Friday 30 December 2011

Φως στο τούνελ για μεγάλες υδροηλεκτρικές επενδύσεις

Τον αδιέξοδο αδειοδοτικό λαβύρινθο, που αφορά στο κομμάτι των μεγάλων υδροηλεκτρικών σταθμών, φαίνεται να προσπαθεί να ξεπεράσει το αρμόδιο υπουργείο περιβάλλοντος ενέργειας και κλιματικής αλλαγής, οδηγώντας σε ξεμπλοκάρισμα μια σειρά από σημαντικά έργα. Σύμφωνα λοιπόν με τις χθεσινές αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου στο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο που θα έρθει στη βουλή συμπληρώνονται οι διατάξεις του νόμου 2742 /1999 προκειμένου να εξασφαλίζεται η συμβατότητα υδροηλεκτρικών έργων (που προβλέπονταν από τη μελέτη πιλότο του ΥΒΕΤ ΥΠΑΝ) ανεξάρτητα από το εάν υπάρχει ρητή αναφορά για αυτά στα περιφερειακά πλαίσια χωροταξικού σχεδιασμού αειφόρου ανάπτυξης.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς η συγκεκριμένη ρύθμιση οδηγεί σε απεμπλοκή τουλάχιστον τρία μεγάλα υδροηλεκτρικά έργα και ειδικότερα:

Το σταθμό της Μεσοχώρας με εγκατεστημένη ισχύ 160MW στην οποία έχουν ήδη επενδυθεί 350 εκατ. ευρώ , ωστόσο το έργο παραμένει ανολοκλήρωτο παρότι ο σταθμός παραγωγής είναι έτοιμος και το φράγμα έχει κατασκευαστεί

Το σταθμό στο Αυλάκι στον Αχελώο με προβλεπόμενη ισχύ 60MW και εκτιμώμενο κόστος επένδυσης στα 150 εκατ. ευρώ

Το σταθμό στον Άγιο Νικόλαο στον Άραχθο με προβλεπόμενη ισχύ 93 MW και εκτιμώμενο κόστος επένδυσης τα 135 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για μεγάλα ΥΗΕ που είχαν περιληφθεί στη μελέτη του παλαιού ΥΒΕΤ και εκτιμάται ότι ανοίγει ο δρόμος για να προχωρήσουν ανεξάρτητα εάν περιλαμβάνονται στα υπό κατάρτιση διαχειριστικά σχέδια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ουσιαστικά νομοθετικά κενά –όπως η ανυπαρξία εκ μέρους του κράτους μελετών διαχείρισης των υδάτινων πόρων– ουσιαστικά έχουν καθηλώσει οποιαδήποτε ιδιωτική ή δημόσια επένδυση μεγάλων υδροηλεκτρικών στην Ελλάδα.

Η χαρακτηριστικότερη περίπτωση προβληματικών επενδύσεων στον τομέα των μεγάλων υδροηλεκτρικών αφορά στην περίπτωση της ΔΕΗ στη Μεσοχώρα. Ο σταθμός της Μεσοχώρας έχει ολοκληρωθεί αλλά συνεχίζει να αντιμετωπίζει νομικά προβλήματα. Επί της ουσίας δηλαδή υπάρχει απαγόρευση για τη δημιουργία ιδιωτικών μεγάλων υδροηλεκτρικών, παρά το έντονο ενδιαφέρον των επενδυτών όπως καταγράφεται στις αιτήσεις χιλιάδων MW, που προέρχονται κυρίως από δύο μεγάλες κατεσκευαστικές εταιρείες τον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και τη Μηχανική.

Αντλησιοταμίευση

Μεγάλο ιδιωτικό έργο που βρίσκεται σε αρχικό στάδιο ανάπτυξης είναι εκτός από το Αυλάκι και τον Άγιο Νικόλαο, το έργο της Βωβούσας με προβλεπόμενη ισχύ 135MW και ύψος επένδυσης τα 150 εκατ. ευρώ.

Εξάλλου σύμφωνα με μελέτη του ΕΜΠ, σε τέσσερα μεγάλα ποτάμια της χώρας, υπάρχουν δυνατότητες δημιουργίας μεγάλου αριθμού έργων άντλησης, αντλησιοταμίευσης και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και ειδικότερα στους ποταμούς Αχελώο, Άραχθο, Αλιάκμονα, Νέστο. Έτσι σε πρώτη φάση υπάρχει δυνατότητα δημιουργίας 7 αντλητικών συγκροτημάτων με την αξιοποίηση λειτουργούντων υδροηλεκτρικών. Στην περίπτωση αυτή το μέσο κόστος της εγκατεστημένης ισχύος διαμορφώνεται περί τα 520 χιλιάδες ευρώ/ MW. Επιπρόσθετα υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας 15 αναστρέψιμων συγκροτημάτων με την αξιοποίηση ενός υφιστάμενου ταμιευτήρα υδροηλεκτρικού και την κατασκευή ενός καινούριου. Στην περίπτωση αυτήν η συνολική ισχύς των συγκροτημάτων μπορεί να φτάσει τα 1400MW με μέσο κόστος περί τις 725 χιλιάδες ευρώ/MW. Τέλος υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας έξι ακόμη αναστρέψιμων συγκροτημάτων 275 MW με την αξιοποίηση ενός υφιστάμενου ταμιευτήρα, όπου δεν υπάρχει σε λειτουργία υδροηλεκτρικός σταθμός. Στην περίπτωση αυτή το μέσο κόστος διαμορφώνεται στις 885 χιλιάδες/MW. Σύμφωνα με τη μελέτη μπορούν να δημιουργηθούν συνολικά 28 αντλητικά και αναστρέψιμα συγκροτήματα συνολικής ισχύος 2075MW.

http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/f9fe271e-081d-4e34-a0fc-dd46d9 c80936

No comments: