Friday 30 December 2011

Noble Energy: Υπάρχουν και άλλα κοιτάσματα στην Κύπρο

"Υπάρχουν ενθαρρυντικές ενδείξεις και για άλλα κοιτάσματα αερίου, τόσο στο οικόπεδο 12, όσο και σε άλλα τμήματα της ΑΟΖ της Κύπρου" δήλωσε ο επικεφαλής της Noble Energy στην Μεγαλόνησο, Τζον Τόμιτς σε δηλώσεις του στις εφημερίδες Φιλελεύθερος και Πολίτης. Για αυτόν τον λόγο μάλιστα, όπως αποκαλύπτει ο ίδιος, η εταιρεία επιδιώκει να εξασφαλίσει και νέες άδειες ερευνητικών γεωτρήσεων, στα σημεία αυτά.

Πρωταρχικός στόχος κατά τον ίδιο είναι η ταχύτερη δυνατή εκμετάλλευση του κοιτάσματος, με την δημιουργία αγωγού από το σημείο της εξόρυξης μέχρι την Κύπρο, αλλά και η κατασκευή χερσαίων εγκαταστάσεων υγροποίησης, αποθήκευσης και μεταφοράς του. Φυσικά, η Noble επιδιώκει να είναι ο εταίρος του κυπριακού κράτους σε αυτό το κοινοπρακτικό εγχείρημα.

Το κοίτασμα είναι τόσο μεγάλο, κατά τον ίδιο (περίπου 200 δισ. κ.μ.), ώστε να καλύπτει τις ανάγκες της Κυπριακής Δημοκρατίας για πολύ μεγάλο διάστημα, αλλά και να είναι αρκετά κερδοφόρο ώστε να αρκεί για να προσελκύσει μεγάλης κλίμακας επενδύσεις για την εξαγωγή του, χωρίς συμμετοχή άλλων ποσοσήτων από το Ισραήλ. Η δεύτερη γεώτρηση στο κοίτασμα, με το οποίο θα επαληθευτούν, με μία πιθανή αναθεώρηση, τα σημερινά δεδομένα, θα γίνει το καλοκαίρι του 2012.

Ο υποθαλάσσιος ορυκτός πλούτος της κυπριακής ΑΟΖ, ωστόσο, εκτιμάται ότι είναι πολλαπλάσιοςΣύμφωνα με τον κ. Τόμιτς δεν υπάρχουν ακόμη ενδείξεις για πετρέλαιο και ανακοινώνει ότι η Noble θα «σκάψει» βαθύτερα τους επόμενους μήνες στην ΝΑ Μεσόγειο, κάνοντας αρχή από το οικόπεδο «Λεβιάθαν» του Ισραήλ

http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/c9fd5621-dd86-4c84-8 130-01a1 993602ab

No comments: