Friday 23 December 2011

Νέος κανονισμός για τη διαφάνεια στη χονδρική αγορά ενέργειας

Την 8η Δεκεμβρίου 2011 δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο Κανονισμός για την ακεραιότητα και τη διαφάνεια στη χονδρική αγορά ενέργειας. Βασική συνιστώσα του Κανονισμού αποτελεί η διασφάλιση της διαφάνειας στη χονδρεμπορική αγορά ενέργειας με στόχο την ενθάρρυνση και διασφάλιση του ελεύθερου ανταγωνισμού προς το συμφέρον του τελικού καταναλωτή ενέργειας.

Η επιδιωκόμενη ακεραιότητα και διαφάνεια των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου αφορά κυρίως στις τιμές που καθορίζονται στη χονδρεμπορική αγορά ενέργειας, οι οποίες θα πρέπει να αντικατοπτρίζουν δίκαιη και ανταγωνιστική αλληλεπίδραση μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, ενώ παράλληλα θα πρέπει να διασφαλίζεται ότι δεν προκύπτουν τυχόν αδικαιολόγητα κέρδη και εμπορικά περιθώρια που προκύπτουν από καταχρηστικές εμπορικές πρακτικές.

Στο πλαίσιο αυτό, με τη θέσπιση του Κανονισμού ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για τον Οργανισμό Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER), στον οποίο παραχωρούνται σημαντικές αρμοδιότητες, από κοινού με τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές, κατά την παρακολούθηση της χονδρεμπορικής αγοράς ενέργειας στην Ευρώπη.

Σημειωτέον, ο Οργανισμός Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER) με έδρα τη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας, αποσκοπεί στην αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ των εθνικών ρυθμιστικών αρχών, στην κάλυψη ρυθμιστικών κενών στο ενωσιακό επίπεδο, στην προώθηση της αποτελεσματικής λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς ενέργειας, καθώς και στη διασφάλιση της τήρησης της σχετικής ευρωπαϊκής νομοθεσίας από τα κράτη μέλη.

Ο Κανονισμός RΕΜΙΤ θα τεθεί σε ισχύ από την 28η Δεκεμβρίου 2011. Οι βασικότερες διατάξεις του Κανονισμού για την ακεραιότητα και τη διαφάνεια στη χονδρική αγορά ενέργειας είναι οι εξής:

• Απαγορεύεται η χρήση εμπιστευτικών πληροφοριών κατά την πώληση ή την αγορά σε αγορές χονδρικής πώλησης ενέργειας. Αποκλειστικές πληροφορίες, καθώς και πληροφορίες που μπορούν να επηρεάσουν τις τιμές, θα πρέπει να γνωστοποιούνται πριν από την πραγματοποίηση των συναλλαγών.

• Απαγορεύεται η πραγματοποίηση συναλλαγών που μπορούν να προκαλέσουν χειραγώγηση της αγοράς καθώς και η διάδοση ανακριβών πληροφοριών που παρέχουν ψευδείς ή παραπλανητικές ενδείξεις σχετικά με την προσφορά, τη ζήτηση ή τις τιμές.

• Υποχρεώνονται οι χονδρεμπορικές εταιρίες να δηλώνουν τις συναλλαγές τους στον Οργανισμό Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER), είτε άμεσα είτε μέσω τρίτων (π.χ. διαμέσου ενός broker ή μέσω του συστήματος αναφοράς εμπορίου). Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνουν την τιμή, τον όγκο, την ημερομηνία και την ώρα της συναλλαγής, το όνομα του πωλητή και του αγοραστή, καθώς και του δικαιούχου. Η συγκεκριμένη υποχρέωση θα αρχίσει να ισχύει με τη θέσπιση μιας εφαρμοστικής ρύθμισης μέσα στους επόμενους μήνες, η οποία θα αποσαφηνίσει τις ακριβείς λεπτομέρειες των δεδομένων και πληροφοριών που θα πρέπει να κοινοποιούνται.

• Ο Οργανισμός Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER) καθίσταται υπεύθυνος για την ανεξάρτητη παρακολούθηση όλων των συναλλαγών και του ελέγχου κατά πόσον οι κανόνες τηρούνται. Με βάση τα δεδομένα που λαμβάνονται, ο ACER θα είναι σε θέση να διεξάγει τη δική του ανάλυση. Εφόσον με την αρχική του αξιολόγηση επιβεβαιώνονται τυχόν υπόνοιες καταχρηστικών πρακτικών στην αγορά, δύναται να απαιτήσει από τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές να ερευνήσουν άμεσα και στοχευμένα την υπόθεση. Ο ACER θα συντονίζει επίσης τις έρευνες στις περιπτώσεις διασυνοριακών χειραγωγήσεων. Σε περίπτωση που αποδειχθεί προσβολή των ισχυόντων κανόνων θα εφαρμόζονται κατάλληλες ποινές, οι οποίες θα πρέπει να αντανακλούν τη ζημία που προκλήθηκε στους καταναλωτές.

Το πλήρες κείμενο του Κανονισμού έχει δημοσιευθεί στο: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2011:326:0001:0016:EL:PDF

-------------------------------------------

Επιμέλεια: Δικηγορική εταιρία «Μεταξάς & Συνεργάτες» (www.metaxaslaw.gr)


http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/edfd93b2-6cff-47a3-ab86-e2760c68057e

No comments: