Wednesday 28 December 2011

Γ.Μανιάτης: Ήλιος και πετρέλαιο καταλύτες για την οικονομική ανάταξη

Στον ήλιο, το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, τη γεωθερμία και στα μεταλλεύματα εντοπίζει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης κάποιες από τις πηγές οι οποίες μπορούν «να αποδειχθούν καταλύτες για την εθνική οικονομική ανάταξη και ανάπτυξη».

Όπως τονίζει στη συνέντευξή του στην aftodioikisi.gr o κ. Μανιάτης, μόνο τα μεταλλευτικά αποθέματα του υπεδάφους της χώρας μας είναι, σύμφωνα με το ΙΓΜΕ, τρέχουσας αξίας άνω των 28 δισ. ευρώ.

Αν σε αυτά προσθέσουμε την εξοικονόμηση, περίπου 3 δισ. ευρώ το χρόνο για τα επόμενα 30 χρόνια από τα αποθέματα πετρελαίου που, όπως σημειώνει ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, υπολογίζουν αξιόπιστοι επιστήμονες, τα οφέλη που θα προκύψουν από το πρόγραμμα «Helios» με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε περισσότερα από 160.000 στρέμματα σε περιοχές της Δυτ. Μακεδονίας, της Στερεάς Ελλάδας και της Θεσσαλίας (μια επένδυση που μπορεί να φτάσει και τα 15 δισ. ευρώ), αλλά και την ανάπτυξη της γεωθερμίας, μιλάμε για κέρδη για τη χώρα μας που μπορούν σε βάθος μερικών δεκαετιών να φτάσουν ακόμη και τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια.

«Αξιόπιστοι επιστήμονες εκτιμούν ως ρεαλιστικό ένα σενάριο κάλυψης ποσοστού 20 - 30% των ενεργειακών αναγκών της χώρας για τα επόμενα 30 χρόνια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε μείωση δαπανών αγοράς αργού πετρελαίου, έσοδα του δημοσίου, αύξηση θέσεων εργασίας και τεχνογνωσία. Αρκεί να λάβουμε υπόψη ότι η Ελλάδα δαπανά κάθε χρόνο για εισαγωγές πετρελαιοειδών γύρω στα 10 έως 12 δις Ευρώ. Είναι λοιπόν προφανές το όφελος από την ανάπτυξη εγχώριας παραγωγής», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γ.Μανιάτης.

«Με όλες τις αβεβαιότητες που υπάρχουν, μπορούμε να κάνουμε μια ρεαλιστική υπόθεση εργασίας. Μόνο στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας και με βάση τα στοιχεία που γνωρίζουμε σήμερα, χωρίς να συνυπολογίσουμε πιθανά νέα μεγέθη που θα προκύψουν από τις σεισμικές έρευνες, μπορεί κανείς να αναμένει 3-4 «Πρίνους». Αυτό σημαίνει 300-500 εκατομμύρια βαρέλια πετρέλαιο, τα οποία με βάση μια μέση τιμή 80-100 δολ. ανά βαρέλι, μπορούν να αποδώσουν στο ελληνικό Δημόσιο έσοδα της τάξης των 15-20 δισ. Δολαρίων, μέσα στα επόμενα 20-25 χρόνια», προσθέτει.

Τα παραπάνω οφέλη, όπως υπογραμμίζει, ο κ. Μανιάτης εκτός από την εθνική θα μεταφερθούν και στις τοπικές κοινωνίες μέσω της τόνωσης των τοπικών οικονομιών, την απορρόφηση της ανεργίας.

Πάντως, ο υφυπουργός ΠΕΚΑ τόνισε την ανάγκη να «κρατήσουμε χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών» όσον αφορά τα συνολικά έσοδα που θα προκύψουν από τα projects που χειρίζεται το ΥΠΕΚΑ (πετρέλαιο, γεωθερμία, ορυκτός πλούτος, κ.ά.) και να αναμένουμε για τα πρώτα αποτελέσματα.

«Υπάρχουν οι αισιόδοξες απόψεις ειδικών και επιστημόνων και είμαι βέβαιος ότι τα μελλούμενα δεν θα μας διαψεύσουν», κατέληξε ο κ. Μανιάτης.

http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/9afb1702-cc4b-48b9-a1a6-475b5c7c93e8

No comments: