Friday 30 December 2011

"Ρευστό" στα ταμεία του ΔΕΣΜΗΕ από Hellas Power και Energa

Συμφωνία διευθέτησης των οφειλών υπέγραψε ήδη ο ΔΕΣΜΗΕ με την Hellas Power, τη μία από τις δύο μεγάλες εταιρείες λιανικής ρεύματος, ενώ εντός των επόμενων ημερών υπογράφει αντίστοιχη συμφωνία και με τη δεύτερη, την Energa.

Το πλαίσιο είναι κοινό, άλλωστε οι δύο εταιρείες βρίσκονται πλέον υπό την ίδια επιχειρηματική «σκέπη» αφού έχουν εξαγοραστεί από το fund «Worldwide Energy», ωστόσο ο ΔΕΣΜΗΕ διαπραγματεύεται με τη διοίκηση της κάθε μίας χωριστά, καθώς συνεχίζουν να είναι διαφορετικά νομικά πρόσωπα.

Η συμφωνία με την Hellas Power, η οποία έχει το χαρακτήρα δεσμευτικού πρακτικού που επικυρώνεται δικαστικά, προβλέπει την σταδιακή αποπληρωμή μέχρι το τέλος Ιανουαρίου όλων των εκκρεμών οφειλών εκ μέρους της Hellas Power (ήδη καταβλήθηκαν 8 εκατ. ευρώ), εκτός από εκείνες που αμφισβητούνται, οι οποίες θα παραπεμφθούν στη διαιτησία της ΡΑΕ. Ουσιαστικά πρόκειται για την αγωγή που είχαν κάνει οι ιδιώτες για τον μη υπολογισμό των ΑΠΕ κατά τη διαμόρφωση της Οριακής Τιμής Συστήματος στην Ημερήσια Αγορά. Από την υπόθεση αυτή οι ιδιώτες προμηθευτές εκτιμούν, με βάση σχετική μελέτη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ότι θα μειωθούν οι οφειλές τους κατά αρκετά εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχο είναι το περιεχόμενο της συμφωνίας με την Energa, την οποία διαμορφώνουν τα νομικά τμήματα των δύο πλευρών και πρόκειται να υπογραφεί τις επόμενες ημέρες, συνοδευόμενη από την καταβολή του πρώτου ποσού από την ιδιωτική εταιρεία.

Η διοίκηση του ΔΕΣΜΗΕ εμφανίζεται «ανακουφισμένη» από το γεγονός ότι θα βελτιώσει τη ρευστότητά του, καθώς δημοπρασίες ρύπων δεν έγιναν το Δεκέμβριο, το ταμειακό του πρόβλημα μεγαλώνει και οι καθυστερήσεις στις πληρωμές των παραγωγών ρεύματος (συμβατικού και ανανεώσιμου) έχουν δημιουργήσει αναστάτωση στην αγορά. Ο ΔΕΣΜΗΕ αναμένει εναγωνίως την εφαρμογή των αποφάσεων της ΡΑΕ για την αύξηση του τέλους ΑΠΕ και τις αποφάσεις του ΥΠΕΚΑ για την κάλυψη της «τρύπας» (επιβολή τέλους λιγνίτη, «απόσπαση» μέρους του τέλους υπέρ ΕΡΤ κ.λπ.) από την αρχή του χρόνου.

Συνάντηση με ΡΑΕ

Από την πλευρά τους οι εταιρείες λιανικής, παρότι δηλώνουν έτοιμες να αποπληρώσουν τις οφειλές τους που αφορούν την ενέργεια που αγοράζουν από το ΔΕΣΜΗΕ και εκείνες που αφορούν τις μη ανταγωνιστικές χρεώσεις, επικαλούνται σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία τους, λόγω των επιβαρυντικών θεσμικών στρεβλώσεων, αθέμιτων πρακτικών από την πλευρά της ΔΕΗ ως διαχειριστή του δικτύου, αλλά και αδυναμίας των πελατών τους να τους εξοφλήσουν έγκαιρα.

Τα θέματα αυτά είχαν την ευκαιρία να θέσουν οι εκπρόσωποι των νέων ιδιοκτητών της Energa και της Hellas Power, στην ολομέλεια της ΡΑΕ που τους είχε καλέσει την Τετάρτη σε συνέχεια της ακρόασης που είχε πραγματοποιηθεί προ εβδομάδος.

Συγκεκριμένα ετέθη η «ασφυξία» στην οποία έχουν περιέλθει οι εταιρείες, λόγω της ραγδαίας αύξησης της Οριακής Τιμής Συστήματος μετά την επιβολή Ειδικού Φόρου στο αέριο ηλεκτροπαραγωγής. Επίσης τα μεγάλα προβλήματα που έχει δημιουργήσει στις εταιρείες η σύνδεση των λογαριασμών με το ειδικό τέλος (χαράτσι), με αποτέλεσμα πολλοί από τους πελάτες τους να μην πληρώνουν ούτε το λογαριασμό ρεύματος, ενώ οι συνεχείς αλλαγές όσον αφορά τη μεθοδολογία διακοπής των συνδέσεων έχει οδηγήσει σε μεγαλύτερη σύγχυση.

Σύμφωνα με όσα υποστήριξαν οι εκπρόσωποι των εταιρειών, η συνεργασία με τη ΔΕΗ όσον αφορά τις εντολές διακοπής ή την υλοποίηση των δηλώσεων εκπροσώπησης (αλλαγή προμηθευτή) είναι προβληματική, ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες, οπότε εκκρεμούν μερικές χιλιάδες αιτήσεις. Υπενθυμίζεται ότι η ΡΑΕ έχει λάβει κατηγορηματική θέση για τη σύνδεση του ειδικού τέλους με τη δυνατότητα των καταναλωτών να αλλάζουν προμηθευτή και έχει ασκήσει εντονότατη κριτική.

Άλλα θέματα που έθεσαν οι ιδιώτες προμηθευτές αφορούν κυρίως τα Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος (ΑΔΙ), τα τέλη χρήσης του συστήματος μεταφοράς και του δικτύου, τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) και τις λεγόμενες επικουρικές χρεώσεις. Τα παραπάνω κόστη φτάνουν περίπου το 50% της συνολικής επιβάρυνσης που έχουν οι προμηθευτές για την αγορά ρεύματος.

Να σημειωθεί τέλος, ότι κατά τη συνάντησή τους με τους εκπροσώπους των νέων ιδιοκτητών της Energa και της Hellas Power, τα στελέχη της ΡΑΕ ζήτησαν αναλυτική ενημέρωση για το επενδυτικό σχήμα, τους μετόχους του, τα κεφάλαιά του κ.λπ., πράγμα για το οποίο δεσμεύτηκαν οι παριστάμενοι εκπρόσωποι.

Καθυστερήσεις πληρωμών

Το σημαντικότερο πάντως πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες λιανικής πώλησης ρεύματος, είναι ότι είναι υποχρεωμένες να εξοφλούν σε μηνιαία βάση το ρεύμα που αγοράζουν από τη χοντρική, τη στιγμή που από τους πελάτες τους πληρώνονται περίπου στους τέσσερις μήνες. Το πρόβλημα της χρηματοοικονομικής ασφυξίας έχει προκύψει καθώς οι καταναλωτές - πελάτες καθυστερούν όλο και περισσότερο την πληρωμή των λογαριασμών ρεύματος (όπως άλλωστε συμβαίνει και με τη ΔΕΗ), ενώ με βάση τον Κώδικα Προμήθειας οι ίδιες οι εταιρείες είναι υποχρεωμένες να πληρώνουν στο ΔΕΣΜΗΕ το ρεύμα που αγοράζουν από την Ημερήσια Αγορά 28 ημέρες μετά την λήξη κάθε μήνα. Οι μεγάλες εταιρείες χρειάζονται πλέον περί τα 50 εκατ. ευρώ η κάθε μία, μόνο και μόνο για να καλύπτουν τη χρονική υστέρηση ανάμεσα στην είσπραξη από τους πελάτες και την πληρωμή προς το ΔΕΣΜΗΕ.

Για την αποπληρωμή των μη ανταγωνιστικών χρεώσεων (ΥΚΩ, ΑΔΙ κ.λπ.) έχει γίνει ατύπως αποδεκτό ότι θα συνεχίζουν να καταβάλλονται σε επίπεδο τριμήνου και όχι σε μηνιαία βάση.

http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/1871cbca-3c2e-4ae9-851c-eb1f9 bfe 739f

No comments: