Thursday 29 December 2011

Γερμανία: Αύξηση ρεκόρ στα φωτοβολταϊκά το 2011 - Από το 2012 αρχίζουν τα δύσκολα

Αυξημένη κατά 60% ήταν η ηλεκτρική ενέργεια που παράχθηκε μέσω φωτοβολταϊκών στη Γερμανία το 2011, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Γερμανική Ένωση Ηλιακής Βιομηχανίας (Bundesverband Solarwirtschaft - BSW).

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της BSW, μέσα στο 2011 η παραγωγή των φωτοβολταϊκών έφτασε τις 18.000.000.000 κιλοβατώρες, αποτελώντας το 3% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρισμού της χώρας.

Όπως αναφέρει η BSW, η ενέργεια που παράχθηκε από την εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας ήταν αρκετή για να τροφοδοτήσει περίπου 5,1 εκατ. νοικοκυριά.

Όσον αφορά τη συνολική συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της χώρας, το 2011 η «πράσινη» ενέργεια κατέλαβε ποσοστό 19,9% σε σύγκριση με 16,4% που κατείχε το 2010.

Πάντως, παρά το γεγονός ότι η ηλιακή παραγωγή συνεχίζει να καταγράφει άνοδο, η βιομηχανία ηλιακής ενέργειας στη Γερμανία παραδέχεται ότι η παραγωγή είναι ασταθής και μη βιώσιμη καθώς και ότι ο τομέας εξακολουθεί να στηρίζεται στις επιδότησεις.

Αυτός είναι και ο λόγος που η απομάκρυνση της Γερμανίας από το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τον άνθρακα και η αύξηση της συμμετοχής καθαρών μορφών ενέργειας είναι ιδιαίτερα δαπανηρή για τους γερμανούς καταναλωτές.

Πάντως ο διευθύνων σύμβουλος της BSW, Carsten Koernig, επισημαίνει ότι το κόστος, συγκριτικά με το 2007, έχει μειωθεί στο μισό ενώ τονίζει ότι η ηλιακή βιομηχανία θα τηρήσει τη δέσμευσή της για ριζική μείωση του κόστους.

Σημειώνεται ότι το 2012 αναμένεται να είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη χρόνια για τους γερμανούς επενδυτές καθώς από 1η Ιανουαρίου θα τεθούν σε εφαρμογή οι νέες "πράσινες" ταρίφες, μειωμένες κατά 15% συγκριτικά με τις υφιστάμενες ενώ από τα μέσα του έτους θα υπάρξει και περαιτέρω μείωση.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η μείωση των εγγυημένων τιμών ήταν απαραίτητη αφενός για να αποφευθούν υπέρογκες αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος και αφετέρου για να αναγκαστεί η βιομηχανία ηλιακής ενέργειας να μειώσει το κόστος παραγωγής άμεσα.

http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/e1114438-cbd6-4f7c-a508-b08dd4bb315f

No comments: