Wednesday 28 December 2011

Κύπρος: 40 "μνηστήρες" για το οικόπεδο 12

Άγριο πόλεμο δίνουν 40 εταιρείες-γίγαντες από όλο τον κόσμο για τα υπόλοιπα 12 θαλάσσια τεμάχια της Κύπρου (σ.σ. η κυπριακή ΑΟΖ διαθέτει 13 οικόπεδα).

Όπως αναφέρει το www. sigmalive.com, h ρωσική Gazprom, η αμερικανική Exxon Mobil, η γαλλική Chevron καθώς και εταιρείες που ασχολούνται με τις έρευνες και την εξόρυξη φυσικού αερίου ενδιαφέρονται για τα 12 διαθέσιμα οικόπεδα στην κυπριακή ΑΟΖ.

Για την Gazprom πολλές είναι οι πληροφορίες που αναφέρουν το τελευταίο χρονικό διάστημα πως όχι μόνον ενδιαφέρεται για οικόπεδο της κυπριακής ΑΟΖ, αλλά ήδη υπάρχει διακρατική συμφωνία Κύπρου-Ρωσίας που δίνει στην εταιρεία όχι μόνο ένα αλλά δύο θαλάσσια οικόπεδα.

Πηγές επιβεβαιώνουν τη συμφωνία μεταξύ Κύπρου-Ρωσίας, αντιμετωπίζουν θετικά το ενδεχόμενο επισημοποίησής του ενώ συνδέουν σε επίπεδο υπόθεσης το δάνειο από τη Ρωσία με συμφωνία για το φυσικό αέριο.

Άλλωστε την περασμένη εβδομάδα δημοσιεύτηκε η είδηση πως η Gazprom έχει ήδη εξασφαλίσει τεμάχιο γης στη Λεμεσό, έναντι 10 εκ. ευρώ προκειμένου να ανεγείρει κεντρικά γραφεία εργασιών της Κύπρου. Τονίζεται πως η εν λόγω πληροφόρηση έφτασε στα γραφεία μας και από καλά πληροφορημένη πηγή αυτή την εβδομάδα. Από κυβερνητικής πλευράς δεν επιβεβαιώνεται, ούτε και διαψεύδεται καμία πληροφορία.

Παράλληλα, όλες οι πηγές αναφέρουν πως πέραν των οικονομικών και ενεργειακών θεμάτων που συζητούνται, πολύ σημαντικός είναι και ο πολιτικός-στρατηγικός χαρακτήρας που θα αποκτήσουν οι συμφωνίες για τα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ. Αρκεί μόνο να αναλογιστεί κανείς πως ορισμένες εταιρείες φυσικού αερίου προέρχονται από τις τέσσερις εκ των πέντε χωρών-μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Το επόμενο τρίμηνο αξιολογείται ως βαρύνουσας σημασίας για το ενεργειακό, οικονομικό αλλά και πολιτικό μέλλον της Κύπρου, αφού εντός αυτής της περιόδου θα ξεκαθαρίσει το κεφαλαιώδες ζήτημα της β΄ φάσης αδειοδοτήσεων της ΑΟΖ.


http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/6c9d6464-945d-4746-bc33-ecb1bdf10b6c

No comments: