίο φέρει την ονομασία EnergoNuclear, αποκαλύπτοντας, επίσης, ότι βρίσκεται σε διαδικασίες για την προσέλκυση νέου πλειοψηφικού μετόχου.
Η Enel και η ArcelorMittal διαθέτουν σήμερα 9,15% και 6,2% των μετοχών του EnergoNuclear αντιστοίχως, ενώ η Nuclearelectrica είναι υποχρεωμένη, σύμφωνα με τον νόμο, να εξαγοράσει τις μετοχές τους στο 80% της ονομαστικής τους αξίας, μέσα σε 30 ημέρες από την επίσημη παραλαβή της σχετικής ανακοίνωσης των δύο άλλων εταιρειών.
Άλλοι τέσσερις επενδυτές έχουν ήδη αποσυρθεί από το προϋπολογισμού 6 δις ευρώ πρότζεκτ, που προβλέπει την κατασκευή δύο νέων αντιδραστήρων στον πυρηνικό σταθμό της Τσερναβόδα, επικαλούμενοι οικονομική αβεβαιότητα.

Το ρουμανικό Δημόσιο σχεδιάζει να περιορίσει το μερίδιό του στο EnergoNuclear στο 40% περίπου, ενώ αναζητά νέους επενδυτές, πιθανότατα από την Κίνα. Σήμερα, ο σταθμός της Τσερναβόδα λειτουργεί με δύο αντιδραστήρες ισχύος 700 MW και παράγει περί το 18% του ηλεκτρισμού της Ρουμανίας. Οι δύο νέοι αντιδραστήρες, οι οποίο αρχικά επρόκειτο να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους το 2010, αναμένεται να διπλασιάσουν την δυναμικότητα του σταθμού. 

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=77568

No comments: