Wednesday 25 November 2015

Στο μικροσκόπιο της ΕΕ η επέκταση πυρηνικού σταθμού στην Ουγγαρία

Υπό αμφισβήτηση από τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές βρίσκεται το πλάνο της κυβέρνησης της Ουγγαρίας για την επέκταση του πυρηνικού σταθμού, που βρίσκεται πλησίον της πόλης Παξ, καθώς υπάρχουν υπόνοιες ότι παραβιάζονται κανόνες περί κρατικών επιδοτήσεων Υπενθυμίζεται ότι το 2014, η κυβέρνηση ανέθεσε στη ρωσική Rosatom το έργο επέκτασης του σταθμού πυρηνικής ενέργειας με σκοπό το διπλασιασμό της παραγωγής του. 
Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από ένα ευνοϊκό ρωσικό δάνειο ύψους 10 δισ. ευρώ, αλλά η ΕΕ δήλωσε ότι η επένδυση δεν είναι συμβατή με τις τιμές της αγοράς. Η Κομισιόν εξετάζει τώρα το επίσημο κυβερνητικό πλάνο για την κατασκευή, τη λειτουργία και τον παροπλισμό των δύο αντιδραστήρων. «Λαμβάνοντας υπ’ όψιν το μέγεθος και τη σημασία του έργου Παξ, η Επιτροπή πρέπει να αξιολογήσει προσεκτικά κατά πόσον οι επενδύσεις στην Ουγγαρία ακολουθούν πράγματι τους όρους της αγοράς ή αν πρόκειται περί κρατικών ενισχύσεων. Αυτό απαιτεί μια σύνθετη ανάλυση», δήλωσε η Μαργκρέτε Βεστάγκερ, Ευρωπαίος Επίτροπος Ανταγωνισμού.
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της χώρας Βίκτορ Ορμπάν δήλωσε ότι είναι πεπεισμένος πως η συμφωνία θα περάσει τον έλεγχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ότι το σχέδιο Παξ δεν αποτελεί κρατική ενίσχυση. «Κάθε λογικός επενδυτής θα προχωρούσε στην υλοποίηση της επένδυσης, διότι οι αναμενόμενες αποδόσεις του έργου είναι υψηλότερες από το κόστος του επενδυμένου κεφαλαίου. Το σχέδιο Παξ θα διατηρήσει το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας σε χαμηλά επίπεδα», πρόσθεσε.
Το εκτελεστικό όργανο της Ε.Ε. μήνυσε πρόσφατα την Ουγγαρία για τη σύμβασή της με τη Rosatom, ισχυριζόμενο πως η διαδικασία του διαγωνισμού δεν ήταν δίκαιη και σύμφωνη με τους κανόνες σύναψης συμβάσεων της Ένωσης, οι οποίοι εξασφαλίζουν σε όλους τους ενδιαφερόμενους μια δίκαιη ευκαιρία για συμμετοχή στο έργο.
 
http://energypress.gr/news/sto-mikroskopio-tis-ee-i-epektasi-pyrinikoy-stathmoy-stin-oyggaria

No comments: