Saturday 24 December 2011

Δικαίωση βιοτεχνίας για το χαράτσι της ΔΕΗ

Δικαστική απόφαση-μποναμάς για βιοτεχνία της Πέλλας που προσέφυγε ενάντια στο «χαράτσι». Το Μονομελές Πρωτοδικείο Γιαννιτσών εξέδωσε προσωρινή διαταγή με την οποία απαγορεύει στη ΔΕΗ να κόψει το ρεύμα στην επιχείρηση ώσπου να συζητηθεί η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων στις 10 Ιανουαρίου 2012.

Η προσφυγή στη Δικαιοσύνη έγινε την περασμένη Τετάρτη από βιοτεχνία επεξεργασίας μαρμάρων, του Δήμου Πέλλας. Διότι με τον τελευταίο λογαριασμό της ΔΕΗ επιβλήθηκε στην επιχείρηση έκτακτο ειδικό τέλος ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών, ύψους 4.189,30 ευρώ (1η δόση). Η ιδιοκτησία, όμως, πλήρωσε μόνο την αξία του ρεύματος και κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα για το «χαράτσι».

Και λάθος υπολογισμός

Οπως υποστηρίζει στην προσφυγή της, λόγοι συνταγματικής νομιμότητας ορίζουν την ακύρωση του έκτακτου ειδικού τέλους, γιατί επιβλήθηκε άκυρα και παράνομα, αλλά και για λόγους παράβασης της ίδιας της διάταξης επιβολής του. Επισημαίνεται ότι υπάρχει νομοθετική ρύθμιση περί εξαίρεσης των ακινήτων που έχουν αποκλειστική βιοτεχνική χρήση, αλλά αυτό επιβλήθηκε με το λογαριασμό της ΔΕΗ. Επιπλέον, διαπιστώθηκε πως και ο υπολογισμός του τέλους ήταν λανθασμένος, αφού υπολογίστηκε και επιβλήθηκε με βάση πολύ μεγαλύτερη έκταση από την πραγματικά δομημένη επιφάνεια του ακινήτου.

Το δικαστήριο δέχτηκε την προσφυγή και χορήγησε την αιτούμενη προσωρινή διαταγή, με την οποία απαγορεύει στη ΔΕΗ να διακόψει την παροχή ηλεκτροδότησης στην επιχείρηση ώσπου να συζητηθούν τα ασφαλιστικά μέτρα, στις 10 Ιανουαρίου 2012.

Ας σημειωθεί ότι την υπόθεση χειρίστηκαν μέλη της διοίκησης του Δικηγορικού Συλλόγου Γιαννιτσών, που έχει δηλώσει ανοιχτά τη θέση του, να συμπαρασταθεί νομικά σε πολίτες και σε επιχειρήσεις της περιοχής ενάντια στην επιβολή του έκτακτου ειδικού τέλους ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών.

(από την εφημερίδα "Ελευθεροτυπία")

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=52891

No comments: