Wednesday 28 December 2011

Νέο αέρα στον ITGI, δίνει το 80% της EdF στην Edison

Ίσως στην πιο κρίσιμη φάση, λίγες εβδομάδες πριν την τελική απόφαση του κονσόρτιουμ του Shah Deniz για την επιλογή του project του νοτίου διαδρόμου, έφτασε η είδηση για την επίλυση της μετοχικής εκκρεμότητας στην Edison. Μιας εκκρεμότητας που φαίνεται να διευθετείται με την πλήρη ισχυροποίηση του βασικού μετόχου EdF που από 50% θα φτάσει στο τέλος του 2012 να ελέγχει το 80,7% της Edison.

Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, η εξέλιξη αυτή επηρεάζει θετικά την υποψηφιότητα του ITGI σε τρία μέτωπα, ενόψει των οριστικών αποφάσεων για το άνοιγμα του νοτίου διαδρόμου:

Καταρχήν η Edison αποκτά μετοχική σταθερότητα και ξεκαθαρίζει η αβεβαιότητα που είχε ανακύψει από την αδυναμία των υφιστάμενων μετόχων (EdF A2A) να ανανεώσουν τη συμφωνία μετόχων που έληξε τον περασμένο Σεπτέμβριο. Κανονικά η συμφωνία έπρεπε να ανανεωθεί έξι μήνες πριν τη λήξη της, ωστόσο κάτι τέτοιο δε στάθηκε εφικτό εξαιτίας και της πολιτικής διάστασης που δόθηκε μετά τις επιθετικές εξαγορές και άλλων ιταλικών εταιρειών από γαλλικές.

Δεύτερον, η EdF έχει από καιρό ξεκαθαρίσει ότι τάσσεται υπέρ του σχεδίου του ITGI ως το προτιμότερο project για το άνοιγμα του νοτίου διαδρόμου. Η υποστήριξη του ITGI είχε λάβει και πολιτικό χαρακτήρα κατά την τελευταία επίσκεψη του Νικολά Σαρκοζί στο Αζερμπαϊτζάν. Ο ελληνοϊταλικός αγωγός, αποτέλεσε ένα από τα θέματα που συζήτησε ο γάλλος πρόεδρος με τον Ι. Αλίεφ στο Μπακού.

Τρίτον, η EdF έχει παράσχει διαβεβαιώσεις ότι θα συνεισφέρει καθοριστικά για τη χρηματοδότηση του έργου. Σημειώνεται ότι το γαλλικό utility είναι η μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρισμού στην Ευρώπη και συγκαταλέγεται μεταξύ των πέντε μεγαλύτερων ενεργειακών εταιρειών της Ε.Ε. με άριστη πιστοληπτική αξιολόγηση ΑΑΑ.

Οι ίδιες πηγές της αγοράς σημειώνουν ότι είναι θετικό το γεγονός ότι ξεκαθαρίζει το τοπίο με τη μετοχική σύνθεση της Edison, που είχε δημιουργήσει εκ των πραγμάτων μια αβεβαιότητα απέναντι στην κοινοπραξία του Σαχ Ντενίζ, η οποία και παύει να υφίσταται.

Η απόφαση

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την πλευρά των Αζέρων η ανακοίνωση της απόφασης για την ανάθεση του έργου της μεταφοράς φυσικού αερίου μέσω του Νοτίου Διαδρόμου θα γίνει το Μάρτιο του 2012. Στο μεσοδιάστημα αναμένεται να συνεχιστεί η αξιολόγηση των υποβληθέντων προτάσεων. Ως γνωστόν, εκτός του ITGI, προτάσεις έχουν κατατεθεί από τον TAP, τον Nabucco και τον SEEP. Πάντως νωρίτερα από το Μάρτιο, εκτιμάται ότι θα υπάρξει από την πλευρά του κονσόρτιουμ του Σαχ Ντενίζ, μια σαφής ένδειξη για τις προτιμήσεις με βάση την καταρχήν αξιολόγηση των προτάσεων που έχουν κατατεθεί και η οποία πιθανόν να οδηγήσει στα πρώτα συμπεράσματα για το ποιος έχει το προβάδισμα στην κούρσα των αγωγών .

http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/7a877276-687f-4999-a794-6e945175c31d

No comments: