Wednesday, 28 December 2011

Spiegel: Η ηλιακή ενέργεια κλειδί για την ελληνική οικονομία

Εκτενές αφιέρωμα στον τομέα της ενέργειας, τον οποίο παρουσιάζει ως το βασικό κλάδο στον οποίο θα μπορούσε να στηριχθεί η Ελλάδα για την έξοδο από την οικονομική κρίση, φιλοξενεί η online έκδοση του περιοδικού SPIEGEL, παρουσιάζοντας απόψεις τόσο ελλήνων αξιωματούχων και επιστημόνων όσο και αποτελέσματα από πρόσφατες μελέτες.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο αφιέρωμα του γερμανικού περιοδικού, η αξιοποίηση των ενεργειακών δυνατοτήτων της Ελλάδας θα μπορούσε να προσφέρει «μια διέξοδο από το χάος».

Μάλιστα, μεταξύ άλλων, το Spiegel επικαλείται πρόσφατη μελέτη της εταιρείας McKinsey με τίτλο «Η Ελλάδα 10 χρόνια μπροστά», που έγινε για λογαριασμό του ΣΕΒ, σύμφωνα με την οποία δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας μπορούν να δημιουργηθούν σταδιακά την επόμενη δεκαετία στην Ελλάδα από την σωστή ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Εξάλλου, όπως σημειώνει ο Έλληνας υπουργός ΠΕΚΑ, Γ.Παπακωνσταντίνου, σε δηλώσεις του στο περιοδικό, η ενέργεια «είναι ένας από τους τομείς-κλειδιά για την οικονομία, πολύ περισσότερο σήμερα από ό,τι ήταν στο παρελθόν».

«Αν εξαιρέσετε τους παραδοσιακούς τομείς, όπως ο τουρισμός», τονίζει ο κ. Παπακωνσταντίνου, «η ενέργεια είναι ίσως ο πιο δυναμικός τομέας αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Και είναι αυτός που θα οδηγήσει τις επενδύσεις από το 2012 και πέρα».

«Κλειδί η ηλιακή ενέργεια για την ελληνική οικονομία»

Το αφιέρωμα του γερμανικού περιοδικού εστιάζει ιδιαίτερα στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, δίνοντας τη μεγαλύτερη βαρύτητα στην ηλιακή ενέργεια, την οποία χαρακτηρίζει «κλειδί» για το μέλλον της Ελλάδας.

Επικαλούμενο δηλώσεις ελλήνων αξιωματούχων, το SPIEGEL τονίζει το τεράστιο δυναμικό της χώρας μας σε ηλιοφάνεια ενώ επικαλείται και πρόσφατη μελέτη της Ernst & Young, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα βρίσκεται στην 11η θέση μεταξύ των 40 ελκυστικότερων χωρών όσον αφορά τις επενδύσεις σε ηλιακή ενέργεια.

Από το συγκεκριμένο αφιέρωμα δε θα μπορούσε να λείψει και η αναφορά στο φιλόδοξο σχέδιο Helios για εξαγωγή ηλιακής ενέργειας από την Ελλάδα προς τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Όπως τονίζεται στο αφιέρωμα, η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει σημαντικά έσοδα από την υλοποίηση του συγκεκριμένου σχεδίου σε βάθος εικοσαετίας, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει, τέλος, η αναφορά στα οφέλη τα οποία θα προκύψουν και για τη γερμανική οικονομία από το συγκεκριμένο project, καθώς, το περιοδικό, επικαλούμενο δηλώσεις του έλληνα υπουργού ΠΕΚΑ, υποστηρίζει ότι το έργο θα περιλαμβάνει την αγορά ηλιακών συλλεκτών και λοιπού εξοπλισμού από τη Γερμανία.

Δυνατότητες και στα θαλάσσια αιολικά

Εκτός από την ηλιακή ενέργεια, ωστόσο, το γερμανικό περιοδικό αναφέρεται και στις δυνατότητες της Ελλάδας όσον αφορά την αιολική ενέργεια και ιδιαίτερα στην περίπτωση των offshore αιολικών, σημειώνοντας ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον για τις υπεράκτιες αιολικές εγκαταστάσεις είναι ιδιαίτερα αυξημένο.

«Το Αιγαίο είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα και ελκυστική θάλασσα για τα παράκτια και τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, επειδή οι άνεμοι είναι αρκετά δυνατοί και τα κύματα δεν είναι τόσο μεγάλα όσο είναι στον Ατλαντικό», δηλώνει ο Δρ. Πώλ Σκλαβούνος, Καθηγητής Μηχανικής και Ναυπηγική στο MIT.

Ωστόσο, ο Δρ. Σκλαβούνος επισημαίνει ότι η ανάπτυξη του συγκεκριμένου τομέα δε θα είναι ιδιαίτερα εύκολη, δεδομένου ότι τα νερά της Ελλάδας είναι αρκετά βαθιά κάτι το οποίο απαιτεί ειδικό εξοπλισμό ο οποίος θα επιτρέπει στις ανεμογεννήτριες να επιπλέουν και όχι να ενσωματώνονται στον πυθμένα.

Πετρέλαιο και Φυσικό Αέριο

Εκτός από τον τομέα των ΑΠΕ, αναφορά γίνεται επίσης στις εξορύξεις πετρελαίου τις οποίες έχει δρομολογήσει η Ελλάδα σε Δυτική Ελλάδα, Νότια Κρήτη κλπ, ως μια σημαντική πηγή εσόδων τις επόμενες δεκαετίες. Επισημαίνει ωστόσο ότι οι εκτιμήσεις που έχουν γίνει ίσως να απέχουν πολύ από την πραγματικότητα σημειώνοντας ότι πολλοί θεωρούν ότι το όλο ζήτημα ίσως να έχει ατυχή κατάληξη, όπως και οι παλαιότερες απόπειρες στη δεκαετία του 1990.

Τέλος, το SPIEGEL αναφέρεται και στη δυνατότητα της Ελλάδας να καταστεί ένας σημαντικός κόμβος φυσικού αερίου τα επόμενα χρόνια σημειώνοντας μάλιστα ότι η εμπειρία της χώρας στη ναυτιλία αλλά και η γεωγραφική της θέση ως περιφερειακό λιμάνι ανάμεσα σε Ευρώπη, Αφρική και Μέση Ανατολή θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημαντικό πλεονέκτημα ώστε να καταστεί διαμετακομιστικός κόμβος ενέργειας.

http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/2f82fe8c-db61-41f8-80a5-29f277b4c41d

No comments: