Thursday 29 December 2011

Π. Αντωνιάδου: Τις ανάγκες της Κύπρου για 210 χρόνια καλύπτει το φυσικό αέριο του οικοπέδου 12

Πάνω από 100 δις δολάρια υπολογίζεται η ενδεικτική αξία του κοιτάσματος φυσικού αερίου στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ, όπως δήλωσε σήμερα, Πέμπτη, στο ΡΙΚ η υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας Πραξούλα Αντωνιάδου.

Η κ. Αντωνιάδου ανέφερε ότι πρόκειται για πολύ καλής ποιότητας φυσικό αέριο, με σχεδόν καθαρό μεθάνιο, ενώ, όπως χαρακτηριστικά επισήμανε, η που βρέθηκε μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της Κύπρου για τα επόμενα 210 χρόνια.

Έτσι, σύμφωνα με την Κύπρια Υπουργό Εμπορίου, η κυπριακή κυβέρνηση θα προχωρήσει αμέσως στη δημιουργία της αναγκαίας υποδομής για την ολοκλήρωση της οποίας θα χρειαστούν τρία με τέσσερα χρόνια, ώστε να μπορεί να διοχετευτεί το φυσικό αέριο στην εγχώρια αγορά. Όσον αφορά την υποδομή για την υγροποίηση του φυσικού αερίου, το εν λόγω έργο θα χρειαστεί περισσότερα χρόνια.

Χωρίς να αποκλείσει το ενδεχόμενο ύπαρξης πετρελαίου στην περιοχή, η κ. Αντωνιάδου υπογράμμισε ότι η συμφωνία με την Νoble αφορούσε μόνο έρευνες για φυσικό αέριο. Μάλιστα, δεν απέκλεισε στις επόμενες συμφωνίες που θα γίνουν για τα άλλα οικόπεδα να περιληφθεί πρόνοια για έρευνες και για πετρέλαιο.

Η υπουργός σημείωσε ότι από τον εντοπισμό φυσικού αερίου η Κύπρος θα έχει άμεσα οφέλη, καθώς, όπως ανέφερε, θα δοθεί η ευκαιρία στους ξένους επενδυτές και τις βιομηχανίες να δραστηριοποιηθούν στο νέο περιβάλλον, που δημιουργείται.

Εξάλλου, σε δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας τόνισε ότι οι θετικές ανακοινώσεις που έγιναν χθες, σε συνδυασμό με τις κινήσεις των τελευταίων μηνών, να αναθερμανθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον για ενεργειακά, αλλά και άλλα θέματα.

Ο κ. Καζαμίας ανέφερε ότι η Κύπρος δικαιούται να ελπίζει σε κάποια ανάκαμψη το 2012. «Είναι δικαιολογημένη η ευφορία, αλλά πρέπει προσγειωμένα να συνεχίσουμε το βηματισμό μας επί του εδάφους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=53224

No comments: