Thursday 29 December 2011

Πώληση «πακέτο» για ΔΕΠΑ ΔΕΣΦΑ «δείχνει» η νέα πράξη νομοθετικού περιεχομένου

Στην τελική ευθεία μπαίνει η πώληση της ΔΕΠΑ με τη δημοσίευση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου, που περιλαμβάνει τα κατεπείγοντα μέτρα εφαρμογής του μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Στη συγκεκριμένη πράξη νομοθετικού περιεχομένου, υπάρχει ειδικό άρθρο (7) το οποίο συμπληρώνει και τροποποιεί τις διατάξεις του πρόσφατα ψηφισμένου ν. 4001/2011 και πιο συγκεκριμένα το άρθρο 62 που αφορά στους διαχωρισμένους διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς φυσικού αερίου.

Ενώ λοιπόν στο νόμο του καλοκαιριού το άρθρο 62 καθόριζε το πλαίσιο για την υιοθέτηση του μοντέλου του ανεξάρτητου διαχειριστή συστήματος (ISO) φυσικού αερίου το σχετικό άρθρο αντικαθίσταται με πρόβλεψη για μοντέλο ανεξάρτητου διαχειριστή συστήματος μεταφοράς (ITO). Η αλλαγή αυτή έχει τη δική της σημασία και βαρύτητα καθώς εν πολλοίς προδιαγράφει το μέλλον του ΔΕΣΦΑ, ο οποίος μετά τη νέα ρύθμιση οδηγείται σε ενιαία πώληση μαζί με τη ΔΕΠΑ.

Η ρύθμιση

Στο νόμο του καλοκαιριού, τα πράγματα ήταν ξεκάθαρα σε σχέση με το διαχωρισμό ΔΕΠΑ – ΔΕΣΦΑ και αναφερόταν ειδικότερα ότι :

«Εφόσον στις 3 Σεπτεμβρίου 2009 το Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου ανήκει σε Κάθετα Ολοκληρωμένη Επιχείρηση Ηλεκτρικής Ενέργειας ή Φυσικού Αερίου, τότε για την άσκηση των αρμοδιοτήτων του άρθρου 13 της Οδηγίας 2009/73/ΕΚ, και δη για την άσκηση των αρμοδιοτήτων Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Φυσικού Αερίου, εφαρμόζονται, σύμφωνα με την παράγραφο 8(β) του άρθρου 9 της Οδηγίας 2009/73/ΕΚ, άμεσα οι διατάξεις του Κεφαλαίου IV της Οδηγίας 2009/73 ΕΚ και πρέπει να πληρούνται σωρευτικά οι προϋποθέσεις που ορίζονται ….». Ποιο είναι το περίφημο Κεφάλαιο IV της οδηγίας 2009; Μα το κεφάλαιο που αφορά στον ανεξάρτητο διαχειριστή μεταφοράς δηλαδή τον λεγόμενο ITO, δηλαδή το μοντέλο που καλείται να εφαρμόσει η ΔΕΗ, με τον ΑΔΜΗΕ.

Τι σημαίνει

Στην πράξη η τροποποίηση του ενεργειακού νόμου στο κομμάτι των προβλέψεων που αφορούν στο διαχειριστή του συστήματος, αλλάζει άρδην το τοπίο για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ. Και αυτό διότι πλέον ο δρόμος της αποκρατικοποίησης είναι πιο … «βατός» στην περίπτωση της πώλησης πακέτο και όχι της χωριστής πώλησης για την εταιρεία εμπορίας (ΔΕΠΑ) και των δικτύων (ΔΕΣΦΑ). Κατά μία εκδοχή πάντως δεν κλείνει οριστικά το παράθυρο για τη χωριστή πώληση, αν και η νέα ρύθμιση δείχνει μάλλον ότι η πλάστιγγα γέρνει προς την ενιαία πώληση.

Υπενθυμίζεται ότι την αλλαγή στο νόμο ουσιαστικά είχε προαναγγείλει και ο αρμόδιος υπουργός ενέργειας Γ. Παπακωνσταντίνου, τονίζοντας ότι θα υπάρξει τροποποίηση που θα επιτρέπει ανάλογα με το ενδιαφέρον που υπάρχει από την αγορά είτε για χωριστή είτε για ενιαία πώληση να επιλεγεί η λύση που θα αποφέρει τα μεγαλύτερα έσοδα.

Φυσικά ο τελευταίος λόγος ανήκει στην ελληνική κυβέρνηση αλλά και στα ΕΛΠΕ που θα αποφασίσουν ποια μέθοδος θα αποφέρει τα περισσότερα έσοδα.

ΕΛΠΕ

Παρά τις περί του αντιθέτου πληροφορίες πάντως, η πλευρά του ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων, τονίζει με νόημα ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία απόφαση, δεν έχει υπάρξει καμία ενημέρωση του Δ.Σ. ή των μετόχων, σε σχέση με την πρόθεση της εταιρείας να πουλήσει μαζί με το δημόσιο, μέρος ή όλο το ποσοστό της συμμετοχής στη ΔΕΠΑ. «Δεν υπάρχει καμία τέτοια απόφαση» τονίζουν χαρακτηριστικά πηγές των Ελ.Πε. που δεν επιβεβαιώνουν τις διαρροές που έγιναν από την πλευρά του ταμείου αποκρατικοποιήσεων.

http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/7e76a542-2c84-4445-a660-34b 84b5 20bb4

No comments: