Wednesday 28 December 2011

Ξεκινά εντός Ιανουαρίου η αξιολόγηση των πρώτων ελληνικών offshore αιολικών πάρκων

Πράσινο φως για την αξιολόγηση των 28 αιτήσεων για υπεράκτια αιολικά πάρκα, συνολικής ισχύος 3.000-4.000 MW, ανάβει η ΡΑΕ μέσα στον Ιανουάριο, με στόχο μέχρι και το Μάρτιο, και με βάση πάντα τη χρονολογική σειρά βάσει της οποίας έχουν κατατεθεί οι φάκελοι, να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο για το πόσα από αυτά τα offshore είναι βιώσιμα ή όχι.

Τα τρία βήματα…

Το πρώτο βήμα της όλης διαδικασίας, ξεκινά τον Ιανουάριο με την έκδοση ενός μίνι- οδηγού, που ήδη καταρτίζεται από κοινού με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ), με σκοπό να εξειδικεύσει τις διαδικασίες ενεργειακής αξιολόγησης παρόμοιων έργων, που πρώτη φορά γίνονται στον ελλαδικό χώρο, λαμβάνοντας υπόψιν παραμέτρους όπως το βάθος, το τρόπο θεμελίωσης, το κόστος, κλπ. Το δεύτερο βήμα, θα είναι να ζητηθεί από τους επενδυτές να επικαιροποιήσουν μια σειρά οικονομικών στοιχείων των φακέλων τους, καθώς οι πιο παλαιοί εξ αυτών αφορούν στο 2006, και έκτοτε πολλές από τις κοστολογικές παραδοχές έχουν αλλάξει. Το τρίτο και τελευταίο βήμα, αφορά σε αυτήν καθ’ αυτήν τη διαδικασία της αξιολόγησης και της χορήγησης αδειών παραγωγής, έργο που υπολογίζεται ότι μπορεί να έχει ολοκληρωθεί μέχρι και το Μάρτιο. Η αξιολόγηση θα γίνει με χρονολογική σειρά, αρχίζοντας από το 2006, οπότε και κατατέθηκε η πρώτη αίτηση για offshore, και τελειώνοντας με το 2009, οπότε και υποβλήθηκε ο τελευταίος φάκελος.

Και το ιστορικό

Υπενθυμίζουμε ότι με τροπολογία του υπ. ΠΕΚΑ στο νομοσχέδιο για την έκδοση αδειών δόμησης, καταργήθηκε το άρθρο του νόμου 3851 της πρώην υπουργού ΠΕΚΑ Τ. Μπιρμπίλη, βάσει του οποίου θα διεξήγοντο κρατικοί διαγωνισμοί για τα offshore. Τα τελευταία επανήλθαν στη δικαιοδοσία της ΡΑΕ, και οι φάκελοί τους θα εξεταστούν με βάση τα κριτήρια του νόμου 3468/2006 για τις ΑΠΕ.

Με την ίδια τροπολογία, σταματάει προς το παρόν η δυνατότητα κατάθεσης αιτήσεων για υπεράκτια αιολικά, που σημαίνει ότι η αγορά αυτή παραμένει ανοικτή μόνο για τους συγκεκριμένους ομίλους που έχουν ήδη υποβάλει φακέλους στη PAE.

Mεταξύ αυτών είναι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για δύο πάρκα, η Jasper Αιολική επίσης για δύο πάρκα, ισχύος 220 MW και 275 MW, ο όμιλος Κοπελούζου για 216 MW, η City Electric Α.Ε. (RF Energy) για 500 MW, η Venergia Ενεργειακή Α.Ε. για 96 MW, καθώς και η εταιρεία Νησιώτικος Ανεμος Α.Ε., για 350 MW, στο Β.Δ. τμήμα της Κω.

Όσον αφορά στην τιμολόγηση της παραγόμενης ενέργειας από θαλάσσια αιολικά, το νομοθετικό πλαίσιο προβλέπει τιμή βάσης τα 108,30 ευρώ η μεγαβατώρα, ή μπορεί να προσαυξάνεται με υπουργική απόφαση, σε ποσοστό μέχρι και 30%. H απόφαση προϋποθέτει τη γνώμη της PAE που θα λαμβάνει υπόψη τα σχετικά στοιχεία κόστους της κάθε επένδυσης.

Στο μεταξύ η PAE έχει ζητήσει εδώ και καιρό με επιστολή της από τον ΔEΣMHE να διερευνήσει τεχνικά το θέμα της διασύνδεσης των υπεράκτιων αιολικών πάρκων που αναμένουν για αδειοδότηση, αξιοποιώντας μελέτες που έχουν εκπονηθεί διεθνώς.


http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/43eb17b0-5137-473e-b56b-2c0905b17a13

No comments: