Thursday, 29 December 2011

Ηλιακό “πακέτο” κινητής τηλεφωνίας και ίντερνετ

Η κανονική δουλειά του Μαρκ Κραγκ είναι να μεταπωλεί ηλιακά πάνελ σε μικρές επιχειρήσεις και ερασιτέχνες ως διευθυντής της εταιρείας KnowYourPlanet.

Όμως τον Φεβρουάριο θα ταξιδέψει στην Κένυα για να διανείμει δωρεάν ειδικά σχεδιασμένους ηλιακούς φορτιστές και να διδάξει τους ντόπιους πώς να τους φτιάχνουν μόνοι τους.

Πολλοί κάτοικοι της “Μαύρης Ηπείρου” δεν έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρική ενέργεια εξαιτίας ελλιπών υποδομών. Ωστόσο, η «έκρηξη» στη χρήση κινητών τηλεφώνων δημιούργησε το φαινόμενο άνθρωποι να περπατούν για ώρες προκειμένου να βρουν μια πρίζα για το φορτιστή τους.

“Συχνά δημιουργούνται σημεία φόρτισης με πετρελαιογεννήτριες, οι οποίες είναι αφενός επικίνδυνες στη χρήση και αφετέρου εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα και άλλους ρυπαντές. Η φόρτιση του κινητού τηλεφώνου συνεπάγεται ένα κόστος δυσανάλογα υψηλό σε σύγκριση με το εισόδημα των ανθρώπων”, λέει ο Κραγκ.

Ανέπτυξε έτσι την ιδέα να δημιουργήσει ηλιακούς φορτιστές από απορριφθέντα ηλιακά πάνελ που δεν μπορούν να βγουν στο εμπόριο.

Οι χτυπημένες άκρες καθιστούν ένα φωτοβολταϊκό πάνελ άχρηστο για εμπορική χρήση αλλά τέλειο για τους αυτοσχέδιους φορτιστές του Κραγκ τοποθετημένους σε βάσης από κοντραπλακέ.

Με επιδότηση 5000 λιρών από τη φιλανθρωπική οργάνωση World in Need, ο Κραγκ στοχεύει να δημιουργήσει τουλάχιστον 1000 φορτιστές από ηλιακά σκραπ μέχρι το Φεβρουάριο που θα μεταβεί στην Κένυα.

Απώτερος σκοπός του είναι να δημιουργήσει έναν ηλιακό φορτιστή κόστους 1 δολαρίου και διάρκειας ζωής πέντε ετών.

—Το διαδίκτυο σε ένα κοντέηνερ

Η φιλανθρωπική οργάνωση Computer Aid έχει βοηθήσει χιλιάδες αγρότες στην Αφρική να πουλήσουν τη σοδειά τους και να επικοινωνήσουν με κτηνιάτρους, αναβαθμίζοντας το βιοτικό επίπεδο των τοπικών κοινοτήτων και ανακόπτοντας το ρεύμα της αστυφιλίας στην Υποσαχάρια Αφρική.

Με οδηγό το επιτυχημένο παράδειγμα του χωριού Μάτσα στη Ζαμπια, η Computer Aid στοχεύει να φέρει το ίντερνετ σε τοπικές κοινότητες που δεν έχουν υποδομές, όπως ηλεκτρική ενέργεια και τηλεφωνικές γραμμές.

Η λύση ακούει στο όνομα ZumbaBox: πρόκειται για ένα κοντέηνερ μεταφοράς εξοπλισμένο με δορυφορικό ασύρματο δίκτυο (wi-fi) και ηλιακά πάνελ στην οροφή, το οποίο φιλοξενεί έναν προσωπικό υπολογιστή και έναν αριθμό “εικονικών” desktops τα οποία οι χωρικοί χρησιμοποιούν για να μελετούν, να επικοινωνούν και να ενημερώνονται για την ειδησεογραφία και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

http://www.econews.gr/2011/12/29/kiniti-tilefonia-internet/

No comments: