Friday 23 December 2011

Απελευθέρωση τιμολογίων - ανταγωνισμός προμηθευτών στη μέση τάση

Στην απελευθέρωση των τιμολογίων ρεύματος μέσης τάσης προχωρά από την αρχή του νέου έτους η κυβέρνηση μετά τη σχετική γνωμοδότηση της ΡΑΕ, προς εφαρμογή βεβαίως των όσων έχει δεσμευθεί η χώρα μας με το μνημόνιο.

Η απελευθέρωση αυτή ανοίγει νέες δυνατότητες ανταγωνισμού των ιδιωτικών εταιρειών προμήθειας με τη ΔΕΗ, καθώς, ναι μεν δεν θα είναι πλέον ρυθμιζόμενα από το κράτος τα συγκεκριμένα τιμολόγια, βάσει όμως του εθνικού και κοινοτικού δικαίου περί ανταγωνισμού, δεν θα μπορεί η ΔΕΗ να προσφέρει τιμές χαμηλές (κάτω του κόστους). Αντίθετα, όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, οι τιμές στη μέση τάση θα κινηθούν σε τέτοια επίπεδα που θα επιτρέψουν την εκ νέου διεκδίκηση πελατών από την πλευρά των ιδιωτών προμηθευτών.

Η απελευθέρωση των τιμολογίων μέσης τάσης έρχεται ως συνέπεια των δεσμεύσεων του μνημονίου που αναφέρει ότι «μέχρι το τέλος του 2011 η κυβέρνηση θα έχει καταργήσει τα ρυθμιζόμενα από αυτήν τιμολόγια για τους πελάτες, εκτός από τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις».

Γνωμοδότηση της ΡΑΕ

Ως συνέχεια, η γνωμοδότηση της ΡΑΕ την οποία θεωρείται βέβαιον ότι θα αποδεχθεί η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ (σε ότι αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα και όχι το μέσο έσοδο για τη ΔΕΗ όπου αναμένεται να υπάρξουν διαφοροποιήσεις), αναφέρει τα εξής: «Για το 2012 θα πρέπει να απελευθερωθούν τουλάχιστον τα τιμολόγια μέσης τάσης. Οι χρεώσεις των πελατών στις κατηγορίες που απελευθερώνονται θα καθορίζονται από τη ΔΕΗ, όπως γίνεται στην απελευθερωμένη αγορά και από κάθε άλλο προμηθευτή, βάσει δηλαδή των συνθηκών της αγοράς και των χαρακτηριστικών φορτίου των πελατών, ενώ θα πρέπει να τηρούνται και οι Βασικές Αρχές Τιμολόγησης που θεσπίστηκαν από τη ΡΑΕ.

Επιπρόσθετα, η ΔΕΗ, όπως και κάθε άλλος προμηθευτής, είναι ελεύθερη να διαπραγματευτεί με τους πελάτες της τους όρους αναπροσαρμογής των τιμολογίων, ώστε να αντανακλούν τις τιμές χονδρεμπορικής, π.χ. να συμφωνήσουν σε συγκεκριμένους μηχανισμούς αναπροσαρμογής. Οι χρεώσεις, καθώς και οι σχετικοί όροι που θα συμφωνούνται, θα ελέγχονται εκ των υστέρων από τη ΡΑΕ, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της βάσει της παραγράφου 6 του άρθρου 140 του ν.4001/2011».

Εκ των υστέρων έλεγχος

Ανοίγει δηλαδή ο δρόμος για την ελεύθερη διαμόρφωση εκ μέρους της ΔΕΗ των τιμολογίων μέσης τάσης, ωστόσο θα πρέπει να τηρούν τις βασικές αρχές τιμολόγησης που έχει θεσπίσει η ΡΑΕ και επιπλέον θα ελέγχονται εκ των υστέρων από τη ΡΑΕ. Το κρίσιμο σημείο στις δύο αυτές δεσμεύσεις είναι ότι η ΔΕΗ ως επιχείρηση με δεσπόζουσα θέση στην αγορά είναι υποχρεωμένη να προσφέρει τιμολόγια πάνω από το κόστος της και συνεπώς δεν μπορεί να ασκήσει «επιθετική» εμπορική πολιτική.

Βεβαίως υπάρχουν πολλές αμφιβολίες για το κατά πόσο είναι εύκολο να αξιολογηθούν τα δαιδαλώδη κοστολογικά στοιχεία που δίνει η ΔΕΗ. Το ζήτημα αυτό το έχουν αντιμετωπίσει για παράδειγμα οι υπηρεσίες της ΡΑΕ κατά τον αντίστοιχο έλεγχο που κάνουν για την γνωμοδότηση επί των ρυθμιζόμενων τιμολογίων. Παρόλα αυτά, και όσο βελτιώνεται το θεσμικό πλαίσιο και οι μηχανισμοί ελέγχου, η ΔΕΗ θα είναι υποχρεωμένη να κινηθεί εντός των ορίων που τις θέτει το δίκαιο περί ανταγωνισμού.

Μεγάλοι εμπορικοί καταναλωτές

Πρέπει να επισημανθεί ότι η μέση τάση που τώρα απελευθερώνεται, αφορά κυρίως εκείνη την κατηγορία πελατών που αποτέλεσαν από την αρχή τα «φιλέτα» που διεκδίκησαν οι ιδιώτες προμηθευτές και πήραν σημαντικό μερίδιο από τη ΔΕΗ. Δηλαδή τους μεγάλους εμπορικούς και βιοτεχνικούς καταναλωτές (τράπεζες, σούπερ μάρκετ, εμπορικά κέντρα κ.λπ.) οι οποίοι με τις σταυροειδείς επιδοτήσεις των (ρυθμιζόμενων) τιμολογίων, πλήρωναν στη ΔΕΗ πανάκριβα το ρεύμα προς όφελος άλλων κατηγοριών πελατών.

Στην κατηγορία αυτή η διεύθυνση εμπορίας της ΔΕΗ έχει στρέψει το ενδιαφέρον της το τελευταίο διάστημα, προκειμένου να επαναφέρει τους παλιούς της πελάτες που είχαν προτιμήσει να αλλάξουν προμηθευτή και να συμφωνήσουν με την Hellas Power, την Energa ή άλλες μικρότερες εταιρείες λιανικής ρεύματος.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι με την επερχόμενη απελευθέρωση της αγοράς στη μέση τάση, ο ανταγωνισμός θα οξυνθεί και ότι οι μεγάλοι εμπορικοί πελάτες θα αποτελέσουν και πάλι το «μήλον της έριδος» ανάμεσα στους ιδιώτες και τη ΔΕΗ.


http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/9a820e8e-7bb9-4c25-bdd9-f5221829ee63

No comments: