Friday 23 December 2011

Σε αναζήτηση φόρμουλας για τα αναδρομικά της Botas, ΔΕΠΑ και ηλεκτροπαραγωγοί

Οι αναδρομικές οφειλές που έχουν προκύψει μετά τις καταβολές που έκανε η ΔΕΠΑ στην τουρκική Botas, συζητήθηκαν χθες στην πρώτη συνάντηση που είχαν για το θέμα εκπρόσωποι των ηλεκτροπαραγωγών και η διοίκηση της εταιρείας αερίου. Η συνάντηση έγινε, σύμφωνα με πληροφορίες του EnergyPress σε καλό κλίμα και σε συνέχεια σχετικών επιστολών που είχαν φτάσει στους παραγωγούς ηλεκτρισμού στα τέλη Νοεμβρίου. Επί της ουσίας πρόκειται για οφειλές που προέκυψαν με βάση τις προβλέψεις των συμβάσεων που είχαν υπογραφεί μεταξύ ΔΕΠΑ και ηλεκτροπαραγωγών, καθώς υπήρχε ρητός όρος ότι σε περίπτωση που η ΔΕΠΑ κληθεί να πληρώσει αναδρομικά χρήματα στην τουρκική εταιρεία, τότε θα έπρεπε με τη σειρά τους και οι αγοραστές του αερίου να συμμετάσχουν στο επιπλέον αυτό κόστος.

Κατά τη συνάντηση λοιπόν έπεσαν στο τραπέζι αρκετές προτάσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα καταβληθούν τα χρήματα αυτά και σύμφωνα με πηγές από την πλευρά των ηλεκτροπαραγωγών, το πλέον πιθανό σενάριο αφορά στον συμψηφισμό του επιπλέον ποσού που προκύπτει για το αζέρικο αέριο, με την τιμή του ρώσικου. Ως γνωστόν για το αέριο της Gazprom, η ΔΕΠΑ κατάφερε μετά από διαπραγματεύσεις να επιτύχει καλύτερες τιμές.

Γιατί προέκυψε η οφειλή

Σημειώνεται ότι οι αναδρομικές χρεώσεις που καλείται να καταβάλει η ΔΕΠΑ (άρα και οι πελάτες της) στη Botas προβλέπονταν επί της ουσίας στην αρχική σύμβαση προμήθειας. Η πρώτη σύμβαση προμήθειας αερίου μεταξύ της ΔΕΠΑ και της τουρκικής Botaş προσέφερε αέριο σε εξαιρετικά ανταγωνιστικές τιμές, και πράγματι περιλάμβανε τη δυνατότητα αλλαγής των τιμών. Μάλιστα η σύμβαση προέβλεπε ότι η νέα τιμή μπορεί να ισχύσει αναδρομικά από την ημερομηνία ενεργοποίησης της αναθεώρησης. Πράγματι αυτό έγινε καταρχήν τον Απρίλιο του 2008 όταν η Botas ενημέρωσε τη ΔΕΠΑ για την υποβολή αιτήματος της SOCAR για αναθεώρηση τιμής στη μεταξύ τους σύμβαση, με έναρξη ισχύος από 15 Απριλίου 2008 και ζήτησε αναθεώρηση τιμής στη σύμβαση με τη ΔΕΠΑ.

Τον Οκτώβριο του 2010 η ΔΕΠΑ ενημερώθηκε για την επίτευξη οριστικής συμφωνίας με την SOCAR, με πρόβλεψη για αναδρομική αναθεώρηση τιμής με ισχύ από 15 Απριλίου 2008. Στην ίδια επιστολή οι τούρκοι ζήτησαν αντίστοιχη αναδρομική αναθεώρηση τιμής στη σύμβαση με τη ΔΕΠΑ. Ωστόσο καθώς υπήρξαν διαφωνίες για το ύψος της διαφοράς, τελικά η συμφωνία επετεύχθη πρόσφατα για το κόστος του αέριου ενώ για κάποια επιπλέον αναδρομικά που ζητήθηκαν για τα τέλη δικτύου, η διαφορά θα παραπεμφθεί σε διαιτησία.

http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/3288310e-e627-42fa-ba94-1ec171176656

No comments: