Sunday 4 December 2011

Θέρμανση ιόντων (Ion heater) - Άλλο ένα "ωραίο παραμύθι"

Μετά την εμφάνηση διαφόρων συσκευών στα τηλεοπτικά κανάλια προ 2ετίας που τις συνδέαμε στον κεντρικό πίνακα του οικιακού μας δικτύου ή σε κάποια μπρίζα και υποτίθεται οτι έκαναν εξοικονόμηση στην κατανάλωση της ηλεκτρικής μας ενέργειας, τώρα σχεδόν κάθε forum και ιστοσελίδα ειδήσεων έχει αναφορές και συζητήσεις για την θέρμανση ιόντων ή καυστήρες / λέβητες ιόντων.

Είπα να ρίξω μια ματιά και να ασχοληθώ και εγώ λίγο και σύντομα βλέπεις οτι μάλλον πρόκειται για άλλο ένα ωραίο παραμύθι ορισμένων που προσπαθούν να εκμεταλευτούν την ανάγκη του κόσμου για θέρμανση και την αδυναμία αγοράς πετρελαίου λόγω των υψηλών τιμών.

Μερικοί επιτήδιοι πωλητές παρουσιάζουν το σύστημα ιόντων με τους λέβητες ηλεκτροδίων, αυτό μάλλον έγινε από την Αγγλική έννοια ion heater που την μπέρδεψαν εσκεμένα με το electrode heater. Καμία σχέση όμως. Οι λέβητες ηλεκτροδίων είναι παλαιά τεχνολογία. Ο λέβητας ηλεκτροδίων περιλαμβάνει εσωτερικά ωμικές αντιστάσεις που προθερμένουν το νερό με ηλεκτρική ενέργεια. Επίσης υπάρχει σύγχηση διαφόρων εννοιών αν γίνει ένα ψάξιμο στο internet, την σύγχηση την έχουν δημιουργήσει οι επιτήδιοι για να πείσουν τον κόσμο που ψάχνει πληροφορίες να μην συνεχίσει να ψάχνει.

Δεύτερη μπαρούφα που ακούμε είναι οτι το σύστημα θέρμανσης ιόντων επιτυγχάνει βαθμό απόδοσης άνω του 100% εώς και 170%. Πράγμα εντελώς άκυρο καθώς παραβαίνει τον θερμοδυναμικό νόμο. Δεν έχει κατασκευαστεί πουθενά σύστημα μεταφοράς ενέργειας είτε ηλεκτρικής είτε θερμικής που να μεταφέρει την ενέργεια δίχως κάποιες απώλειες. Μπορεί ίσως να έχει κατασκευαστεί διάταξη με απόδοση 99.99% αλλά όχι μεγαλύτερη του 100%. Εξαίρεση εδώ αποτελούν τα κλιματιστικά τα οποία αποδίδουν στον χώρο μεγαλύτερη ενέργεια από αυτή που καταναλώνουν, αλλά τα κλιματιστικά μεταφέρουν θερμότητα με χρήση ηλεκτρικής ενέργειας, δεν παράγουν. Ένα δεύτερο πράγμα είναι και οι καυστήρες συμπήκνωσης αερίων που έχουν απόδοση πάνω του 100%.

Από μαρτυρίες ατόμων, το electrode heater είναι μονάχα ένα μέρος του συστήματος θέρμανσης με πολύ χαμηλό κόστος αγοράς, ενώ στην Ελλάδα ορισμένοι προσπαθούν να πείσουν οτι είναι απλά ένα σύστημα που το προσθέτεις στην εγκατάσταση κεντρικής θέρμανσης αλλά έχει κόστος 1200 ευρώ.

Το προϊόν αυτό προέρχεται από την Λετονία και αν ψάξουμε στο ίντερνετ βρίσκουμε μονάχα μια ξένη ιστοσελίδα από την Λετονία και όλο ελληνικές ιστοσελίδες που ψάχνουν πληροφορίες για αυτό το προϊόν. Θα περιμένε κανείς οτι τέτοια προϊόντα θα είχαν ανακαλυφθεί σε ποιό προηγμένες χώρες, χωρίς να θέλω να πώ οτι κάποιος από την Λετονία δεν μπορεί να ανακαλύψει κάτι.

Το εκδιδόμενο πιστοποιητικό που έχει το προϊόν αυτό δεν είναι αξιόπιστο. Τα πιστοποιητικά που εκδίδει ένας οργανισμός πιστοποίησης στην Λίθουανία μπορούν να πείσουν τους Λιθουανούς πολίτες αλλά όχι τους πολίτες κάποιας άλλης χώρας. Για την Ελλάδα μέχρι στιγμής δεν έχουν πραγματοποιηθεί εργαστηριακές δοκιμές αξιοπιστίας και δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν πράγματι ευσταθούν οι τιμές που αναγράφουν οι διάφοροι πωλητές του προϊόντος.

Οι μετρήσεις οι τιμές και οι τεχνικοί υπολογισμοί που αναγράφουν οι διάφοροι πωλητές είναι άλλωτε άκυροι ή με λανθασμένα νούμερα και άλλωτε λαμβάνουν υπόψη τιμές με τα ποιό ήπια κριτήρια και περιπτώσεις με απότερο σκοπό απλά να πείσουν τον αναγνώστη να αγοράσει το προϊόν.

Ουσιαστικά το σύστημα θέρμανσης ιόντων συνδέεται στο κοινόχρηστο δίκτυο ηλεκτροδότησης και χρησιμοποιεί ηλεκτρική ενέργεια. Ναί μεν το κόστος θέρμανσης πετρελαίου θα είναι ελάχιστο, αλλά όταν θα έρθει στην πολυκατοικία ο εκκαθαριστικός λογαριασμός ΔΕΗ θα εκτινάξει τα κοινόχριστα στον αέρα. Επίσης οι τιμές του ρεύματος μπορεί να είναι ακόμα οικονομικές, δεν ξέρουμε όμως τι θα γίνει από το 2012 που θα υπάρξουν αυξήσεις.

Σε κάθε περίπτωση αν με μια απλή τέτοια διάταξη μπορούσαμε να επιφέρουμε τέτοιες μειώσεις και εξοικονόμηση όποιος το έκανε θα έπαιρνε βραβείο Νόμπελ. Οι καταναλωτές οφείλουν να ψάχνουν πρωτού προχωρήσουν σε αγορές τέτοιων προϊόντων.

Για περισσότερες πληροφορίες να κάνετε μια αναζήτηση στο internet. Αριθμητικές αναλύσεις / συγκρίσεις και υπολογισμούς περιπτώσεων θεωρώ περιττό να κάνω εδώ καθώς οι πληροφορίες από μια αναζήτηση στο google μας υπερκαλύπτουν.

7 comments:

Anonymous said...

Apateones poy theloun na koroidepsoun ton kosmo na klisoun ta magazia toys

Anonymous said...

ξεφτίλες... ειδικά εδώ βόρεια ελλάδα χαμός με τέτοια

Μηχανικός εγκαταστάσεων θέρμανσης said...

Αυτά που λέτε δεν ισχύουν και σταματήστε τις κατηγορίες και τη δυσφήμηση ενός προϊόντων με τζάμπα και βερεσέ επιχειρήματα. Αν θέλετε μπορείτε να δοκιμάσετε και εσείς έναν λέβητα ιόντων για να δείτε τα πλεονεκτήματά του. Τα υπόλοιπα περί πιστοποιητικών κτλπ δεν τα σχολιάζω καν.

EnergyTechnology said...

Όπα ρε "Μηχανικός εγκαταστάσεων θέρμανσης"

Ναί θα πληρώσω 2000 ευρώπουλα να αγοράσω έναν λέβητα ιόντων από την εταιρία σου για να δώ (αργότερα) αν θα έχει ή δεν θα έχει θετικά αποτελέσματα.... Και άμα τελικά δεν έχει ? Εσύ πήρες τα λεφτά σου και εγώ να κλαίγομαι, ωραίο ε ?

Συγνώμη αλλά ποιό χαζός τρόπος να διαφημίσεις την εταιρία σου και το προϊον που προφανώς θα πουλάς, δεν υπήρχε.

Ποια είναι τα "τζάμπα και βερεσέ" επιχειρήματα ? Και γιατί δηλαδή να μην σχολιάσεις τα περί πιστοποιητικών ? Έχει την ίδια αξιοπιστία ένα πιστοποιητικό Λιθουανέζικο ή Λεττονέζικο από έναν φορέα Γερμανικό Γαλλικό Αγγλικό κοκ ?

Με την ίδια λογική να έρθω εγώ να σου παρουσιάσω ένα super duper Φ/Β κατασκευής από Ζιμπάμπουε με πολύ φθηνότερη τιμή αγοράς από τα Φ/Β των υπόλοιπων εταιριών του κλάδου που να έχει απόδοση 26% και να σου πλασάρω πιστοποιητικά αφρικάνικου φορέα. Θα με πιστέψεις ή όχι ?

Το οτι δεν σχολιάζεις το θέμα του πιστοποιητικού χειροτερεύει την δική σου θέση.

Επίσης αν ψάχνεις να βρείς περισσότερες συζητήσεις και τυχόν αριθμητικά παραδείγματα μπορείς να μπείς στην παρακάτω ιστοσελίδα

http://www.michanikos.gr/topic/21288-Λέβητας-ιόντων-electrode-heater/

Εκεί θα δείς οτι ακόμα και τα αριθμητικά παραδείγματα ορισμένων ιστοσελίδων για να πείσουν τον κόσμο απλά δεν στέκουν.

Anonymous said...

Συλλογος Μηχανολογων Ηλεκτρολόγων:
Σχετικά με τούς λέβητες ιόντων
http://www.tdm.tee.gr/images/stories/Docs/nea_anakoinoseis/sillogoi-paratakseis/levites_ionton_panellinios_sullogos_mixanologon_ilektrologon_parartima_ditikis_makedonias_7_12_2011.pdf

Anonymous said...

Συλλογος Μηχανολογων Ηλεκτρολόγων:
Σχετικά με τούς λέβητες ιόντων
http://www.tdm.tee.gr/images/stories/Docs/nea_anakoinoseis/sillogoi-paratakseis/levites_ionton_panellinios_sullogos_mixanologon_ilektrologon_parartima_ditikis_makedonias_7_12_2011.pdf

EnergyTechnology said...

Πολύ ενδιαφέρον το έγγραφο αυτό.

Επιτέλους κάποια ανάφορα από ελληνικό φορέα για τις συσκευές αυτές.