Thursday 29 December 2011

Πάγωσε πίστωση 1 δις της Petroplus, στον αέρα η μεγαλύτερη εταιρεία διύλισης της Ευρώπης

Σε σοβαρό κίνδυνο θέτει την ομαλή λειτουργία της Petroplus Holdings AG, της μεγαλύτερης ιδιωτικής εταιρίας διύλισης στην Ευρώπη, το «πάγωμα» πίστωσης ύψους 1 δις. ευρώ, η οποία ουσιαστικά "μπλοκάρει" την αγορά αργού για τα πέντε διυλιστήρια της εταιρίας στην Ευρώπη.

Όπως μεταδίδει το ελβετικό πρακτορείο AWP, η Petroplus, τα πέντε διυλιστήρια της οποίας υπό κανονικές συνθήκες διακινούν περίπου 667.000 βαρέλια ημερησίως, αυτή τη στιγμή έχει αποθέματα πετρελαίου για λίγες μόνο ημέρες.

Σύμφωνα με το AWP, η εταιρία, η οποία αγοράζει συνήθως περίπου μισό εκατομμύριο βαρέλια αργού την ημέρα, δεν έχει τη δυνατότητα πραγματοποίησης περαιτέρω αγορών και χρειάζεται άμεσα την εν λόγω πίστωση προκειμένου να συνεχίσει η ομαλή λειτουργία.

Σε σχετική ανακοίνωση της εταιρίας πάντως σημειώνεται ότι η Petroplus «αξιολογεί τις πρόσθετες στρατηγικές επιλογές της για να διατηρήσει τις δραστηριότητές της στη Ευρώπη τόσο στον τομέα της διύλισης όσο και στην εμπορία»

Στο μεταξύ, η ελβετική κυβέρνηση δε φαίνεται διατεθειμένη να προσφέρει υποστήριξη στην Petroplus αλλά ούτε και σε άλλες εταιρίες οι οποίες αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα.

Η ελβετική κυβέρνηση δεν έχει λάβει κανένα αίτημα για παροχή βοήθειας στην Petroplus, τη μοναδική ανεξάρτητη εταιρία διύλισης της Ελβετίας, δηλώνει η εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομίας, Evelyn Kobelt, προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση κανονικά δεν παρέχει βοήθεια σε εταιρίες που έχουν προβλήματα».

Από την πλευρά των τραπεζών, η ελβετική Vontobel Holding AG επισημαίνει ότι το πάγωμα των πιστώσεων «αποτελεί ένα σοβαρό θέμα καθώς στη χειρότερη περίπτωση η εταιρία δε θα έχει τα κεφάλαια που απαιτούνται για να συνεχιστεί η λειτουργία της.

«Η συμβουλή μας στους επενδυτές είναι να μείνουν μακριά από τα αποθέματα μέχρι να αποκατασταθεί μία βιώσιμη χρηματοδότηση», σημειώνει η Vontobel Holding AG.

Σημειώνεται ότι η τιμή της μετοχής της Petroplus μειώθηκε κατά 46% για να κλείσει στα 1,85 φράγκα στη Ζυρίχη ενώ συνολικά φέτος, οι μετοχές της έχουν σημειώσει πτώση περίπου 85%.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσίευσε η εταιρία στην ιστοσελίδα της το Νοέμβριο, η καθαρή ζημία για το τρίτο τρίμηνο ανήλθε στα 147 εκατ. δολάρια, από 93,8 εκατ. δολ. που είχε καταγράψει το προηγούμενο έτος.

http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/1a6da4e6-9023-42bf-8377-12db8acb4c92

No comments: