Thursday 29 December 2011

Εσοδα 100 δισ. δολ. προσδοκά η Λευκωσία από το Οικόπεδο «12»

Με εκτιμήσεις για έσοδα πολλών δισεκατομμυρίων από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων στο οικόπεδο «12», κλείνει μια από τις πιο δύσκολες χρονιές για την οικονομία της Κύπρου.

Αν και μικρότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις, τα αποθέματα φυσικού αερίου που κρύβει το γνωστό και ως οικόπεδο «Αφροδίτη» είναι ιδιαίτερα σημαντικά, και σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση της αμερικανικής Noble Energy ανέρχονται σε τουλάχιστον 7 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια, γεννώντας προσδοκίες στη Λευκωσία για ανατροπή των οικονομικών δεδομένων και είσοδό της στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης.

Πόσο μάλλον όταν οι εκτιμήσεις για τα μεγέθη του πρώτου αυτού κοιτάσματος μιλούν για έσοδα πολλαπλάσια της οικονομίας της χώρας. Το κυπριακό ΑΕΠ ανέρχεται σε περίπου 17 δισ. ευρώ, και οι πρώτες εκτιμήσεις κυβερνητικές εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ακαθάριστα έσοδα από το κοίτασμα που μπορούν να φθάσουν μέχρι και τα... 100 δισ. δολάρια. Και αυτά αφορούν μόνο στη μία από τις δύο γεωτρήσεις που μπορούν να γίνουν στο ένα από τα 13 κυπριακά οικόπεδα.

«Εάν υπολογίσουμε ότι 6.000 από τα κυβικά αυτά αντιστοιχούν με ένα βαρέλι πετρελαίου από πλευράς ενέργειας, τα 7 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια που έχουν ανευρεθεί στο οικόπεδο Αφροδίτη της ΑΟΖ της Κύπρου αντιστοιχούν με 1 δισεκατομμύριο βαρέλια δηλαδή γύρω στα 100 δισ. δολάρια ως αξία κοιτάσματος», δήλωσε χθες στην κρατική τηλεόραση η υπουργός Εμπορίου, Πραξούλα Αντωνιάδου.

«Είναι η πέμπτη στη σειρά ανακάλυψη φυσικού αερίου από τη Noble Energy και τους συνεταίρους μας στην ευρύτερη λεκάνη του Λεβιάθαν, με τα συνολικά ακαθάριστα υπολογιζόμενα αποθέματα των πέντε ανακαλύψεων μας να ξεπερνούν τα 33 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια. Η τελευταία ανακάλυψη στην Κύπρο τονίζει ακόμη περισσότερο την ποιότητα και παγκόσμια σημασία αυτής της λεκάνης», ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος και εκτελεστικός διευθυντής της Noble Energy, Τσάρλς Ντέιβιντσον.

Και περίεργο χρηματιστηριακό ράλλι...

Της ανακοίνωσης πάντως της Noble Energy προηγήθηκε ένα έντονο ράλι στο χρηματιστήριο της Κύπρου, που έφτασε κάποια στιγμή να γράφει κέρδη μέχρι και 9%, για να ακολουθήσει όμως βουτιά 5%, όταν έγιναν γνωστά τα επίσημα αποτελέσματα των πρώτων γεωτρήσεων τα οποία αποδείχθηκαν χαμηλότερα απ’ ότι φημολογείτο λίγες ώρες νωρίτερα στα μέσα ενημέρωσης. Κυπριακά μέσα ενημέρωσης δεν απέκλειαν παρέμβαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ενώ εντός λίγων λεπτών από την ανακοίνωση της Noble Energy, οι τραπεζικές μετοχές έχασαν τα διψήφια κέρδη που παρουσίαζαν, με την κεφαλαιοποίησή τοςυ να μειώνεται σε ελάχιστο διάστημα κατά 100 εκ. ευρώ.

Τα επόμενα βήματα…

Το επόμενο τώρα βήμα είναι το πώς θα αξιοποιηθεί το φυσικό αέριο, αν και με τι κεφάλαια θα κατασκευασθεί τερματικός σταθμός στο Βασιλικό της Λεμεσού (που υπολογίζεται ότι θα στοιχίσει περί τα 10 δισ. ευρώ) καθώς επίσης το αν θα δοθούν νέες άδειες για νέες έρευνες σε άλλα θαλάσσια οικόπεδα εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Οι υπολογισμοί της κυπριακής κυβέρνησης είναι ότι στο Οικόπεδο «Αφροδίτη» βρίσκεται μόνον το 10% του συνολικού φυσικού αερίου που υπάρχει σε κοιτάσματα εντός της ΑΟΖ Κύπρου. Πάντως, λόγω του μεγέθους του κοιτάσματος, εκτιμάται ότι θα χρειασθούν τουλάχιστον 3-4 χρόνια για να δημιουργηθεί η κατάλληλη υποδομή για επεξεργασία φυσικού αερίου.

Ποια είναι η Noble

Αν και μικρή μπροστά σε μεγαθήρια όπως οι Exxon, Shell και Chevron, η Noble Energy μεταμορφώνεται τα τελευταία χρόνια σε ένα από τους πιο υποσχόμενους ενεργειακούς παίκτες της Ανατολικής Μεσογείου. Έχει εντοπίσει «φλέβα χρυσού» στην περιοχή, με πέντε σημαντικές διαδοχικές ανακαλύψεις υδρογονανθράκων, που βάζουν τις βάσεις για γρήγορη ανάπτυξη. Όσο για τη κεφαλαιοποίησή της, είναι της τάξης των 15 δισ. δολαρίων, όση ήταν δηλαδή η κεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών το 2008.

Με 80 χρόνια ενεργειακής παρουσίας, η εταιρεία του Texas παραμένει σχετικά μικρή κοντά στους κολοσσούς της Exxon Mobil των 350 δισ.ευρώ, της PetroChina των 275 δισ. δολ. ή της Royal Dutch Shell των 200 δισ.ευρώ. Έχει κερδίσει ωστόσο τα παγκόσμια φώτα της δημοσιότητας, με ανακαλύψεις στην ανατολική Μεσόγειο που υπόσχονται να αλλάξουν τον περιφερειακό ενεργειακό --και ενδεχομένως, γεωπολιτικό – χάρτη.


http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/4306a6bf-6992-4c78-8ee8-8dd0eb2bf891

No comments: