Wednesday 28 December 2011

«Κλειδώνουν» οι αυξήσεις στο ρεύμα

Τη χρυσή τομή ανάμεσα στην αύξηση των τιμολογίων ρεύματος και την προφύλαξη της ΔΕΗ από ενδεχόμενο πιστωτικό επεισόδιο αναζητεί ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος εντός των ημερών, ίσως και σήμερα να ανακοινώσει τις τελικές αυξήσεις.

Ολες οι μέχρι στιγμής πληροφορίες μιλούν για μονοψήφιο ποσοστό αύξησης, όμως αν το ποσοστό αυτό δεν κριθεί επαρκές από τους οίκους αξιολόγησης είναι πολύ πιθανόν να ακολουθήσει νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής θέσης της ΔΕΗ, που θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και σε χρεοκοπία, αφού το πρώτο τρίμηνο του 2012, η επιχείρηση καλείται να πληρώσει σε τοκοχρεολύσια 700 εκατ. ευρώ, από το 1,2 δισ. ευρώ που πρέπει να εξοφλήσει συνολικά μέσα στη χρονιά.

Ηδη η Standard & Poors, μέσα στις ημέρες των Χρυστουγέννων υποβάθμισε τη ΔΕΗ στο CCC από Β-, διατηρώντας αρνητικό το outlook της επιχείρησης. Αλλος οίκος έχει προειδοποιήσει για ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση, σε περίπτωση που η αύξηση των τιμολογίων δεν αρκεί για να ανακάμψει η ρευστότητα της ΔΕΗ και να δημιοργηθούν οι προϋποθέσεις για ομαλή τραπεζική χρηματοδότηση και ολοκλήρωση του επενδυτικού προγράμματος.

Αρ. Ζερβός

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός έχει ζητήσει αύξηση 15% τουλάχιστον και η ΡΑΕ έχει προτείνει αυξήσεις της τάξης του 12,7%. Η τελική απόφαση όμως είναι του υπουργού, ο οποίος αναμένεται να ενημερώσει σχετικά το υπουργικό συμβούλιο. Ας σημειωθεί ότι το ποσοστό της αύξησης που θα ανακοινωθεί αφορά στις χρεώσεις ενέργειας και όχι στο σύνολο του λογαριασμού της ΔΕΗ, ο οποίος, πέραν των διαφόρων τελών υπέρ τρίτων, περιλαμβάνει και άλλες χρεώσεις π.χ. για το δίκτυο μεταφοράς, τις ΥΚΩ κ.λπ.

(Πηγή: Ημερησία, 28/12/2011)

http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/c068404c-67f3-423a-94e0-73c22161563c

No comments: